HC åberopar inte utbyte av Rs. 2000 sedlar “utan id-bevis”

0
48

Medan vi avvisar en vädjan mot meddelanden från Indiens centralbank och State Bank India som tillåter utbyte av Rs. 2000 sedlar utan att “anskaffa någon rekvisitionssedel och identitetsbevis” High Court i Delhi sa i måndags att detta beslut “inte är ett beslut mot demonetisering”.

En avdelningsbänk av överdomare Satish Chandra Sharma och justitieminister Subramonium Prasad sa: “Regeringens nuvarande beslut att avstå från sedlar i valörer på 2000 Rs är inte ett beslut mot demonetisering” ta ut sedlar i valörer av 2000 Rs ur cirkulationen av anledningen att utfärdandet av dessa valörer har uppnått sitt syfte, vilket var att uppfylla ekonomins valutakrav på ett snabbt sätt i november 2016 när alla Rs.500 och Rs.1000 valörer sedlar förklarades inte vara lagliga betalningsmedel…för att säkerställa tillräcklig tillgång på pengar för att möta folkets dagliga behov”.

Det stod vidare att sex år sedan 2016 har regeringen nu beslutat att dra 2000 Rs.-sedlar ur cirkulationen “som inte används ofta” medan de återstår att vara “lagligt betalningsmedel”.

Det stod att för att “underlätta” byte av sådana sedlar med sedlar i andra valörer har regeringen “givit medborgarna ett fönster på fyra månader” och för att undvika alla “olägenheter” för dem insisterar regeringen “inte på” tillhandahålla någon form av identifiering.

“Därför kan det inte sägas att regeringens beslut är perverst eller godtyckligt eller att det uppmuntrar svarta pengar, penningtvätt, vinstjag eller främjar korruption,' 8221; bänken höll.

Den noterade också att det är ett “väl avgjort” principen att beslut av Indiens regering om “ekonomisk politik” inte vanligtvis störs av domstolarna “om inte” beslutet är “uppenbart godtyckligt”.

Domstolen sa att eftersom det är ett rent politiskt beslut, bör “domstolarna inte sitta som en överklagandemyndighet över beslutet som fattas av Regeringen”. “I den här domstolens övervägda uppfattning saknar denna PIL meriter,” HC sa att de ogillade grunden.

Läs också

Chhattisgarh tjänsteman berättade betala 53 000 Rs efter att ha tömt behållaren till…

Alla instrument som behövs för politik i Indien som kontrolleras av BJP, RSS: Rahu…

Ad hoc-tillägg kvar, kontoren har slut på gamla parlamentskomplex: av…

Brottare& #039; protest: Berättelsen hittillsAnnons

Vädjan som lämnats in av framställaren och advokaten Ashwini Kumar Upadhyay uppgav att en stor del av valutan hade nått antingen i en individs skåp eller har “hamstrats av separatisterna, terroristerna, maoisterna , narkotikasmugglare, gruvmaffier & korrupta människor”. I grunden hävdades vidare att kontanttransaktioner i valuta med högt värde är den huvudsakliga källan till korruption och används för olaglig verksamhet som terrorism, naxalism, separatism, radikalism, hasardspel, smuggling, penningtvätt, kidnappning, utpressning, mutor och hemgift, etc. och RBI och SBI bör se till att Rs 2000 sedlar endast sätts in på respektive bankkonto.

© The Indian Express (P) Ltd