Tyrkias Tayyip Erdogan vinner en ny periode som president, og utvider styret inn i 3. tiår

0
60

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan vant gjenvalg søndag, og utvidet hans stadig mer autoritære styre inn i et tredje tiår ettersom landet nøler fra høy inflasjon og kjølvannet av et jordskjelv som jevnet hele byer med jorden.

En tredje periode gir Erdogan en enda sterkere hånd innenlands og internasjonalt, og valgresultatet vil få implikasjoner langt utenfor Ankara. Tyrkia står i krysset mellom Europa og Asia, og det spiller en nøkkelrolle i NATO. Med mer enn 99 % av stemmeurnene åpnet, viste uoffisielle resultater fra konkurrerende nyhetsbyråer Erdogan med 52 % av stemmene, sammenlignet med 48 % for utfordreren hans, Kemal Kilicdaroglu.

Lederen for Tyrkias valgstyre bekreftet seieren og sa at selv etter å ha regnskapsført utestående stemmer, var resultatet en ny periode for Erdogan. I sine første kommentarer siden valglokalene stengte, takket Erdogan nasjonen for å ha betrodd ham presidentskapet i fem år til. «Vi håper å være verdig din tillit, slik vi har vært i 21 år,» sa han til støttespillere på en kampanjebuss utenfor hjemmet hans i Istanbul. Han latterliggjorde utfordreren sin for tapet, og sa «bye bye, Kemal», mens supporterne buet. “Den eneste vinneren i dag er Tyrkia,” sa Erdogan, og lovet å jobbe hardt for Tyrkias andre århundre. Landet markerer hundreårsjubileum i år.

Les også | Tyrkia-valg: Hvem er Kemal Kilicdaroglu, utfordreren til president Recep Tayyip Erdogan?

«Ingen kan se ned på nasjonen vår. “Kilicdaroglu aksjonerte på løfter om å reversere Erdogans demokratiske tilbakefall, å gjenopprette økonomien ved å gå tilbake til mer konvensjonell politikk, og å forbedre båndene med Vesten. Han sa at valget var «det mest urettferdige noensinne», med alle statlige ressurser mobilisert for Erdogan. “Vi vil fortsette å være i forkant av denne kampen inntil ekte demokrati kommer til landet vårt,” sa han i Ankara. Han takket de mer enn 25 millioner menneskene som stemte på ham og ba dem «forbli oppreist».

Folket har vist sin vilje “til å endre en autoritær regjering til tross for alt presset,» sa. Tilhengere av Erdogan, en splittende populist, gikk ut i gatene for å feire, viftet med tyrkiske eller regjerende partis flagg, tutte bilhorn og sang navnet hans.

Feirende skuddveksling ble hørt i flere bydeler i Istanbul. Erdogans regjering la ned veto mot Sveriges bud om å bli med i NATO og kjøpte russiske rakettforsvarssystemer, noe som fikk USA til å fjerne Tyrkia fra et amerikansk-ledet jagerflyprosjekt. Men Tyrkia bidro også til å forhandle en avgjørende avtale som tillot ukrainske kornforsendelser og avverget en global matkrise. Steven A.

Cook, en senior stipendiat ved det Washington-baserte Council on Foreign Relations, sa at Tyrkia sannsynligvis vil “flytte målposten” om Sveriges medlemskap i NATO når det søker krav fra USA. Han sa også Erdogan, som har snakket om å innføre en ny grunnlov, ville sannsynligvis gjøre et enda større fremstøt for den i et forsøk på å låse inn endringer overvåket av hans konservative og religiøse Justice and Development Party, eller AKP. Erdogan, som har sittet ved Tyrkias roret i 20 år, kom så vidt fra seier i den første valgomgangen 14. mai. Det var første gang han ikke klarte å vinne et valg direkte, men han gjorde opp for det søndag.

Annonse Les også | Tyrkias avgangsvalg: Hva står på spill for syriske flyktninger, kurdere og LHBTQ+-folk?

Hans prestasjoner kom til tross for lammende inflasjon og virkningene av et ødeleggende jordskjelv for tre måneder siden. Gratulasjoner strømmet inn fra verdens ledere, inkludert Russlands president Vladimir Putin og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy, hvis land er i krig i Ukraina. Putin sa Erdogan’s Seieren var “klare bevis” på at det tyrkiske folket støtter hans innsats for å “styrke statens suverenitet og føre en uavhengig utenrikspolitikk.” Zelenskyy sa at han regnet med å bygge partnerskapet mellom de to landene og styrke samarbeidet “for sikkerhet og stabilitet i Europa.”

De to kandidatene ga skarpt forskjellige visjoner om landets fremtid og dets nære fortid. Kritikere beskylder Erdogans ukonvensjonelle økonomiske politikk for skyhøy inflasjon som har ført til en levekostnadskrise. Mange klandret også regjeringen hans for en langsom reaksjon på jordskjelvet som drepte mer enn 50 000 mennesker i Tyrkia. Erdogan har beholdt støtten fra konservative velgere som fortsatt er hengivne til ham for å løfte islams profil i Tyrkia, som ble grunnlagt på sekulære prinsipper, og for å øke landets innflytelse i verdenspolitikken.

I Ankara sa Erdogan-velgeren Hacer Yalcin at Tyrkias fremtid var stor. «Selvfølgelig er Erdogan vinneren … Hvem ellers? Han har laget alt for oss,” sa Yalcin. «Gud velsigner oss!» Erdogan, en 69 år gammel muslim, er satt til å forbli ved makten til 2028. Han forvandlet presidentskapet fra en hovedsakelig seremoniell rolle til et mektig embete gjennom en knepent vunnet folkeavstemning i 2017 som avskaffet Tyrkias parlamentariske system. styresett. Han var den første direkte valgte presidenten i 2014, og vant valget i 2018 som innledet det utøvende presidentskapet.

Annonse

Den første halvdelen av Erdogans embetsperiode inkluderte reformer som tillot landet å starte samtaler om å bli medlem av EU, og økonomisk vekst som løftet mange ut av fattigdom. Men han flyttet senere for å undertrykke friheter og media og konsentrerte mer makt i sine egne hender, spesielt etter et mislykket kuppforsøk som Tyrkia sier ble orkestrert av den USA-baserte islamske geistlige Fethullah Gulen. Presten nekter for involvering. Erdogans rival var en myk oppførsel tidligere embetsmann som har ledet det pro-sekulære Republican People's Party, eller CHP, siden 2010.

I et frenetisk forsøk på å nå ut til nasjonalistiske velgere i omløpet, sverget Kilicdaroglu å sende tilbake flyktninger og utelukket fredsforhandlinger med kurdiske militante hvis han blir valgt. I Diyarbakir med kurdisk flertall sa den 37 år gamle metallarbeideren Ahmet Koyun at alle ville må akseptere resultatene. «Det er trist på vegne av vårt folk at en regjering med slik korrupsjon, slike flekker, har kommet til makten igjen. Mr. Kemal ville vært flott for landet vårt, i det minste for en scenebytte, sa han. Erdogans AKP-parti og dets allierte beholdt flertallet av setene i parlamentet etter et lovgivende valg som også ble avholdt 14. mai. Søndag markerte også 10-årsjubileet for starten på masseprotester mot regjeringen som brøt ut over planer om å rive opp trær i Istanbul. Gezi Park, og ble en av de mest alvorlige utfordringene for Erdogans regjering.

Erdogans svar på protestene, der åtte personer ble dømt, var en forkynnelse av et angrep på sivilsamfunnet og ytringsfriheten.

Etter avstemningen 14. mai pekte internasjonale observatører på kriminaliseringen av spredning av falske informasjon og nettsensur som bevis på at Erdogan hadde en «uberettiget fordel». De sa også at sterkt valgdeltak viste det tyrkiske demokratiets motstandskraft.

Les også

Japans statsministers sønn trekker seg etter offentlig harme over privat fest på kontoret…

Fra topper til nedturer ser Everest-rekordbryteren 'ingen fremtid' i Nepal

NATO-soldater skadet i Kosovo sammenstøt med serbiske demonstranter

< /figur>Russland starter tredje angrep på Kiev på 24 timer; 1 drept, 4 skadde

Erdogan og regjeringsvennlige medier fremstilte Kilicdaroglu, som fikk støtte fra landets pro-kurdiske parti, som samarbeidende med «terrorister» og støtte det de beskrev som «avvikende» LHBTQ-rettigheter. seierstalen, gjentok han disse temaene og sa at LHBTQ-personer ikke kan “infiltrere” hans regjerende parti eller dets nasjonalistiske allierte

© The Indian Express (P) Ltd