HC verwerpt pleidooi tegen uitwisseling van Rs. 2000 biljetten “zonder id-bewijs”

0
60

Tijdens het afwijzen van een pleidooi tegen kennisgevingen van de Reserve Bank of India en de State Bank India die uitwisseling van Rs. 2000 bankbiljetten zonder “het verkrijgen van een aanvraagformulier en identiteitsbewijs” het Hooggerechtshof van Delhi zei maandag dat deze beslissing “geen beslissing is in de richting van demonetisering”.

Een divisiebank van opperrechter Satish Chandra Sharma en rechter Subramonium Prasad zei: “Het huidige besluit van de regering om af te zien van Rs.2000 bankbiljetten is geen besluit tot demonetisering.” Het besluit van de regering is alleen om bankbiljetten met coupures van Rs.2000 uit de circulatie halen omdat de uitgifte van deze coupures haar doel heeft bereikt, namelijk om snel te voldoen aan de valutabehoefte van de economie in november 2016, toen alle coupures van Rs.500 en Rs.1000 bankbiljetten werden verklaard als geen wettig betaalmiddel – om te zorgen voor voldoende geld om te voldoen aan de dagelijkse behoeften van de mensen -.

Het zei verder dat zes jaar sinds 2016 de regering nu heeft besloten Rs.2000-bankbiljetten uit de circulatie te halen “die niet algemeen wordt gebruikt” terwijl ze “wettig betaalmiddel” blijven.

Het zei dat om “faciliteren” de uitwisseling van dergelijke bankbiljetten met bankbiljetten van andere coupures, heeft de regering de burgers “een venster van vier maanden gegeven” en om elk “ongemak” voor hen staat de regering “niet erop aan” het verstrekken van enige vorm van identificatie.

“Daarom kan niet worden gezegd dat de beslissing van de regering pervers of willekeurig is of zwart geld, het witwassen van geld, winstbejag aanmoedigt of corruptie bevordert, 8221; de bank gehouden.

Het merkte ook op dat het een “goed geregelde” principe dat besluiten van de regering van India over “economisch beleid” worden gewoonlijk niet belemmerd door de rechtbanken “tenzij” de beslissing is “kennelijk willekeurig”.

De rechtbank zei dat, aangezien het puur een beleidsbeslissing is, “rechtbanken niet als beroepsinstantie over de beslissing van de Overheid”. “Naar het weloverwogen oordeel van dit Hof is de huidige IPR ongegrond,” de HC zei het pleidooi af te wijzen.

Lees ook

Chhattisgarh ambtenaar verteld om Rs 53.000 te betalen na het leegmaken van het reservoir aan r… ” />

Alle instrumenten die nodig zijn voor politiek in India gecontroleerd door BJP, RSS: Rahu…

Ad-hoctoevoegingen moeten verdwijnen, kantoren raken leeg in het oude parlementscomplex: uit…

Wrestlers& #039; protest: Het verhaal tot nu toeAdvertentie

Het pleidooi ingediend door indiener en advocaat Ashwini Kumar Upadhyay verklaarde dat een groot deel van de valuta ofwel in iemands kluisje was terechtgekomen of “opgepot was door de separatisten, terroristen, maoïsten , drugssmokkelaars, mijnbouwmaffia & corrupte mensen”. Het pleidooi voerde verder aan dat contante transacties in valuta met een hoge waarde de belangrijkste bron van corruptie zijn en worden gebruikt voor illegale activiteiten zoals terrorisme, naxalisme, separatisme, radicalisme, gokken, smokkel, witwassen van geld, ontvoering, afpersing, omkoping en bruidsschat, enz. en de RBI en SBI moeten ervoor zorgen dat bankbiljetten van Rs 2000 alleen op de respectieve bankrekeningen worden gestort.

© The Indian Express (P) Ltd