Turkiets Tayyip Erdogan vinner ytterligare en mandatperiod som president, förlänger styret till det tredje decenniet

0
69

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vann omval söndag, och utökade hans alltmer auktoritära styre till ett tredje decennium när landet rasar av hög inflation och efterdyningarna av en jordbävning som jämnade ut hela städer.

En tredje mandatperiod ger Erdogan en ännu starkare hand nationellt och internationellt, och valresultatet kommer att få konsekvenser långt utanför Ankara. Turkiet står vid korsningen mellan Europa och Asien, och det spelar en nyckelroll i Nato. Med mer än 99 % av valurnorna öppnade visade inofficiella resultat från konkurrerande nyhetsbyråer Erdogan med 52 % av rösterna, jämfört med 48 % för hans utmanare Kemal Kilicdaroglu.

Chefen för Turkiets valstyrelse bekräftade segern och sa att även efter att ha redovisat utestående röster blev resultatet ytterligare en mandatperiod för Erdogan. I sina första kommentarer sedan vallokalerna stängde tackade Erdogan nationen för att de anförtrott honom presidentskapet i fem år till. “Vi hoppas kunna vara värda ert förtroende, som vi har varit i 21 år”, sa han till supportrar på en kampanjbuss utanför sitt hem i Istanbul. Han förlöjligade sin utmanare för hans förlust och sa “bye bye bye, Kemal”, när supportrar buade. “Den enda vinnaren idag är Turkiet”, sa Erdogan och lovade att arbeta hårt för Turkiets andra århundrade. Landet firar sitt hundraårsjubileum i år.

Läs också | Turkiets val: Vem är Kemal Kilicdaroglu, utmanaren till president Recep Tayyip Erdogan?

“Ingen kan se ner på vår nation. “Kilicdaroglu kampanjade på löften om att vända Erdogans demokratiska tillbakafall, att återställa ekonomin genom att återgå till mer konventionell politik och att förbättra banden med väst. Han sa att valet var “det mest orättvisa någonsin”, med alla statliga resurser mobiliserade för Erdogan. “Vi kommer att fortsätta att ligga i framkanten av denna kamp tills verklig demokrati kommer till vårt land”, sa han i Ankara. Han tackade de mer än 25 miljoner människor som röstade på honom och bad dem att “förbli upprätt”.

Folket har visat sin vilja “att ändra en auktoritär regering trots alla påtryckningar,” han sa. Anhängare till Erdogan, en splittrande populist, gick ut på gatorna för att fira, viftade med turkiska eller regeringspartis flaggor, tutade bilhorn och skanderade hans namn.

Firande skottlossning hördes i flera stadsdelar i Istanbul. Erdogans regering lade in sitt veto mot Sveriges försök att gå med i Nato och köpte ryska missilförsvarssystem, vilket fick USA att driva ut Turkiet från ett USA-ledt stridsflygprojekt. Men Turkiet hjälpte också till att förmedla en avgörande affär som möjliggjorde ukrainska spannmålstransporter och avvärjde en global livsmedelskris. Steven A.

Cook, en senior stipendiat vid det Washington-baserade Council on Foreign Relations, sa att Turkiet sannolikt kommer att “flytta målposten” om Sveriges medlemskap i Nato när landet söker krav från USA. Han sa också Erdogan, som har talat om att införa en ny konstitution, skulle sannolikt göra ett ännu större tryck för den i ett försök att låsa in förändringar som övervakas av hans konservativa och religiösa rättvise- och utvecklingsparti, eller AKP. Erdogan, som har suttit vid Turkiets rodret i 20 år, kom precis ifrån segern i den första valomgången den 14 maj. Det var första gången han misslyckades med att vinna ett val direkt, men han tog igen det i söndags.

Annons Läs också | Turkiets omvalsval: Vad står på spel för syriska flyktingar, kurder och HBTQ+-folk?

Hans prestation kom trots förödande inflation och effekterna av en förödande jordbävning för tre månader sedan. Grattis strömmade in från världens ledare, inklusive Rysslands president Vladimir Putin och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy, vars länder är i krig i Ukraina. Putin sa Erdogan’s segern var “tydliga bevis” på att det turkiska folket stöder hans ansträngningar att “stärka statens suveränitet och föra en oberoende utrikespolitik.” Zelenskyy sa att han räknade med att bygga upp partnerskapet mellan de två länderna och stärka samarbetet “för säkerheten och stabilitet i Europa.”

De två kandidaterna erbjöd skarpt olika visioner av landets framtid och dess senaste förflutna.Kritiker skyller på Erdogans okonventionella ekonomiska politik för att ha skjutit i höjden inflationen som har underblåst en levnadskostnadskris. Många klandrade också hans regering för en långsam reaktion på jordbävningen som dödade mer än 50 000 människor i Turkiet. Erdogan har behållit stödet från konservativa väljare som fortfarande är hängivna honom för att lyfta islams profil i Turkiet, som grundades på sekulära principer, och för att höja landets inflytande i världspolitiken.

I Ankara sa Erdogan-väljaren Hacer Yalcin att Turkiets framtid var stor. ”Självklart är Erdogan vinnaren … Vem annars? Han har gjort allt åt oss,” sa Yalcin. “Gud välsignar oss!” Erdogan, en 69-årig muslim, kommer att sitta kvar vid makten till 2028. Han förvandlade presidentskapet från en till stor del ceremoniell roll till ett mäktigt ämbete genom en knappt vunnen folkomröstning 2017 som skrotade Turkiets parlamentariska system. styrning. Han var den första direktvalda presidenten 2014 och vann valet 2018 som inledde det verkställande presidentskapet.

Annons

Den första hälften av Erdogans mandatperiod inkluderade reformer som gjorde det möjligt för landet att inleda samtal om att gå med i Europeiska unionen, och ekonomisk tillväxt som lyfte många ur fattigdom. Men han flyttade senare för att undertrycka friheter och media och koncentrerade mer makt i sina egna händer, särskilt efter ett misslyckat kuppförsök som Turkiet säger var orkestrerat av den USA-baserade islamiska prästen Fethullah Gulen. Prästen förnekar inblandning. Erdogans rival var en mjuk före detta tjänsteman som har lett det prosekulära republikanska folkpartiet, eller CHP, sedan 2010.

I ett frenetiskt försök att nå ut till nationalistiska väljare i omvandlingen, lovade Kilicdaroglu att skicka tillbaka flyktingar och uteslöt fredsförhandlingar med kurdiska militanter om han blir vald. I Diyarbakir med kurdisk majoritet sa den 37-årige metallarbetaren Ahmet Koyun att alla skulle måste acceptera resultaten. ”Det är tråkigt å vårt folks vägnar att en regering med sådan korruption, sådana fläckar, har kommit till makten igen. Herr Kemal skulle ha varit bra för vårt land, åtminstone för en scenbyte”, sa han. Erdogans AKP-parti och dess allierade behöll en majoritet av platserna i parlamentet efter ett parlamentsval som också hölls den 14 maj. Söndagen markerade också 10-årsdagen av starten på massprotester mot regeringen som bröt ut över planer på att rycka upp träd i Istanbuls Gezi Park, och blev en av de allvarligaste utmaningarna för Erdogans regering.

Erdogans svar på protesterna, där åtta personer dömdes, var ett förebud om ett tillslag mot civilsamhället och yttrandefriheten.

Efter omröstningen den 14 maj pekade internationella observatörer på kriminaliseringen av spridning av falskt information och onlinecensur som bevis på att Erdogan hade en “omotiverad fördel”. De sa också att ett starkt valdeltagande visade den turkiska demokratins motståndskraft.

Läs även

Japans premiärminister son avgår efter offentlig upprördhet över privat fest på kontoret…

Från toppar till låga nivåer, Everest-rekordbrytaren ser 'ingen framtid' i Nepal

NATO-soldater skadade i Kosovo sammandrabbningar med serbiska demonstranter

< /figure>Ryssland inleder en tredje attack mot Kiev på 24 timmar; 1 dödad, 4 skadade

Erdogan och regeringsvänliga media framställde Kilicdaroglu, som fick stöd av landets pro-kurdiska parti, som att han samarbetade med “terrorister” och stödde vad de beskrev som “avvikande” hbtq-rättigheter. segertalet upprepade han dessa teman och sa att HBTQ-personer inte kan “infiltrera” hans styrande parti eller dess nationalistiska allierade

© The Indian Express (P) Ltd