'De berg wordt zwart': klimmers maken zich zorgen over het klimaat op de 70e verjaardag van de eerste beklimming van de Mount Everest

0
42

Terwijl de bergbeklimmersgemeenschap zich voorbereidt om de 70e verjaardag van de verovering van de Mount Everest te vieren, groeit de bezorgdheid over stijgende temperaturen, gletsjers en smeltende sneeuw, en het barre en onvoorspelbare weer op de hoogste berg ter wereld.

Sinds de 8.849 meter (29.032 voet) bergtop voor het eerst werd beklommen door de Nieuw-Zeelander Edmund Hillary en zijn Sherpa-gids Tenzing Norgay in 1953, hebben duizenden klimmers de top bereikt en hebben honderden het leven verloren.

De verslechterende omstandigheden op de Everest geven aanleiding tot bezorgdheid bij de bergbeklimmersgemeenschap en de mensen wier levensonderhoud afhankelijk is van op de bezoekersstroom.

De Sherpa-gemeenschap, die opgroeide aan de voet van de besneeuwde berg die ze aanbidden als de moeder van de wereld, is het meest geschrokken.

“De effecten van klimaatverandering treffen niet alleen de vissen van Antarctica, de walvissen of de pinguïns, maar het heeft een directe impact op de Himalaya-bergen en de mensen daar”, zegt Ang Tshering, een prominente sherpa die al jaren campagne voert om de toppen van de Himalaya en de omliggende gebieden te redden van de gevolgen van de opwarming van de aarde.

Beelden van Sir Edmund Hillary uit Nieuw-Zeeland en Tenzing Norgay Sherpa, de eerste klimmers die de Mount Everest veroverden in 1953 gezien versierd met slingers in Kathmandu. (Reuters, bestand)

Bijna elk jaar organiseert hij samen met zijn Asian Trekking-bureau een schoonmaakexpeditie waarbij zowel klanten als gidsen afval opruimen dat is achtergelaten door eerdere Everest-beklimmingsfeesten.

De effecten van klimaatverandering en opwarming van de aarde zijn ernstig in het hoge Himalaya-gebied, zei Ang Tshering. “De stijgende temperatuur van het Himalaya-gebied is meer dan het wereldwijde gemiddelde, dus de sneeuw en het ijs smelten snel en de bergen worden zwart, de gletsjers smelten en de meren drogen op.”

Lees ook | Singaporese man van Indiase afkomst vermist na het bereiken van de top van de Mount Everest

Ang Tshering groeide op aan de voet van de berg en zei dat hij zich herinnerde dat hij op de gletsjer in de buurt van zijn dorp gleed. Maar dat is nu weg.

Advertentie

Ook andere sherpa's zeiden dat ze de veranderingen in de Khumbu-gletsjer aan de voet van de Everest, vlakbij het basiskamp, ​​hebben gezien. “We hoeven niet echt te wachten voor de toekomst; we zien de impact al,” zei Phurba Tenjing, een Sherpa-gids die onlangs voor de 16e keer de top beklom en buitenlandse klanten naar de top begeleidde.

Phurba Tenjing heeft beklimt de Everest sinds hij 17 was. Hij zei dat zowel de sneeuw als het ijs zijn gesmolten en dat de tocht die vroeger vijf of zes uur over het ijzige pad duurde, nu nog maar een half uur duurt omdat de gletsjers zijn gesmolten en kale rotsen zichtbaar zijn.< /p>

“Vroeger kwamen de gebouwachtige ijsbrokken van de Khumbu-gletsjer helemaal tot aan het basiskamp. Maar nu zien we het niet in de buurt van het basiskamp”, zei Phurba Tenjing.

Lees ook | 4 Everest-beklimmingen in 10 dagen: sherpa's strijden om een ​​klimrecord

Uit recent onderzoek is gebleken dat de gletsjers van de Mount Everest in de afgelopen 30 jaar 2000 jaar ijs hebben verloren. Onderzoekers ontdekten dat de hoogste gletsjer op de berg, de South Col Glacier, in de afgelopen 25 jaar meer dan 54 meter aan dikte heeft verloren. Een team van 10 wetenschappers bezocht de gletsjer en installeerde twee weerstations – 's werelds hoogste – en nam monsters uit een 10 meter lange (33 voet) ijskern.

De gletsjer, die ongeveer 7.900 meter (26.000 voet) boven zeeniveau ligt, bleek 80 keer sneller uit te dunnen dan ervoor nodig was om het ijs aan de oppervlakte te vormen, volgens onderzoek gepubliceerd in 2022. De gletsjers verliezen ijs met snelheden die waarschijnlijk geen historisch precedent hebben, zei Duncan Quincey, een glacioloog aan de Universiteit van Leeds in het Verenigd Koninkrijk.

Advertentie

De verandering gaat “extreem snel”, zei hij. “Het zorgt voor uitdagingen voor iedereen in die regio en natuurlijk voor de miljoenen mensen die stroomafwaarts leven”, aangezien een groot deel van Zuid-Azië afhankelijk is van rivieren die ontspringen in de Himalaya voor landbouw en drinkwater. Zowel overstromingen als droogtes zullen waarschijnlijk extremer worden, zei hij.

“Er is nu een enorme hoeveelheid onvoorspelbaarheid binnen deze systemen, en het maakt het erg moeilijk voor mensen die in een bepaalde tijd van het jaar water nodig hebben. om te weten dat ze dat water beschikbaar zullen hebben,' zei hij.

Lees ook

China spreekt steun uit voor Servië bij hernieuwde Kosovo-conflicten waarbij NA…

Zoon premier Japan treedt af na publieke verontwaardiging over besloten feest op kantoor…

< /figuur>Van hoogtepunten naar dieptepunten, Everest recordbreker ziet 'geen toekomst' in Nepal

Nepalese regering en bergbeklimmersgemeenschap plannen om Everest Day op 29 mei te vieren met een parade rond Kathmandu en een ceremonie ter ere van de klimmers en veteraan Sherpa gidsen.