Digitale detox voor kinderen: waarom het tijd is om voor iedereen een gezinsgedragscode in te stellen

0
50

De Amerikaanse chirurg-generaal, dr. Vivek Murthy, heeft een 19 pagina's tellend advies uitgebracht over de geestelijke gezondheid van jongeren, waarin hij waarschuwde voor de risico's van blootstelling aan sociale media en verslaving en gezinnen vroeg om het gebruik ervan te beperken en “geen gebruik” in te stellen. normen, zoals het beperken van apparaten tijdens maaltijden of tijdens persoonlijke bijeenkomsten. Hij drong er ook bij fabrikanten op aan om enkele standaardinstellingen en bedieningselementen te hebben voor gebruik bij een bepaalde leeftijdsgroep.

De digitale verslaving en het najagen van rages gedicteerd door sociale media, de problemen met het lichaamsbeeld die opduiken gezien de voorkeuren of afkeer die ze op hun berichten krijgen, is niet alleen specifiek voor de VS, maar ook voor India. Dr. Rituparna Ghosh, klinisch psycholoog, Apollo Hospitals, Navi Mumbai, zegt dat ze ongeveer zes gevallen per week krijgt van tieners die te maken hebben met de gevolgen voor de geestelijke gezondheid van overmatig gebruik van sociale media.

Ziet u adolescenten binnenkomen met een verslaving aan sociale media?

Dergelijke gevallen zien we heel vaak. In een week krijg ik zeker zes gevallen van digitale verslaving en elke dag krijg ik twee of drie gevallen van kinderen die getroffen zijn door mobiele verslaving. Op een mooie dag zouden we een revalidatiecentrum moeten openen voor mensen met een beeldschermverslaving. Het is gemakkelijk om te zeggen dat kinderen worden beïnvloed door de blootstelling aan de digitale revolutie om hen heen. Maar ouders moeten rolmodellen zijn, zichzelf grenzen stellen in gezinssituaties en niet worden gezien als normaliserend gedrag omdat kinderen hun ouders nadoen. Goede interventie, therapie en gedragsinterventies zijn vereist bij kinderen met dergelijke problemen.

Hebben sociale media geleid tot meer klinische diagnoses van angst en depressie bij kinderen en adolescenten, samen met bezoeken aan de spoedeisende hulp voor zelfbeschadiging en zelfmoordgedachten?

Er is voortdurend onderzoek en discussie gaande over de relatie tussen het gebruik van sociale media en de geestelijke gezondheidsuitkomsten bij kinderen en adolescenten. Hoewel het moeilijk is om een ​​direct oorzakelijk verband vast te stellen, hebben studies associaties gevonden tussen overmatig gebruik van sociale media en symptomen van angst, depressie en andere problemen met het lichaam en het sociale vertrouwen.

Onderzoek suggereert dat sociale media kunnen bijdragen aan gevoelens van sociale vergelijking, cyberpesten, angst om iets te missen (FOMO) en een vertekend realiteitsgevoel, die allemaal van invloed kunnen zijn op het mentale welzijn. Voortdurende blootstelling aan samengestelde en geïdealiseerde representaties van anderen’ levens op sociale mediaplatforms kunnen leiden tot negatieve zelfvergelijkingen en gevoelens van ontoereikendheid. Cyberpesten, intimidatie en online conflicten kunnen ook bijdragen aan meer stress, angst en depressie bij jongeren.

Advertentie

Met betrekking tot bezoeken aan de spoedeisende hulp voor zelfbeschadiging en suïcidale gedachten, hoewel het een uitdaging is om deze rechtstreeks aan sociale media toe te schrijven, zijn er zorgen over de mogelijke invloed van online platforms bij het verergeren van psychische problemen en het faciliteren van schadelijk gedrag.< /p>

Hoe beïnvloeden sociale media de geestelijke gezondheid van kinderen?

Sociale media kunnen zowel positieve als negatieve effecten hebben op de geestelijke gezondheid van kinderen. Hier zijn enkele manieren waarop sociale media hun welzijn kunnen beïnvloeden:

Sociale vergelijking: Sociale mediaplatforms presenteren vaak geïdealiseerde en samengestelde versies van het leven van mensen, die kan leiden tot sociale vergelijking. Kinderen kunnen hun eigen leven, uiterlijk en prestaties vergelijken met die van hun leeftijdsgenoten, wat mogelijk kan leiden tot gevoelens van ontoereikendheid, een laag zelfbeeld en een negatief zelfbeeld.

Advertentie

Cyberpesten:

sterk>Kinderen kunnen het slachtoffer worden van cyberpesten, wat kan leiden tot meer stress, angst, depressie en zelfs gedachten aan zelfbeschadiging.

Fear of Missing Out (FOMO): Sociale media kan een angst creëren om spannende evenementen, ervaringen of sociale bijeenkomsten te missen. Zien dat collega's activiteiten ondernemen zonder hen, kan leiden tot gevoelens van eenzaamheid, uitsluiting en angst.

Slaapverstoring:Het gebruik van sociale media, vooral voor het slapengaan, kan het slaappatroon van kinderen verstoren. Blootstelling aan het blauwe licht dat wordt uitgezonden door schermen en de boeiende aard van sociale media-inhoud kunnen de slaap verstoren.

Vervormde werkelijkheid: Sociale media presenteren vaak een bewerkte en geïdealiseerde versie van de werkelijkheid, met mensen die hun beste momenten en prestaties laten zien. Dit kan onrealistische verwachtingen creëren.

Verminderde face-to-face interactie:Kinderen kunnen meer tijd online doorbrengen, wat leidt tot een afname van face-to-face communicatieve vaardigheden, emotionele intelligentie en het vermogen om offline diepe en betekenisvolle relaties aan te gaan.

Advertentie

Wat kunnen de voordelen zijn? van de kinderen die sociale media gebruiken?

Velen van hen houden van sociale connecties met familie en vrienden, die misschien ver weg wonen, leermogelijkheden, creatieve expressie die hun zelfvertrouwen en motivatie kan vergroten, digitale geletterdheid en vaardigheden, bewustzijn en activisme aangezien sociale media een platform bieden dat helpt om deel te nemen aan discussies en werk samen met anderen om een ​​positieve impact te hebben in hun gemeenschap en daarbuiten.

Advertentie

Welke stappen moeten ouders nemen om het gebruik van sociale media te beperken zonder de indruk te wekken dat ze hardhandig optreden tegen kinderen?

strong>

Het beperken van het gebruik van sociale media en toch kinderen laten profiteren van de positieve aspecten ervan, vereist een evenwichtige aanpak. Hier zijn enkele stappen die ouders kunnen nemen om gezonde grenzen vast te stellen:

Advertentie

Bevorder open en eerlijke communicatie met uw kinderen over sociale media. Bespreek de mogelijke risico's en voordelen, stel duidelijke verwachtingen en leg uw zorgen uit. Moedig hen aan om hun ervaringen, uitdagingen en vragen over sociale media te delen. Stel duidelijke regels op met betrekking tot het gebruik van sociale media, inclusief wanneer en hoe lang het is toegestaan. Kinderen leren door hun ouders te observeren' gedrag. Modelleer gezonde gewoonten op sociale media door uw eigen gebruik te beheren en verantwoord digitaal gedrag te vertonen. Wijs specifieke gebieden of tijden in huis aan waar sociale media en digitale apparaten niet zijn toegestaan. Ontdek en gebruik functies voor ouderlijk toezicht die beschikbaar zijn op sociale mediaplatforms en internetbrowsers.

Wat kan de overheid hieraan doen?

Lees ook

Papaja, pompoen en parwal: de drie P's die je nodig hebt in je schotel om te tijen …

Nitesh Pandey dood door hartaanval: waarom Indiase mannen van in de vijftig het meest.. .

Is je hart in ritme? Hoe voorkom je een hartaanval?

Meer dan de helft van de sterfgevallen door een hartaanval gebeurt thuis vanwege vertraging in…

De overheid kan op verschillende manieren een rol spelen bij het aanpakken van de uitdagingen en risico's die samenhangen met het gebruik van sociale media door kinderen. Het kan wet- en regelgeving uitvaardigen die online veiligheid bevordert, de privacy van kinderen beschermt en problemen zoals cyberpesten, intimidatie en de verspreiding van schadelijke inhoud bestrijdt. Het kan samenwerken met sociale-mediaplatforms om naleving te garanderen en richtlijnen te ontwikkelen voor een verantwoord platformontwerp. Overheden kunnen bewustmakingscampagnes lanceren om ouders, kinderen en opvoeders voor te lichten over de potentiële risico's en voordelen van sociale media. Het kan ook de integratie van onderwijs in digitale geletterdheid in schoolcurricula ondersteunen, waardoor kinderen de vaardigheden krijgen om op verantwoorde wijze door sociale media te navigeren. Het kan samenwerken met sociale-mediaplatforms om richtlijnen en best practices vast te stellen voor het bevorderen van de veiligheid en het welzijn van kinderen.

© IE Online Media Services Pvt Ltd