Vergelijking van doodskist van RJD met Rahul Gandhi's 'kronings'-jibe: Oppn haalt uit naar regering over nieuwe inauguratie van het Parlement

0
60

Terwijl premier Narendra Modi zondag het nieuwe parlementsgebouw inhuldigde en de hashtag “My Parliament My India” trending was op Twitter, veroorzaakte een tweet van de Rashtriya Janata Dal een storm door het gebouw te vergelijken naar een doodskist.

De RJD plaatste foto's van een kist en het nieuwe gebouw en twitterde: “Wat is dit?” Dit leidde tot een golf van boze reacties online en een boze reactie van de BJP. “Een geval van verraad zou moeten worden geregistreerd tegen zulke mensen die het nieuwe parlementsgebouw hebben vergeleken met een doodskist”, citeerde ANI BJP-leider Sushil Modi. Zijn partijgenoot Dushyant Gautam zei tegen ANI: “Dit is erg jammer. Vandaag vergelijken ze het met een doodskist, vergeleken ze het oude parlement met ‘nul’? We zaten eerder op nul.”

BJP-parlementslid Sudhanshu Trivedi zei tegen het persbureau: “Er mogen geen politieke opmerkingen worden gemaakt op de dag waarop het nieuwe parlementsgebouw vandaag wordt ingehuldigd. Alle politieke partijen moeten boven de politiek uitstijgen en dit respecteren.”

Inauguratie Parlement | Volg live updates

Ook andere oppositiepartijen en leiders hadden kritiek op de onthulling van het nieuwe parlementsgebouw. Het congres wees erop dat het nieuwe parlementsgebouw werd ingehuldigd op de geboortedag van Hindutva-ideoloog V D Savarkar. De secretaris-generaal van het Congres, verantwoordelijk voor communicatie, Jairam Ramesh, tweette: “Op deze dag, 28 mei: Nehru, de persoon die het meeste heeft gedaan om de parlementaire democratie in India te koesteren, werd gecremeerd in 1964. Savarkar, de persoon wiens ideologisch ecosysteem leidde tot de moord op Mahatma Gandhi, werd geboren in 1883.

Congresleider Rahul Gandhi haalde uit naar premier Modi en zei: 'Het parlement is de stem van het volk! De premier behandelt de inhuldiging van het parlementsgebouw als een rajyabhishek (kroning).

Ramesh zei dat president Droupadi Murmu, de eerste Adivasi die president werd, haar grondwettelijke plichten niet mocht vervullen en het nieuwe parlementsgebouw niet mocht inwijden. “Een autoritaire premier die zichzelf verheerlijkt en vol minachting heeft voor parlementaire procedures, die zelden het parlement bezoekt of eraan deelneemt, huldigt in 2023 het nieuwe parlementsgebouw in,” zei hij, eraan toevoegend dat het verzinnen van feiten door “distorians” en het tromgeroffel van de media bereikt nieuwe dieptepunten in 2023.

Het congres heeft samen met 19 andere partijen de inauguratieceremonie geboycot.

Sharad Pawar, hoofd van de Nationalistische Congrespartij (NCP), zei over het evenement: “Ik ben blij dat ik daar niet heen ben gegaan.” Ik maak me zorgen nadat ik heb gezien wat daar is gebeurd. Nemen we het land achteruit? Was dit evenement alleen voor een beperkt aantal mensen?

Advertentie

Samajwadi Party (SP)-leider Swami Prasad Maurya bekritiseerde de ceremonie die werd gehouden om de “Sengol”-scepter in het parlementsgebouw te installeren. Temidden van gezangen van Vedische hymnes door priesters van Karnataka's Shringeri Math, voerde de premier “Ganapati Homam” om de goden aan te roepen om de inhuldiging van het nieuwe gebouw te zegenen.

Lees ook

Hits en missers van 9 jaar Narendra Modi overheid

Toen Charan Singh weigerde de geboortedag van Savarkar te vieren: 'Perha…

Terwijl de steun voor protesterende worstelaars groeit in Punjab, keert de terugkeer van een gezin…

Het congres begint met reparatiewerkzaamheden in Rajasthan, Kharge ontmoet Gehlot en Pi…

“Het is buitengewoon jammer dat alleen fundamentalistische brahmaanse goeroes uit het zuiden bij de installatie werden geroepen aanbidding van de Sengol-scepter. Als de BJP-regering geloof had in India als een seculiere soevereine natie, dan zouden alle religieuze leiders van het land, zoals boeddhistische Dharmacharya's (monniken), Jain Acharyas (wijzen), Guru Granthi's, islamitische religieuze leiders (Maulana's), christelijke religieuze leiders (predikanten), had moeten worden uitgenodigd. Door dit niet te doen heeft de BJP blijk gegeven van haar corrupte mentaliteit en haatvol denken. Hoewel de BJP-regering het pad van een monarchie bewandelt door de Sengol-scepter te vestigen, probeert ze ook het brahmanisme te vestigen door de brahmaanse religieuze leiders van het zuiden op te roepen.”