Varför använder flyttbara enheter fortfarande FAT32 eller exFAT istället för NTFS?

0
56
Hannah Stryker/How-To Geek

Microsoft’s Windows XP började använda NTFS-filsystemet som standard för sina interna enheter tillbaka i 2001. Det är nu 23 år senare, så varför använder USB-minnen, SD-kort och andra flyttbara enheter fortfarande FAT32 eller något som kallas exFAT?

Detta är inte ett misstag som tillverkarna gör. Även om du kan formatera dessa enheter med ett annat filsystem som NTFS, vill du förmodligen lämna dem formaterade med exFAT eller FAT32.

exFAT kontra FAT32

exFAT är ett modernare alternativ till FAT32-filsystemet. Den utökar FAT32 med stöd för större filer och större lagringsenheter. exFAT-stöd är utbrett bland moderna enheter.

Vi skrev ursprungligen den här artikeln 2013. Sedan dess har FAT32 blivit mindre vanligt—men enheter byter från FAT32 till exFAT istället för NTFS.

Av de skäl som förklaras nedan är NTFS inte ett bra filsystem för externa lagringsenheter. FAT32 hade dock sina egna problem, där filstorleksgränserna var de värsta. FAT32 begränsar filer till 4 GB i storlek och partitioner till 2 TB. I en värld där lagringsenheter blir större och större—och filer som högupplösta videor också blir större och större—FT32 passade inte bra. men NTFS passade inte heller bra.

Lösningen var exFAT eller “Utökad filallokeringstabell.” Microsoft lanserade detta filsystem 2006 och lade till stöd för det till Windows XP och Windows Vista. Det tog dock många år för exFAT-stöd att bli utbrett bland andra enheter, från digitalkameror till smarta TV-apparater och andra enheter som använder ett SD-kort eller extern lagringsenhet.

Från och med 2023 stöder de flesta moderna enheter exFAT. Vissa enheter kanske fortfarande bara stöder FAT32—särskilt äldre—men exFAT är det valda filsystemet för externa lagringsenheter—inte NTFS.

Problemen med FAT32 (eller varför Microsoft skapade NTFS)

Microsoft skapade NTFS för att förbättra FAT32 på en mängd olika sätt. För att förstå varför Windows använder NTFS måste vi titta på problemen med FAT32 och hur NTFS fixade dem:

 • FAT32 stöder endast enskilda filer upp till 4 GB och volymer upp till 2 TB. Till exempel, om du hade en stor videofil över 4 GB, kunde du bara inte spara den i FAT32-filsystemet. om du hade en 3TB-enhet kunde du inte formatera den som en enda FAT32-partition. NTFS har mycket högre teoretiska gränser. Som tur är är exFAT nu allmänt i bruk som en ersättning för FAT32. Den har mycket högre filstorlek och partitionsstorleksgränser som du inte kommer att stöta på, precis som NTFS.
 • FAT32 är inte ett journalföringsfilsystem, vilket innebär att filsystemkorruption kan inträffa mycket lättare. Med NTFS loggas ändringar i en “journal” på körningen innan de faktiskt är gjorda. Om datorn tappar ström mitt under en fil som skrivs, behöver systemet inte en lång skanningsdiskoperation för att återställa.
 • FAT32 stöder inte filbehörigheter. Med NTFS möjliggör filbehörigheter ökad säkerhet. Systemfiler kan göras skrivskyddade så att typiska program inte kan röra dem, användare kan hindras från att titta på andra användare’ data och så vidare.

Som vi kan se finns det mycket goda skäl till varför Windows använder NTFS för systempartitioner. NTFS är säkrare, robustare och stöder större filstorlekar och enheter.

RELATERAT: FAT32 vs. exFAT vs. NTFS: Vad är skillnaden?

Men dessa är inte problem på flyttbara enheter

Naturligtvis är ingen av ovanstående orsaker riktigt problem på USB-minnen och SD-kort. Här är anledningen:

 • När FAT32 var standard var enheterna inte så stora. Nu, om ditt USB-minne eller SD-kort är över 2TB i storlek eller om du vill kopiera en fil över 4G i storlek till enheten, kan du använda exFAT istället för NTFS. exFAT har extremt stora gränser som du inte kommer att stöta på i den verkliga världen, precis som NTFS.
 • Din flyttbara enhet behöver inte journalföras som en systemenhet. Faktum är att journalföring bara kan resultera i ytterligare skrivningar som kan minska livslängden på enhetens flashminne.
 • Enheten behöver inte heller filbehörigheter. Faktum är att dessa kan orsaka problem när man flyttar flyttbara enheter mellan olika maskiner. Till exempel kan filerna vara inställda på att endast vara tillgängliga för ett specifikt användar-ID-nummer. Detta skulle fungera bra om enheten stannade i din dator. Men om detta var en flyttbar hårddisk som du flyttade till en annan dator, kunde vem som helst med det användar-ID:t på den andra datorn komma åt filerna. I det här fallet ger filbehörigheter inte riktigt säkerhet — bara ytterligare komplexitet.

Det finns egentligen ingen anledning att använda NTFS på USB-minnen och SD-kort. Även om du verkligen behöver stöd för filer över 4 GB behöver du inte konvertera eller formatera om enheten med det NTFS-filsystemet—du kan bara använda exFAT på din USB-enhet.

Naturligtvis kan du nu köpa hårddiskar med 3 TB eller mer lagringsutrymme. Dessa kommer förmodligen att vara formaterade som exFAT så att de kan använda hela mängden lagringsutrymme på en enda partition.

Justin Duino/How-To Geek

RELATERAT: Vilket filsystem ska jag använda för My USB Drive?

Kompatibilitet

Kompatibilitet är förmodligen den främsta anledningen till att du förmodligen vill använda filsystemet FAT32 eller exFAT på dina USB-minnen, SD-kort och externa hårddiskar. Även om moderna versioner av Windows, inklusive Windows 10 och Windows 11, och hela vägen tillbaka till Windows XP, kommer att stödja NTFS, kanske andra enheter du använder inte är så tillmötesgående.

 • Mac. : Moderna versioner av macOS har nu fullt lässtöd för NTFS-enheter, men Mac-datorer kan inte skriva till NTFS-enheter som standard. Detta kräver ytterligare programvara eller justeringar. Mac-datorer har fullt läs-/skrivstöd för exFAT utan extra programvara.
 • Linux: Linux-system inkluderar nu stabilt läs-/skrivstöd för NTFS-enheter, även om detta inte fungerade väl i många år. Linux-distributioner har nu också gediget stöd för exFAT.
 • DVD-spelare, smarta TV-apparater, skrivare, digitalkameror, mediaspelare, smartphones, allt med en USB-port eller SD-kortplats: Här börjar det verkligen bli komplicerat. Många, många enheter har USB-portar eller SD-kortplatser. Alla dessa enheter kommer att utformas för att fungera med exFAT- eller FAT32-filsystem, så de kommer “bara att fungera” och kunna läsa dina filer så länge du använder exFAT eller FAT32. Vissa enheter—särskilt äldre enheter—kan bara stödja FAT32 och inte exFAT. Vissa enheter fungerar med NTFS, men du kan inte lita på det — i själva verket bör du antagligen anta att de flesta enheter bara kan läsa exFAT eller FAT32, inte NTFS.

Det är därför du verkligen vill använda exFAT eller FAT32 på dina flyttbara enheter, så att du kan använda dem med nästan vilken enhet som helst. Det finns inte mycket att vinna på att använda NTFS på ett USB-minne, förutom stöd för filer över 4 GB.

ExFAT-operativsystemet stöds nu brett bland ett brett utbud av enheter. Det är ett bra standardfilsystemalternativ för dina flyttbara enheter. Vissa enheter kanske inte stöder exFAT—FAT32 är fortfarande det alternativ som stöds mest.

Jordan Gloor/How-To Geek

I slutändan, vad du förmodligen vill göra är att lämna enhet formaterad med filsystemet den medföljde. Det där SD-kortet eller USB-minnet kom förmodligen formaterat med exFAT eller kanske FAT32 — det är bra, det är det bästa filsystemet för det.

LÄS NÄSTA

 • › Vad är ett filsystem och varför finns det så många av dem?
 • › Hur man använder en Time Machine Drive för både fillagring och säkerhetskopiering
 • › Så här återställer du filer från en Time Machine-säkerhetskopia på Windows
 • › Varför lägger varje kamera foton i en DCIM-mapp?
 • › Hur man konverterar en Mac-formaterad enhet till en Windows-enhet
 • › Varför kan jag inte kopiera stora filer till min flashenhet med hög kapacitet?
 • › Android USB-anslutningar förklaras: MTP, PTP och USB-masslagring
 • › 5 Google Maps-bedrägerier (och hur man undviker dem)