Home Dutch Toen Charan Singh weigerde de geboortedag van Savarkar te vieren: 'Misschien is hij een van de grootste, maar…'

Toen Charan Singh weigerde de geboortedag van Savarkar te vieren: 'Misschien is hij een van de grootste, maar…'

0

De inhuldiging van het nieuwe parlementsgebouw op zondag viel samen met de geboortedag van Hindutva-ideoloog V D Savarkar, de symboliek die niet geheel verloren ging op het congres waarvan senior leider Jairam Ramesh tweette: “Op deze dag, 28 mei: Nehru, de persoon die het meest deed om de parlementaire democratie in India te koesteren, werd in 1964 gecremeerd. Savarkar, de persoon wiens ideologische ecosysteem leidde tot de moord op Mahatma Gandhi, werd geboren in 1883.”

Premier Narendra Modi, ondertussen , begroette Savarkar en zei dat zijn persoonlijkheid kracht uitstraalde en dat zijn onbevreesde en zichzelf respecterende aard de “mindset van slavernij” niet kon tolereren.

Savarkar was in zijn tijd een verdeeldheid zaaiende figuur en dat is nog steeds een decennia na zijn overlijden. Voormalig premier Chaudhary Charan Singh, wiens sterfdag op maandag valt, bevond zich ooit midden in een scherpe ondervraging van de oppositie over het vieren van de geboortedag van Savarkar.

Charan Singh, die in 1967 de eerste niet-congresregering in Uttar Pradesh vormde, werd op 18 februari 1970 voor de tweede keer UP CM, in samenwerking met Congress (R) onder leiding van Indira Gandhi. Dat jaar, op 27 mei, een dag voor de geboortedag van Savarkar, vroeg de leider van Bhartiya Jan Sangh, Krishan Swarup uit Badaun, in de Volksvergadering of de regering van plan was de geboortedag van Savarkar te vieren en of er een commissie zou worden gevormd. Toen antwoordde minister van Informatie Genda Singh dat er geen dergelijk voorstel was.

Toen Swarup de kwestie bleef aankaarten, zei Charan Singh dat hij het verzoek eerder van de leider van Jan Sangh had ontvangen en dat hij al had gereageerd met zijn mening. In de brief aan Swarup had Charan Singh geschreven dat zijn suggestie goed was, maar dat het niet mogelijk was om de vieringen in zo'n korte periode te plannen. Toen Swarup vroeg of de regering de geboortedag van Savarkar vanaf het volgende jaar (1971) mocht vieren, zei de CM: “Wat de offers van Savarkar betreft, staat het buiten elke twijfel. Het lijdt geen twijfel dat we allemaal in onze jeugd veel inspiratie uit hem hebben gehaald. Verscheidene anderen hadden ook geofferd. De vraag is de geboortedag van hoeveel (zulke mensen) er gevierd zullen worden op regeringsniveau? Iedereen heeft grote offers gebracht. De overheid kan helpen als een niet-gouvernementele instantie dit werk doet. Maar tot nu toe hebben we dit niet overwogen.”

Toen Jan Sangh MLA Nityanand Swamy, die later de eerste eerste minister van Uttarakhand werd, vroeg of Charan Singh zou voorstellen om de geboortedag van Savarkar op persoonlijke titel te vieren, herhaalde de eerste minister: 'Ik heb je over het probleem verteld. Er zijn veel geweldige mensen en misschien behoort Savarkar tot de categorie van de grootsten, maar ik had het over de moeilijkheden van de regering. Ik heb er geen probleem mee om het te vieren, maar het gaat om het hele land, niet alleen om onze staat. Dan zullen er eisen worden gesteld over Rani Lakshmibai en Tatya Tope etc.”

Er was een massaal protest in 2003 toen het olieverfschilderij van Savarkar werd geïnstalleerd in de centrale hal van het oude parlementsgebouw. Ook destijds hebben verschillende partijen het evenement geboycot.

Lees ook

Hits en missers van 9 jaar Narendra Modi-regering

Terwijl de steun voor protesterende worstelaars groeit in Punjab, keert de terugkeer van een gezin…

'Sluit u niet aan bij AAP, houd Kejriwal op armlengte afstand': Delhi, Punjab eenheid…

Het congres begint met reparatiewerkzaamheden in Rajasthan, Kharge om Gehlot en Pi te ontmoeten…Advertentie

Toen de huidige UP CM Yogi Adityanath in januari 2021 een fotogalerij opende in de Wetgevende Raad, was een van de olieverfschilderijen die van Savarkar. Adityanaths grote goeroe Mahant Digvijaynath was staatspresident van de Hindu Mahasabha geweest toen Savarkar de nationale organisatie leidde.