10 Windows-textinmatningstrick du bör använda

0
65
Hannah Stryker/How-To Geek

Oavsett om du skriver en högskoleuppsats eller river upp den i en onlinedebatt, skriver du in text ska vara så enkelt och effektivt som möjligt. Windows har massor av inbyggda verktyg och funktioner som tar smärtan av att skriva och tar dig på vägen mot tangentbordsnirvana.

Sök upp kopierat innehåll i din Urklippshistorik

Av alla dessa textinmatningstrick är det förmodligen det jag använder mest. Jag kopierar ständigt inte bara text utan även skärmdumpar och bilder. Windows’ det inbyggda urklippshistorikverktyget registrerar de senaste 30 eller så objekten du kopierade. Ta fram det genom att trycka på Windows+V-kortkommandot och du kan hitta den länken du kopierade tidigare och måste klistra in igen.

Du kan också klicka på ellipsknappen ( . . ) för att avslöja en raderingsknapp om du föredrar att något inte är registrerat, eller tryck på “Rensa allt” knappen för att rensa din urklippshistorik helt. Om du vet att du kommer att klistra in det mycket, fäster stiftknappen ett objekt överst i historiken för enkel åtkomst.

Låt autokorrigering fungera för dig

Slutar du ofta med att du skriver samma specifika ord eller fras? Istället för att försöka behålla det i din urklippshistorik kan det gå snabbare att helt enkelt programmera autokorrigering för att ersätta specifika tecken du skriver.

Hur exakt du gör detta beror på vilket program du skriver i Till exempel låter Word dig skapa anpassade poster i Autokorrigeringsinställningarna. Så istället för att skriva ut How-To Geek varje gång jag behöver nämna den här webbplatsens namn, kan jag programmera Word för att korrigera varje omnämnande av “htg” med “How-To Geek.”

Det sparar mig mycket tid, och det är ett sätt att få autokorrigeringen att inte suga.

Klistra in från din telefon med urklippsdelning< /h2>

Vi har alla varit där: du har lite text på din telefon, kanske en länk till en artikel, som du vill ha på din dator. De många tillvägagångssätten du kan ta har olika grader av klumpig, som att skicka e-post till dig själv eller använda en synkroniserad anteckningsapp. Mycket snabbare och enklare är dock att dela ditt urklipp mellan din dator och din telefon. Kopiera texten på din telefon så går den omedelbart att klistra in på din Windows-dator, och vice versa blir det inte mycket enklare.

Nu är Microsoft’s officiella implementering av urklippsdelning i Phone Link och dess Android-kompanjon Link to Windows ganska begränsad; endast ett fåtal utvalda Android-modeller stöder funktionen för delning av urklipp. Min telefon är inte en av dem, så jag använder gratis och öppen källkod KDE Connect istället, och det finns en Android och iPhone-app ocks. Den har en plugin för delning av urklipp plus en mängd andra anslutningsverktyg från enhet till enhet.

Spara tid med Emoji- och symbolpanelen

Undrar du hur du kan skriva en gradsymbol? Vill du använda en välplacerad skalle-emoji? Det finns inget behov av att dra ut Words specialteckenmeny eller söka på webben efter en som du kan kopiera och klistra in. Tryck på Windows+. (punkt) tangentbordsgenväg och en panel dyker upp med flera verktyg för textinsättning. Börja skriva in ett sökord om du behöver något specifikt, eller klicka på Emoji-ikonen för att se dem alla.

Klicka på fliken Symbol högst upp för att visa ett gäng specialtecken som du kan klicka på för att komma in i din text. Att infoga copyright-symbolen har aldrig varit enklare.

Klistra in som vanlig text

Hur många gånger har det som borde ha varit en enkel copy-paste-manöver förvandlats till en ansträngande kamp för att få typsnitt att matcha eller till och med se presentabel ut i ditt dokument? Det är allt tack vare extra formatering som fastnar när du kopierar den texten, ofta smutsar ner känsliga och viktiga element som kalkylbladsceller och hyperlänkar.

Tack och lov kan du oftast åtgärda problemet plåga av oönskad formatering genom att använda Ctrl+Skift+V för att bara klistra in den oformaterade texten istället för Ctrl+V.

Den genvägen fungerar i många populära applikationer som Chrome och Slack, men även om den inte stöder kan du få en genväg som fungerar i alla appar på Windows med PowerToys. Klistra in som vanlig text PowerToy låter dig klistra in utan att formatera någonstans. När du har aktiverat det, använd standardtangentbordskombinationen Ctrl+Windows+Alt+V eller anpassa den för att passa ditt arbetsflöde.

Hoppa i ord och stycken

Använder du ofta piltangenterna för att flytta genom text du redigerar? För att komma dit du behöver gå snabbare håller du bara ned Ctrl medan du trycker på piltangenterna. Vänster- och högerpilarna flyttar dig ord för ord i båda riktningarna, och upp- och nedpilarna låter dig hoppa från stycke till stycke. Det är ett litet tips som i det långa loppet kommer att spara dig mycket tid.

RELATERAT: Genvägsalfabetet för Windows 11: 52 viktiga tangentbordsgenvägar

Hitta text blixtsnabbt

Jag har krånglat ser många människor försöka skanna hela texten i ett dokument efter en viss textbit med hjälp av sina ögonglober. Inte tillräckligt många känner till genvägen för att hitta text i praktiskt taget alla webbläsare, PDF-läsare eller ordbehandlare.

Om du vet att texten du behöver hitta innehåller ett specifikt ord eller en specifik fras, tryck bara på Ctrl+F, skriv det och använd Ctrl+G eller F3 och Skift+F3 för att flytta mellan sökresultaten. Dina ögon kommer att tacka dig.

Välj text ännu snabbare

Att välja text gör det mycket lättare att massmanipulera text, och du kanske redan vet att du kan markera text i ett redigerbart fält genom att hålla ned Skift-tangenten samtidigt som du trycker på piltangenterna. Men visste du att du kan välja hela ord åt gången genom att hålla ned Ctrl+Skift och trycka på höger- och vänsterpiltangenterna? Upp och Ned låter dig också välja hela rader åt gången.

Men kanske färre känner till det bästa sättet att välja text med en mus: dubbel- och trippelklicka. Välj snabbt och enkelt ett helt ord genom att dubbelklicka på det. För att få tag i mer text, håll ned Skift och klicka på ett annat ord, och allt upp till det ordet kommer att läggas till ditt val. Genom att trippelklicka kan du markera ett helt stycke på mindre än en sekund, och en svepande markering av allt kan utföras med en kortkommando: Ctrl+A.

Extrahera text från foton

Har du en bild med text som du behöver använda i ett dokument eller meddelande? Bry dig inte om att kopiera det genom synen—använd det moderna miraklet OCR, optisk teckenigenkänning!

Det finns faktiskt flera verktyg du kan använda för att kopiera text från bilder, men du kan undvika att installera en tredjepartsapp med Windows PowerToy “Text Extractor.” Det är extremt enkelt att använda: tryck på standardkortkommandot Skift+Windows+T och klicka och dra för att göra en rektangel som markerar texten du vill lyfta, släpp sedan musen. Du kommer inte att se en bekräftelse på att något har hänt, men oroa dig inte: texten kopieras till ditt urklipp.

Min erfarenhet är att Text Extractor ofta inte fångar allt korrekt, särskilt om texten är liten. Att korrigera den lyfta texten kommer förmodligen att gå snabbare än att skriva den för hand.

Skriv med din röst

Vill du ge fingrarna en vila från att skriva men har du fortfarande kvar att skriva? Windows 10 och Windows 11 har en inbyggd röstdikteringsfunktion som du kan använda för att skriva i valfritt textfält genom att prata.

Använd bara kortkommandot Windows+H så visas en liten dialogruta. Om din mikrofon är ansluten och fungerar är det bara att börja prata för att diktera dina ord. För att skriva skiljetecken säger du helt enkelt den skiljetecken du vill ha, som “punkt,” “komma,” och “frågetecken.” Att ta bort text är lika enkelt som att säga “radera” följt av ordet du vill ta bort eller säga “ta bort föregående mening.” Se vår dedikerade guide om att skriva med rösten för att lära dig hur du navigerar i text och andra knep.

Sluta inte där med att lära dig produktivitetens hemligheter på en Windows-dator. Microsoft Word har en dold transkriptionsfunktion som du kan prova, FancyZones PowerToy låter dig skapa anpassade skärmområden som kan snäppas av, och vi har en lista över viktiga Windows-tangentbordsgenvägar som du bör använda.

LÄS NÄSTA

  • › Samsung Galaxy S23 Ultra recension: Praktisk perfektion med en antydan till återhållsamhet
  • › Hur dålig ramtempo kan få spel att kännas hemskt
  • › ASUS's nya kompakta tangentbord håller nummerlappen
  • › Minecraft Trails & Tales Update has New Mobs, kommer den 7 juni
  • › Logitech’s nya MX-möss och tangentbord ser bra ut
  • › Köp den här Samsung 27-tumsskärmen för bara 129 USD på rea