CBI spant zaak aan tegen Rolls-Royce India, Brits lucht- en ruimtevaartbedrijf, wapenagent

0
41

Het CBI heeft een FIR geregistreerd ter voorkoming van corruptie en criminele samenzwering tegen het Britse lucht- en ruimtevaart- en defensiebedrijf Rolls-Royce Holdings PLC en senior executives van de India-eenheid van het bedrijf, de in Londen gevestigde wapenagent Sudhir Choudhrie en zijn zoon Bhanu, British Aerospace Systems en enkele niet bij naam genoemde functionarissen van het Ministerie van Defensie (MoD) wegens vermeende corruptie bij de aanschaf van Hawk 115 Advanced Jet Trainer-vliegtuigen voor de Indiase luchtmacht en marine.

In 2016 had het CBI een voorlopig onderzoek (PE) ingesteld naar de beschuldigingen, dat later op 23 mei werd omgezet in een reguliere zaak op basis van een klacht van Pawan Kumar Srivastava, plaatsvervangend hoofdinspecteur van het CBI.

De FIR noemt Rolls-Royce PLC; Tim Jones, directeur, Rolls Royce India Pvt Ltd; vermeende wapenhandelaren Sudhir Choudhrie en Bhanu Choudhrie; en British Aerospace Systems als verdachten, verklaarde het CBI.

Volgens de FIR had een Brits gerechtelijk bevel uit 2017 ook melding gemaakt van vermeende betrokkenheid van tussenpersonen en betaling van commissie door het bedrijf voor het omdraaien van de deal. De FIR verklaarde dat details van de PE onthullen dat “onbekende officieren van Defensie, gedurende de periode 2003 tot 2012, een criminele samenzwering aangingen met Tim Jones, Sudhir Choudhrie en zijn zoon Bhanu, Rolls Royce, UK, M/s British Aerospace Systems, UK, en andere onbekende ambtenaren en particulieren met als doel de centrale overheid te bedriegen met betrekking tot de aankoop van Hawk Aircraft van M/s Rolls Royce en zijn geassocieerde groepsmaatschappijen.”

De FIR verklaarde dat “onbekende ambtenaren misbruik maakten van hun officiële posities” en 24 Hawk 115 Advance Jet Trainer (AJT) -vliegtuigen “goedkeurden en aanschaften” voor £ 734,21 miljoen. Licentieproductie van 42 extra vliegtuigen door Hindustan Aeronautics Limited (HAL) “tegen door de fabrikant geleverde materialen voor een extra bedrag van $ 308,247 miljoen”, en “£ 7,5 miljoen aan licentievergoeding van de fabrikant” werden ook vrijgesproken “in plaats van enorme steekpenningen, provisies en smeergeld”, verklaarde de FIR.

Dit ondanks het feit dat overeenkomsten, integriteitspact en bijbehorende documenten/orders met betrekking tot de deal “betalingen aan tussenpersonen en tussenpersonen verboden”, beweerde de CBI.

p>

“Verder werd beweerd dat 100 miljoen GBP (Britse pond) door Russische wapenbedrijven op Zwitserse bankrekening was gestort op naam van Portsmouth, een bedrijf dat banden heeft met Sudhir Choudhrie, met betrekking tot defensieovereenkomsten met Rusland voor de aankoop van MIG-gevechtsvliegtuigen. ', aldus de FIR. “Van dit bedrag hebben bedrijven in naam van de familie van Choudhrie — Belines Services Ltd., Cottage Consultant Ltd. en Carter Consultants Inc — tussen oktober 2007 en oktober 2008 respectievelijk GBP 39,2 miljoen, GBP 32,8 miljoen en GBP 23 miljoen ontvangen. .”

Advertentie

Het verklaarde dat Choudharie en zijn zoon Bhanu naar verluidt “niet-geregistreerde Indiase agenten/tussenpersonen waren die voor Rolls Royce/BAES werkten bij het verkrijgen van een contract voor de levering van Hawk-vliegtuigen”, en naar verluidt “ongepaste invloed” op Indiase bureaucraten hadden gebruikt om ze te krijgen om de deal goed te keuren.

Zoals gerapporteerd door The Indian Express in het Panama Papers-onderzoek in 2016, was Bhanu Choudhrie directeur van Belinea Services Limited en Anterna Limited, twee bedrijven die in oktober 2002 op de Britse Maagdeneilanden zijn opgericht en meer dan 200 transacties van ten minste $ 118 miljoen hebben gedaan. tussen 2009 en 2014 zelfs toen drie wereldwijde banken vermoedelijk “witwassen/structureren van geld” bleven markeren zonder er een te blokkeren.

Volgens de FIR van de CBI merkte de PE op dat de beschuldigde in 2008-10 personen goedgekeurde licentie-productie van 57 extra Hawk-vliegtuigen door HAL voor Rs 1.502,68 crore onder een afzonderlijke overeenkomst met BAE Systems (Operations) Ltd, een andere entiteit die tot de BAES-groep behoort.

Lees ook

Chhattisgarh-functionaris vertelde Rs 53.000 te betalen na het leegmaken van het reservoir aan r… resize=450,250″ />Wrestlers' protest: het verhaal tot nu toe

< /figure>Kruisbezetting van legerofficieren naar IAF, marine binnenkort

Geven en nemen als Amit Shah Kuki-groepen ontmoet in ManipurAdvertentie

De FIR vermeldt dat het Cabinet Committee on Security (CCS) op 3 september 2003 de aanschaf van 66 Hawk 115-vliegtuigen had goedgekeurd. Twee gerelateerde contracten, beide gedateerd op 26 maart 2004, voor de levering van 24 HAWK-vliegtuigen en materialen en de overdracht van technologie voor 42 vliegtuigen die door HAL zullen worden vervaardigd, werden ondertekend tussen het Ministerie van Defensie en BAE Systems/Rolls-Royce.

© The Indiase Express (P) Ltd