System76 Gazelle (gaze18) Recension: A Portable Linux Powerhouse

0
50

Betyg:
8/10
? < ul>

 • 1 – Fungerar inte
 • 2 – Knappt funktionell
 • 3 – Svår brist på de flesta områden
 • 4 – Funktioner, men har många problem
 • 5 – Bra men lämnar mycket att önska
 • 6 – Tillräckligt bra för att köpa på rea
 • 7 – Bra och värt att köpa
 • < li>8 – Fantastiskt, närmar sig bäst i klassen

 • 9 – Bäst i klassen
 • 10 – Borderline perfektion
 • Pris :
  Från 1 299,00 USD
  System76

  Hannah Stryker/How-To Geek

  System76 säljer stationära och bärbara datorer byggda specifikt för Linux, och Gazelle (gaze18) är en av företagets bärbara datorer för arbetsstationer. Den uppdaterades nyligen med ny hårdvara, och det kanske bara är värt det begärda priset om du är ute efter en Linux-dator.

  System76 Gazelle har funnits i flera år, men den senaste iterationen levereras med en Intel Core i9-processor, NVIDIA RTX 3050-grafik, upp till 8 TB lagringsutrymme, upp till 64 GB RAM och en 15 eller 17-tums 1080p-skärm. Den hårdvaran är ihopkopplad med en mängd portar och anslutningsalternativ, plus lyxen med en Linux-upplevelse som fullt stöds.

  Om du letar efter en kraftfull bärbar dator byggd för Linux, kan Gazelle vara för dig, men det finns några nackdelar att tänka på.

  Här är vad vi gillar

  • Bra prestanda
  • Stor skärm med en jämn 144Hz uppdateringsfrekvens
  • li>

  • Utmärkta anslutningsalternativ

  Och vad vi inte gör

  • Begränsad batteritid jämfört med de flesta ultrabooks
  • Fläktar kan vara högljudda ibland
  • Inbyggd webbkamera och mikrofon är underpar

  How-To Geeks expertgranskare går praktiskt in i varje produkt vi granskar. Vi testar varje hårdvara i timmar i den verkliga världen och kör dem genom riktmärken i vårt labb. Vi accepterar aldrig betalning för att rekommendera eller recensera en produkt och samlar aldrig ihop andras recensioner. Läs mer >>

  Innehållsförteckning

  Design och anslutning: en absolut enhet
  Ljud och video: Ta med dig
  Programvara: Pop, eller inte?
  Batteri och prestanda: Som en bärbar speldator
  Ska du köpa System76 Gazelle (gaze18) ?

  Design och anslutningsmöjligheter: en absolut enhet

  Det går inte att komma runt det: Gazelle är en stor bärbar dator. Modellen med 15,6-tumsskärmen som jag fick för granskning är 14,15 tum i diameter (359,5 mm), 9,37 tum hög (238 mm), nästan en tum djup (22,7 mm) när den är stängd och 4,39 pund (1,99 kg). Det här är mindre bekvämt att släpa med sig till jobbet, lektioner eller en kaféresa än en vanlig ultrabook, särskilt eftersom väggladdaren har en fristående strömförsörjning. Jag skulle rekommendera en laptopväska om du inte redan har en.

  Hela den bärbara datorn är belagd i ett svart matt material. Det är en mycket mer subtil design än vad du skulle få från de flesta bärbara speldatorer eller till och med några andra bärbara datorer med arbetsstationer, det enda synliga varumärket är en System76-logotyp på baksidan. Det finns gott om plats för klistermärken på det bakre skalet.

  Mitt främsta klagomål med designen är att Gazelle inte känns som en bärbar dator på 1300 $, åtminstone för mig. Det finns en anständig mängd flex på topppanelen—förmodligen för att det inte finns någon glänsande glaspanel som håller den styv—och du kan se samma effekt om du trycker ner tangentbordet tillräckligt hårt område. Jag är dock säker på att ett styvare metallmaterial skulle göra den bärbara datorn ännu tyngre och dyrare, och den här bärbara datorn väger redan över fyra pund.

  Växla Full-Size ViewExit Full ScreenSee in Full Screen # 1 av 7Föregående bild
  Hannah Stryker/How-To Slide GeekNexvious Bild
  Hannah Stryker/How-To GeekNästa bild Föregående bild
  Hannah Stryker How-To GeekNext Slide Föregående bild
  Hannah Stryker/How-To GeekNästa bild Föregående bild
  Hannah Stryker/How-To GeekNästa bild Föregående bild
  Hannah Stryker Till GeekNext Slide Föregående Slide
  Hannah Stryker/How-TolideekN

  Jag har inga problem med tangentbordet, som har en full funktionsrad och en numerisk knappsats på höger sida. Det finns en bakgrundsbelysning som kan växlas med Fn+* kortkommandot. Du kan också växla mellan några färgalternativ med genvägen Fn+/. Det finns inget sätt att ändra bakgrundsbelysningens färg eller ljusstyrka genom appen Inställningar på Pop!_OS, vilket verkar lite konstigt.

  Styrplattan under tangentbordet är också bra. Du kan inte enkelt klicka från det övre området, som du kan på moderna MacBooks, men den är tillräckligt stor för bekväm användning. Högerklicket är ett tvåfingerklick (eller ett tryck med två fingrar) som standard, men du kan ändra det till ett ettfingerklick i det nedre högra hörnet i Inställningar. Styrplattan är dock placerad till vänster om den bärbara datorn (direkt under mellanslagstangenten) snarare än centrerad normalt. Jag hade egentligen inget emot det, men det är värt att nämna.

  Portvalet är ett område där Gazelle är otvivelaktigt utmärkt, särskilt i jämförelse med de flesta moderna ultrabooks. Du får två USB Type-A-portar (en USB 2, en USB 3.2 Gen 1), två USB 3.2 Gen 2 Type-C-kontakter, en microSD-kortläsare, gigabit Ethernet, fullstor HDMI med HDCP-stöd, Mini DisplayPort 1.4, individuella hörlurs- och mikrofonuttag och ett Kensington-lås. Du kommer nästan säkert inte att behöva en USB-C-hubb med den här bärbara datorn.

  Displayen är en annan styrka för Gasellen. Det är en 1080p-panel med en uppdateringsfrekvens på 144Hz, så du får gott om utrymme att arbeta i med standardskalningen på 100 %, med supersmidiga animationer. Den högre uppdateringsfrekvensen kommer också väl till pass för vissa spel—mer om det senare.

  Du kan byta ut eller uppgradera många av Gazellens hårdvarukomponenter, inklusive RAM, SSD, Wi- Fi/Bluetooth-modul och batteri. System76 har till och med dokumentation med foton som hjälper dig på vägen.

  The Best Laptop Bags of 2023 Best Laptop Backpack Timbuk2 Lane Commuter Amazon Best Budget Laptop Bag Matein Travel Laptop Backpack Amazon

  $29.99
  41,99 $ Spara 29%

  Bästa Messenger-/axelväska Chrome Industries Citizen Amazon

  150,00 USD
   

  Bästa bärbara väska Dagne Dover Vida Bomullsväska Handla nu Thule Portfölj Thule Portfölj Amazon

  Ljud och video: Bring Your Own

  System76 Gazelle har ett dedikerat mikrofonuttag, såväl som ett kombinerat uttag, som kan användas för headset eller vanliga hörlurar . USB verkar vara mer populärt för mikrofoner och headset nu för tiden, men oavsett vad du har kan du förmodligen koppla in den utan några adaptrar.

  Den inbyggda mikrofonen är inte bra. Med standardinmatningsvolymen syns min röst tydligt i samtal och inspelningar, men det är mycket statiskt och alla knapptryckningar och klick är för höga.

  Du kan sänka volymen i Inställningar app, men då måste du prata högre för att kompensera. Alternativen för brusreducering i tjänster som Discord och Google Chat kan hjälpa.

  Den integrerade kameran är vad du kan förvänta dig av en vanlig bärbar dator. Den är bara 1 MP, med en maximal upplösning på 1280 x 720. Kvaliteten är godkänd om du har belysning ovanifrån eller bakom den bärbara datorn, men i mer utmanande situationer (som mörka rum eller solljus bakom dig) faller den ner isär.

  Växla visning i full storlek Avsluta helskärm. Se i helskärm #1 av 2Föregående bild
  Corbin Davenport/How-To GeekNext Slide Föregående bild
  Corbin Davenport/How-To GeekNext Slide

  De flesta bärbara datorer är en liknande historia, men för en dator som kostar ca. minst $1 300, jag hade förväntat mig bättre. En upplösning på 1080p känns som det absoluta minimum, även om sensorn betyder mer än upplösningen.

  Programvara: Pop, or Not?

  < p>Du har två val för det förinstallerade operativsystemet när du köper en Gazelle. Huvudvalet är Pop!_OS 22.04 LTS, som är utvecklat av System76 själv, eller vanlig Ubuntu 22.04 LTS. Jag testade i första hand den bärbara datorn med standardinstallationen Pop!_OS eftersom det är tänkt att vara den mest integrerade upplevelsen.

  Pop!_OS är en stationär Linux-distribution skapad av System76 och baserad på Ubuntu. För tillfället använder den fortfarande en modifierad version av Gnome Shell med många Gnome-applikationer, men företaget har större planer för en helt anpassad skrivbordsmiljö. Det finns några exklusiva funktioner som syftar till att förbättra produktiviteten, som fönsterstapling och bättre tangentbordsnavigering än vanliga Gnome. Det finns också en applikationsdocka, som applikationsdockan på Ubuntu eller macOS, med vyanpassningsalternativ. Den kan också stängas av helt om du vill återta det skärmutrymmet.

  Växla visning i full storlek Avsluta helskärm. Se i helskärm #1 av 4Föregående bild
  Nästa bild Föregående bild
  Nästa bild Föregående bild
  Nästa bild Föregående bild
  Nästa bild < p>Jag har använt Pop!_OS på och av under åren, och jag föredrar de flesta ändringarna som System76 har implementerat ovanpå Ubuntu-basen—du kommer inte att hitta några av dessa irriterande Snap-program installerade som standard, till exempel. Pop!_OS har också utmärkt stöd för onlinekontosynkronisering, till stor del tack vare dess Ubuntu-bas. Du kan till exempel logga in på ett Google- eller Microsoft-konto i appen Inställningar, och dina e-postmeddelanden, kontakter och kalendrar visas automatiskt i respektive applikation.

  Pop!_OS har också de rätta drivrutinerna för Gazelles Nvidia-grafik förinstallerad, komplett med en grafiklägesomkopplare längst upp till höger på kontrollpanelen (klicka på batterimenyn). Utöver de vanliga ströminställningarna kan du ändra grafiken så att den bara använder den integrerade Intel-grafiken, bara använda den dedikerade GPU:n eller köra i ett hybridläge.

  RELATERAT Det är dags att sluta med dubbelstart av Linux och Windows

  Pop!_OS-upplevelsen är dock inte perfekt. Den har inte fullt stöd för fraktionerad skalning, så om du vill undvika ökad energianvändning och minskad skärpa är de enda skärminställningarna 100 % eller 200 % skalning. Standardstorleken på 100 % vid 1080p ger dig gott om utrymme för multitasking, men text och vissa andra element är lite för små för mina önskemål. KDE-skrivbordet har generellt bättre stöd för fraktionerad skalning, vilket är en av anledningarna till att jag föredrar KDE Neon på bärbara datorer.

  Tack och lov, eftersom Gazelle har utvald hårdvara specifikt för Linux, bör du kunna byta till de flesta andra desktop Linux-distributioner. Jag provade live-USB-bilderna för Fedora Workstation och KDE Neon, och båda upptäckte omedelbart all tillgänglig hårdvara, inklusive Wi-Fi, Bluetooth och hela 144Hz uppdateringsfrekvensen. Din grafikupplevelse kommer dock att bero på om du använder X11 eller Wayland, och vilka GPU-drivrutiner som används. Pop!_OS använder NVIDIAs egna proprietära drivrutiner (packade av System76), medan många andra distributioner använder nouveau-drivrutiner med öppen källkod som standard. Du kan också ha olika (eller inga) alternativ för hybridgrafik på vissa andra distributioner.

  Växla visning i full storlek Avsluta helskärm. Se i helskärm #1 av 2Föregående bild
  Fedora Linux på System76 GazelleNästa bild Föregående bild
  K76 Neon på systemet Bild

  Windows borde också fungera bra på den här bärbara datorn, även om jag inte testade det. System76 har länkar till de bästa drivrutinerna för Windows, som ännu inte har uppdaterats med länkar för denna senaste Gazelle (modell “gaze18”). Dubbelstart av Windows och Linux på den medföljande SSD:n kan vara möjligt, men det kan orsaka problem som äventyrar upplevelsen av båda operativsystemen. Gazellen har två M.2-platser för SSD-enheter, så du kan teoretiskt ha ett operativsystem på varje enhet.

  Batteri och prestanda: Som en bärbar speldator

  System76 Gazelle levereras med en 13:e generationens Intel Core i9-13900H-processor, som har sex prestandakärnor och åtta effektivitetskärnor. I teorin är det meningen att operativsystemet ska flytta processer mellan dessa kärnor för att maximera batteritiden, men Linux är fortfarande inte bra på det än. Linux-kärnan 5.18 inkluderade några korrigeringar från Intel för det, och min recensionsenhet med Pop!_OS 22.04 körde en ännu nyare 6.2-kärna. Det finns också ett dedikerat NVIDIA RTX 3050 mobilt grafikkort (GA107M), som ger dig mer GPU-kraft än de flesta ultrabooks, men Gazelle är inte en avancerad grafikarbetsstation.

  Resten av hårdvaran är konfigurerbar när du beställer Gazelle. Du kan välja upp till 64 GB dubbelkanals DDR4-minne och upp till 8 TB lagring över två M.2-platser (1x PCIe Gen4 & 1x PCIe Gen3). Modellen jag fick för granskning har 16 GB RAM, basen 250 GB PCIe Gen 3 SSD och inget extra lagringsutrymme. Den bärbara datorn börjar på 1 299 $, men uppgraderingen på 16 GB skjuter upp priset till 1 348 $.

  Jag provade Geekbench 6 CPU-riktmärket och i “Balanced” batteriläge med Gazelle inkopplad i väggen, fick den bärbara datorn en enkärnig poäng på 2 501 och en flerkärnig poäng på 10 960 (fullständiga resultat). Som jämförelse kan nämnas att Apples M2 MacBook Air (som normalt börjar på $1 200) har liknande resultat.

  Hannah Stryker/How-To Geek

  Vid användning i verkligheten har jag inga klagomål på Gazellens prestanda. Det tar bara några sekunder att gå från avstängd till en inloggningsskärm, applikationer öppnas snabbt och 144Hz-skärmen gör att hela upplevelsen känns mer responsiv. Visst, jag gör ingenting som borde tänja på gränserna för en bärbar dator med en blandning av Chrome-flikar, Geary-e-post, Slack och Discord. Jag arbetade med ett Dart-projekt i Visual Studio Code, vilket inte heller är en superkrävande arbetsbelastning, men jag hade inga problem där heller.

  Jag provade också några spel på Gazelle. Tack vare Valves senaste arbete med Proton-kompatibilitetslagret kan du köra massor av Windows-spel på Linux-distributioner som Pop!_OS. Jag spelade lite “Planet Coaster” och “Deep Rock Galactic” (Steam-versionerna av varje), och i båda spelen kunde jag nå den bärbara datorns fulla 144Hz uppdateringsfrekvens efter lite försök och fel med de grafiska inställningarna. Återigen, RTX 3050 är inte ett kraftfullt grafikkort, du kommer inte att få prestanda på Xbox Series X- eller PS5-nivå av den här bärbara datorn.

  Gazellen är byggd som en bärbar speldator, och det inkluderar fläktar som kan bli högljudda efter långvarig användning. Det problemet är oundvikligt och finns även på de flesta spelbärbara datorer. Jag märkte dock ett problem som påverkar den bärbara datorn medan den är ansluten till väggen: fläktarna kommer att slå igång med full hastighet utan till synes någon anledning.

  Det plötsliga höga fläktljudet inträffade en gång när den bärbara datorn var inaktiv när du laddade ner ett Steam-spel, och en annan gång när jag installerade programvara från Pop!_Shop, båda i “Balanced” strömläge. I det senare fallet var CPU-användningen under 50 % och GPU-användningen var nära 0 %. Problemet uppstod inte när jag körde från batteri i mina tester, så min gissning är att det finns ett fel med strömhanteringen eller fläktkurvan någonstans. Vissa bärbara speldatorer låter dig ställa in en anpassad fläktkurva, men den funktionen är inte tillgänglig på Gazelle, oavsett vilket operativsystem som körs.

  Batteritiden är också vad du kan förvänta dig för en bärbar speldator. Jag nådde cirka tre timmar på en enda laddning medan jag främst arbetade i Chrome och Slack, och allt CPU- eller GPU-intensivt (kompilera kod, spel, etc) kommer att minska det ytterligare. En hel arbetsdag utanför Gazelle kommer nästan säkert att kräva strömkabeln.

  The Best Linux Laptops of 2023 Bästa Linux-datorn överlag Dell XPS 13 Shop Bästa budgetstjärna för Linux Laptop Labs StarLite 11-tumsbutik Bästa premium Linux-dator Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 10 med Linux Lenovo Bästa Linux-dator med öppen källkod Purism Librem 14 Shop Bästa Linux-dator för spelare System76 Oryx Pro Handla nu

  Ska du köpa System76 Gazelle (gaze18)?

  System76 Gazelle (gaze18) är placerad som en mobil arbetsstation med en fullt stödd desktop Linux-upplevelse, och den uppfyller det målet. Prestandan är utmärkt, 14-tumsskärmen ger dig gott om utrymme att arbeta och Pop!_OS fungerar bra. Det omfattande utbudet av portar, användaruppgraderbar lagring och (enzon) RGB-tangentbord kommer att avundas dina vänner och medarbetare med MacBooks och Dell XPS-bärbara datorer.

  Gazelle är dock byggd som en spellaptop, vilket innebär att du har alla nackdelar som kommer med de flesta spelbärbara datorer. Den är stor och tung, med en strömkabel som har en tegelsten i mitten för strömförsörjningen. Fläktljudet kan också vara irriterande ibland. Om portabilitet är en stor oro, kanske du vill tänka på System76’s Lemur Pro istället eller något helt annat.

  System76 säljer Gasellen till ett startpris av $1 149, men den modellen levereras med 8GB RAM, vilket jag starkt skulle rekommendera. Om du väljer alternativet 16 GB RAM och lämnar resten av hårdvarualternativen i fred (vilket ger dig samma konfiguration som granskas här), kommer du att betala 1 348 $. Det är definitivt en dyr bärbar dator, men den är inte så långt ifrån bärbara Windows-datorer med liknande hårdvara.

  Det finns också moderna MacBook Air och Pro-modeller att överväga, särskilt M2 MacBook Air. Ja, de bärbara datorerna har inte samma maskinvara som kan uppgraderas av användaren och ett omfattande bibliotek med PC-spel, men de är tunnare, lättare och nästan tysta. Jag använde själv främst Linux tills jag köpte en M1 Air och Mac Mini 2022, och mellan plattformsoberoende appar som Visual Studio Code och kommandoradsverktyg från Homebrew var det ingen svår övergång.

  Om du behöver en kraftfull bärbar dator som är byggd för Linux och du är villig att byta ut lite portabilitet mot en stor skärm och många portar, kan Gazelle vara något för dig.

  Betyg:
  8 /10
  ?

  • 1 – Fungerar inte
  • 2 – Knappt funktionell
  • 3 – Svår brist på de flesta områden
  • 4 – Funktioner, men har många problem
  • 5 – Bra men lämnar mycket övrigt att önska
  • 6 – Tillräckligt bra för att köpa på rea
  • 7 – Bra och värt att köpa
  • 8 – Fantastiska, närmar sig bäst i klassen
  • 9 – Bäst i -klass
  • 10 – Borderline perfektion

  Pris:
  Från 1 299,00 USD
  System76

  Här är vad vi gillar< /h3>

  • Bra prestanda
  • Stor skärm med en jämn 144Hz uppdateringsfrekvens
  • Utmärkta anslutningsalternativ

  Och vad vi Gör det inte

  • Begränsad batteritid jämfört med de flesta ultrabooks
  • Fläktar kan ibland vara högljudda
  • Inbyggd webbkamera och mikrofon är underpar< /li>

  LÄS NÄSTA

  • › Det bästa DDR4 RAM-minnet 2023
  • › 5 Google Maps-bedrägerier (och hur man undviker dem)
  • › Hur det är att använda en bärbar speldator som din ENDA speldator
  • › 10 Google Translate-funktioner du bör använda
  • › Kan ChatGPT skriva uppsatser: Är det en bra idé att använda AI för att skriva uppsatser?
  • › Hur länge håller SD-kort?