De zoon van de Japanse premier treedt af na publieke verontwaardiging over een privéfeestje in de ambtswoning

0
64

De Japanse premier Fumio Kishida zei maandag dat zijn zoon aftreedt als zijn uitvoerend beleidssecretaris om de verantwoordelijkheid op zich te nemen voor het gebruik van de woning van de premier voor een privéfeest waarop de vrolijkheid werd getoond op foto's in tijdschriften die publieke verontwaardiging veroorzaakten.

Shotaro Kishida, de uitvoerend secretaris voor politieke zaken van zijn vader en oudste zoon, nodigde een groep mensen, waaronder familieleden, uit voor een eindejaarsfeest op 30 december in de officiële residentie van de premier.

Foto's gepubliceerd door het wekelijkse tijdschrift Shukan Bunshun waarop de zoon van Kishida en zijn familieleden poseren op trappen met rode vloerbedekking in een imitatie van de groepsfoto's gemaakt van nieuw benoemde kabinetten, met zijn zoon in het midden – de positie die is gereserveerd voor de premier. Andere foto's toonden gasten die op een podium stonden alsof ze een persconferentie hielden.

“Als secretaris voor (de premier) politieke zaken, een publieke functie, waren zijn acties ongepast en ik besloot hem te vervangen om hem de verantwoordelijkheid te laten nemen”, vertelde Kishida maandagavond aan verslaggevers. Hij zei dat zijn zoon donderdag zal worden vervangen door een andere secretaris, Takayoshi Yamamoto.

Kishida erkende dat hij de gasten kort had begroet, maar zei dat hij niet op het etentje bleef. Hij zei dat hij zijn zoon ernstig had berispt voor de partij, maar dat kon de aanhoudende kritiek van wetgevers van de oppositie en de publieke verontwaardiging die zijn steuncijfers naar beneden hebben gedrukt, niet onderdrukken.

Kishida benoemde zijn zoon tot beleidssecretaris, een van de acht secretarisposten voor de premier, in oktober. De benoeming, gezien als een stap om hem als zijn erfgenaam te verzorgen, werd bekritiseerd als nepotisme, wat gebruikelijk is in de Japanse politiek, lang gedomineerd door erfelijke wetgevers. Zijn zoon was voorheen de privésecretaris van zijn vader.

Het was niet de eerste keer dat de zoon van Kishida onder vuur kwam te liggen omdat hij zijn officiële positie gebruikte voor privé-activiteiten. Hij kreeg een berisping voor het gebruik van ambassadeauto's voor privé-sightseeing in Groot-Brittannië en Parijs en voor het kopen van souvenirs voor kabinetsleden in een luxe warenhuis in Londen toen hij zijn vader vergezelde op reizen.

Advertentie

Kabinetschef Hirokazu Matsuno eerder noemde het feest van de zoon in de officiële residentie “ongepast” en beloofde te zorgen voor een goed beheer van de faciliteit om toekomstig misbruik te voorkomen.

Lees ook

Kastelloze utopie: Californische religieuze groepering steunt wetsvoorstel om kastenschijf te verbieden…

De jonge mensen in China kunnen geen baan vinden. Xi Jinping zegt 'eet bitterheid'.

Vooruitlopend op de stemming over het schuldplafond van het Huis, steunt Biden de Democraten en McCarthy… =450,250″ />

Bekijken: Amerikaanse militairen geven video vrij van Chinese gevechtsvliegtuigen 'onveilige, agressieve…

Het bijna 100 jaar oude gebouw was voorheen het huis van de premier 8217;s kantoor en werd de woonruimte in 2005 toen er een nieuw kantoor werd gebouwd.