Voormalig diplomaat documenteert de jaren van Zail Singh als staatshoofd

0
56

Het was misschien wel een van de meest onstuimige presidentschapsperioden in de geschiedenis van het land. Toen had premier Rajiv Gandhi een actieve afkeer van president Zail Singh en deed weinig om het te verbergen. Hoe de gewiekste politicus die Zail Singh was, zich een weg baande om de waardigheid van zijn ambt hoog te houden, is een verhaal dat zelfs vandaag de dag nog steeds weerklinkt. En niemand had het beter kunnen vertellen dan voormalig diplomaat KC Singh, die samenwerkte met de voormalige president.

De lancering van zijn boek met de titel “The Indian President: An Insider's Account of the Zail Singh Years” door Novel Bunch trok een divers publiek dat graag in de jaren van de overleden president op kantoor wilde duiken. In een gesprek met televisiepersoonlijkheid Barkha Dutt, contextualiseerde KC de betekenis van het boek en bracht het Zail Singh-tijdperk tot leven.

Van een brief aan Rajiv Gandhi die het kantoor van de president uitlekte naar The Indian Express, tot Gianiji's gesprek met de koningin, het boek staat vol met anekdotes.

Gianiji, zei KC, verstond de kunst van het opbouwen van relaties. “BK Nehru zei ooit dat Gianiji de kennis van wijzen had”, zei de diplomaat.

Verwijzend naar Operatie Bluestar en de reactie van de toenmalige president, zei KC dat hij destijds ook vond dat de president had moeten aftreden , achteraf zag hij nu de wijsheid van zijn actie in. “Zijn aftreden zou de kloof tussen de Indiase staat en de Sikhs hebben vergroot.”

Lees ook

Punjab werkt aan revalidatiepakket voor mensen die uit de buurt van Chan zijn verwijderd …

Wie is Vicky Middukhera wiens dood de moordenaars van Moosewala 'wreken'? figuur>Sidhu Moosewala: Voor wereld, de 'macho-ster', op zijn alma mater de ex-st…

Chandigarh: Amerikaanse vrouw dient klacht in tegen stadstandarts

“Een derde van het boek”, zei de voormalige diplomaat, “is over de gevaren voor de democratie. Als je niet meer naar anderen luistert, wordt het instituut van de democratie bedreigd. In een dergelijke situatie wordt de rol van de president essentieel.”