System76 Gazelle (gaze18) recensie: een draagbare Linux-krachtpatser

0
58

Waardering:
8/10
? < ul>

 • 1 – Werkt niet
 • 2 – Nauwelijks functioneel
 • 3 – Ontbreekt ernstig op de meeste gebieden
 • 4 – Functioneert, maar heeft tal van problemen
 • 5 – Prima maar laat veel te wensen over
 • 6 – Goed genoeg om in de uitverkoop te kopen
 • 7 – Geweldig en waard om te kopen
 • < li>8 – Fantastisch, bijna best-in-class

 • 9 – Best-in-class
 • 10 – Perfectie op het randje
 • Prijs :
  Vanaf $ 1.299,00
  System76

  Hannah Stryker/How-To Geek

  System76 verkoopt desktops en laptops die speciaal voor Linux zijn gebouwd, en de Gazelle (gaze18) is een van de werkstationlaptops van het bedrijf. Het is onlangs geüpdatet met nieuwe hardware en het is misschien wel de vraagprijs waard als je op zoek bent naar een Linux-pc.

  De System76 Gazelle bestaat al jaren, maar de nieuwste iteratie wordt geleverd met een Intel Core i9-processor, NVIDIA RTX 3050 grafische kaart, tot 8 TB opslag, tot 64 GB RAM en een 15 of 17-inch 1080p-scherm. Die hardware wordt gecombineerd met een scala aan poorten en connectiviteitsopties, plus de luxe van een volledig ondersteunde Linux-ervaring.

  Als u op zoek bent naar een krachtige laptop die is gebouwd voor Linux, dan is de Gazelle misschien iets voor u, maar er zijn enkele nadelen waarmee u rekening moet houden.

  Dit is wat we leuk vinden

  • Geweldige prestaties
  • Groot scherm met een vloeiende vernieuwingsfrequentie van 144 Hz
  • Uitstekende connectiviteitsopties

  En wat we niet doen

  < ul>

 • Beperkte batterijduur vergeleken met de meeste ultrabooks
 • Ventilatoren kunnen soms luid zijn
 • Ingebouwde webcam en microfoon zijn ondermaats
 • < p>De deskundige recensenten van How-To Geek gaan praktisch aan de slag met elk product dat we beoordelen. We hebben elk stuk hardware urenlang getest in de echte wereld en ze door benchmarks in ons lab laten lopen. We accepteren nooit betalingen om een ​​product aan te bevelen of te beoordelen en verzamelen nooit beoordelingen van andere mensen. Meer lezen >>

  Inhoudsopgave

  Design en connectiviteit: een absolute eenheid
  Audio en video: neem je eigen mee
  Software: pop of niet?
  Batterij en prestaties: als een gaming-laptop
  Moet je de System76 Gazelle (gaze18) kopen?

  < /blokquote>

  Design en connectiviteit: een absolute eenheid

  Je kunt er niet omheen: de Gazelle is een grote laptop. Het model met het 15,6-inch scherm dat ik ter beoordeling kreeg, is 14,15 inch breed (359,5 mm), 9,37 inch lang (238 mm), bijna een inch diep (22,7 mm) in gesloten toestand en 4,39 pond (1,99 kg). Dit is minder handig om mee te sjouwen naar werk, lessen of een uitstapje naar een coffeeshop dan een typische ultrabook, vooral omdat de wandoplader een stand-alone voeding heeft. Ik zou een laptoptas aanbevelen als je er nog geen hebt.

  De hele laptop is gecoat met een zwart mat materiaal. Het is een veel subtieler ontwerp dan je krijgt van de meeste gaming-laptops of zelfs sommige andere workstation-laptops. Het enige zichtbare merk is een System76-logo op de achterkant. Er is voldoende ruimte voor stickers op de achterschaal.

  Mijn belangrijkste klacht over het ontwerp is dat de Gazelle niet aanvoelt als een laptop van $ 1300, althans voor mij. Er zit een behoorlijke hoeveelheid flex op het bovenpaneel – waarschijnlijk omdat er geen glanzend glazen paneel is om het stijf te houden – en je kunt hetzelfde effect zien als je hard genoeg op het toetsenbord drukt gebied. Ik ben er echter zeker van dat de laptop nog zwaarder en duurder zou worden door een steviger metalen materiaal te gebruiken, en deze laptop weegt al meer dan vier pond.

  Weergave op volledige grootte in-/uitschakelen Volledig scherm afsluiten Zie in volledig scherm #1 van 7Vorige dia
  Hannah Stryker/How-To GeekNext-dia Vorige dia
  Hannah Stryker/How-To GeekNext-dia Vorige dia
  Hannah Stryker/How-To GeekVolgende dia Vorige dia
  Hannah Stryker/How-To GeekNext Slide Vorige Slide
  Hannah Stryker/How-To GeekNext Slide Vorige Slide < img src="http://www.howtogeek.com/pagespeed_static/1.JiBnMqyl6S.gif" />
  Hannah Stryker/How-To GeekVolgende dia Vorige dia
  Hannah Stryker/How-To GeekNext Slide

  Ik heb geen problemen met het toetsenbord, dat een rij met volledige functies en een numeriek toetsenblok aan de rechterkant heeft. Er is achtergrondverlichting, die kan worden geschakeld met de sneltoets Fn+*. U kunt ook schakelen tussen enkele kleuropties met de sneltoets Fn+/. Er is geen manier om de kleur of helderheid van de achtergrondverlichting te wijzigen via de app Instellingen op Pop!_OS, wat een beetje vreemd lijkt.

  Het trackpad onder het toetsenbord is ook prima. Je kunt niet gemakkelijk vanuit het bovenste gedeelte klikken, zoals bij moderne MacBooks, maar het is groot genoeg voor comfortabel gebruik. De rechtermuisknop is standaard een klik met twee vingers (of een tik met twee vingers), maar u kunt dit wijzigen in een klik met één vinger in de rechterbenedenhoek in Instellingen. Het trackpad bevindt zich echter aan de linkerkant van de laptop (direct onder de spatiebalk) in plaats van normaal gecentreerd. Dat vond ik niet erg, maar het is het vermelden waard.

  De poortselectie is een gebied waarop de Gazelle ongetwijfeld uitstekend is, vooral in vergelijking met de meeste moderne ultrabooks. U krijgt twee USB Type-A-poorten (één USB 2, één USB 3.2 Gen 1), twee USB 3.2 Gen 2 Type-C-connectoren, een microSD-kaartlezer, gigabit Ethernet, full-size HDMI met HDCP-ondersteuning, Mini DisplayPort 1.4, individuele hoofdtelefoon- en microfoonaudio-aansluitingen en een Kensington-slot. Je hebt vrijwel zeker geen USB-C hub nodig bij deze laptop.

  Het display is een ander sterk punt van de Gazelle. Het is een 1080p-paneel met een verversingssnelheid van 144 Hz, dus je krijgt voldoende ruimte om te werken met de standaard schaal van 100%, met supervloeiende animaties. De hogere verversingssnelheid is ook handig voor wat gamen.Daarover later meer.

  U kunt veel hardwarecomponenten van de Gazelle vervangen of upgraden, waaronder de RAM, SSD, wifi Fi/Bluetooth-module en batterij. System76 heeft zelfs documentatie met foto's om u op weg te helpen.

  The Best Laptop Bags of 2023 Best Laptop Backpack Timbuk2 Lane Commuter Amazon Best Budget Laptop Bag Matein Travel Laptop Backpack Amazon

  $29.99
  $41.99 Save 29%

  Beste Messenger-/schoudertas Chrome Industries Citizen Amazon

  $150,00
  &nbsp ;

  Beste laptoptas Dagne Dover Vida katoenen tas Shop nu Thule Aktentas Thule Aktentas Amazon

  Audio en video: breng je eigen mee

  De System76 Gazelle heeft een speciale microfoonaansluiting, evenals een combo-aansluiting, die kan worden gebruikt voor headsets of gewone hoofdtelefoons. USB lijkt tegenwoordig populairder te zijn voor microfoons en headsets, maar wat je ook hebt, je kunt het waarschijnlijk zonder adapters aansluiten.

  De ingebouwde microfoon is niet geweldig. Bij het standaard ingangsvolume komt mijn stem duidelijk over in gesprekken en opnames, maar er is veel ruis en toetsaanslagen en klikken zijn te hard.

  Je kunt het volume lager zetten in de app Instellingen, maar dan moet je ter compensatie harder praten. De opties voor ruisonderdrukking in services zoals Discord en Google Chat kunnen helpen.

  De geïntegreerde camera is wat je zou verwachten van een normale pc-laptop. Het is slechts 1 MP, met een maximale resolutie van 1280 x 720. De kwaliteit is redelijk als je verlichting van boven of achter de laptop hebt, maar in meer uitdagende situaties (zoals donkere kamers of zonlicht achter je) valt het weg uit elkaar.

  Weergave op volledige grootte in-/uitschakelen Volledig scherm afsluiten Zie in volledig scherm #1 van 2Vorige dia
  Corbin Davenport/How-To GeekNext-dia Vorige dia
  Corbin Davenport/How-To GeekNext-dia

  De meeste pc-laptops zijn een soortgelijk verhaal, maar voor een computer die minstens $ 1.300 kost, had ik beter verwacht. Een resolutie van 1080p voelt aan als het absolute minimum, ook al is de sensor belangrijker dan de resolutie.

  Software: pop of niet?

  < p>Bij het kopen van een Gazelle heb je twee keuzes voor het voorgeïnstalleerde besturingssysteem. De belangrijkste keuze is Pop!_OS 22.04 LTS, dat is ontwikkeld door System76 zelf, of gewone Ubuntu 22.04 LTS. Ik heb de laptop voornamelijk getest met de standaard Pop!_OS-installatie, aangezien dat de meest geïntegreerde ervaring zou moeten zijn.

  Pop!_OS is een desktop Linux-distributie gemaakt door System76 en gebaseerd op Ubuntu. Op dit moment gebruikt het nog steeds een aangepaste versie van Gnome Shell met veel Gnome-applicaties, maar het bedrijf heeft grotere plannen voor een volledig aangepaste desktopomgeving. Er zijn een paar exclusieve functies die gericht zijn op het verbeteren van de productiviteit, zoals vensterstapeling en betere toetsenbordnavigatie dan standaard Gnome. Er is ook een applicatiedock, zoals het app-dock op Ubuntu of macOS, met opties voor het aanpassen van de weergave. Het kan ook volledig worden uitgeschakeld als u die schermruimte wilt terugwinnen.

  Volledige weergave in-/uitschakelen Volledig scherm afsluiten Bekijk in volledig scherm #1 van 4Vorige dia
  Volgende dia Vorige dia
  Volgende dia Vorige dia
  Volgende dia Vorige dia
  Volgende dia

  Ik heb Pop!_OS in de loop der jaren aan en uit gebruikt, en ik geef de voorkeur aan de meeste wijzigingen die System76 heeft geïmplementeerd bovenop de Ubuntu-basis. Je zult geen van die vervelende Snap-applicaties geïnstalleerd vinden bijvoorbeeld standaard. Pop!_OS heeft ook uitstekende ondersteuning voor online accountsynchronisatie, grotendeels dankzij de Ubuntu-basis. U kunt zich bijvoorbeeld aanmelden bij een Google- of Microsoft-account in de app Instellingen en uw e-mails, contacten en agenda's verschijnen automatisch in de respectieve applicaties.

  Pop!_OS heeft ook de juiste stuurprogramma's voor de Gazelle's Nvidia-graphics vooraf geïnstalleerd, compleet met een grafische modusschakelaar in het configuratiescherm rechtsboven (klik op het batterijmenu). Naast de gebruikelijke energie-instellingen, kunt u de grafische kaart wijzigen om alleen de geïntegreerde Intel grafische kaart te gebruiken, alleen de speciale GPU te gebruiken of in een hybride modus te werken.

  GERELATEERDHet is tijd om dual-booting van Linux en Windows te stoppen

  De Pop!_OS-ervaring is echter niet perfect. Het ondersteunt fractionele schaling niet volledig, dus als u een hoger stroomverbruik en verminderde scherpte wilt voorkomen, zijn de enige weergave-instellingen 100% of 200% schaling. De standaardgrootte van 100% bij 1080p geeft je voldoende ruimte voor multitasking, maar tekst en sommige andere elementen zijn iets te klein voor mijn voorkeur. De KDE-desktop heeft over het algemeen betere ondersteuning voor fractionele schaling, wat een van de redenen is waarom ik de voorkeur geef aan KDE Neon op laptops.

  Gelukkig, omdat de Gazelle hardware heeft die speciaal is uitgekozen voor Linux, zou je moeten kunnen overschakelen naar de meeste andere desktop Linux-distributies. Ik probeerde de live USB-images voor Fedora Workstation en KDE Neon, en beide detecteerden onmiddellijk alle beschikbare hardware, inclusief Wi-Fi, Bluetooth en de volledige vernieuwingsfrequentie van 144 Hz. Uw grafische ervaring hangt er echter van af of u X11 of Wayland gebruikt en welke GPU-stuurprogramma's in gebruik zijn. Pop!_OS gebruikt NVIDIA's eigen eigen stuurprogramma's (verpakt door System76), terwijl veel andere distributies standaard de open-source Nouveau-stuurprogramma's gebruiken. Mogelijk hebt u ook andere (of geen) opties voor hybride grafische afbeeldingen op sommige andere distributies.

  Volledige weergave in-/uitschakelen Volledig scherm afsluitenBekijk in volledig scherm #1 van 2Vorige dia
  Fedora Linux op de System76 GazelleVolgende dia Vorige dia
  KDE Neon op de System76 GazelleNext Slide

  Windows zou ook goed moeten werken op deze laptop, al heb ik dat niet getest. System76 heeft koppelingen naar de beste stuurprogramma's voor Windows, die nog niet is bijgewerkt met koppelingen voor deze nieuwste Gazelle (model “gaze18”). Dual-booting van Windows en Linux op de meegeleverde SSD is misschien mogelijk, maar dat kan problemen veroorzaken die de ervaring van beide besturingssystemen in gevaar brengen. De Gazelle heeft twee M.2-slots voor SSD's, dus in theorie zou je één besturingssysteem op elke schijf kunnen hebben.

  Batterij en prestaties: als een gaming-laptop

  De System76 Gazelle wordt geleverd met een 13e generatie Intel Core i9-13900H-processor, die zes prestatiekernen en acht efficiëntiekernen heeft. In theorie zou het besturingssysteem processen tussen die kernen moeten verplaatsen om de levensduur van de batterij te maximaliseren, maar Linux is daar nog steeds niet goed in. Linux-kernel 5.18 bevatte daarvoor enkele fixes van Intel, en mijn review-eenheid met Pop!_OS 22.04 draaide een nog nieuwere 6.2-kernel. Er is ook een speciale NVIDIA RTX 3050 mobiele grafische kaart (GA107M), die u meer GPU-kracht geeft dan de meeste ultrabooks, maar de Gazelle is geen high-end grafisch werkstation.

  De rest van de hardware is configureerbaar wanneer u de Gazelle bestelt. U kunt kiezen uit maximaal 64 GB dual-channel DDR4-geheugen en maximaal 8 TB opslag verdeeld over twee M.2-slots (1x PCIe Gen4 en 1x PCIe Gen3). Het model dat ik ter beoordeling heb ontvangen, heeft 16 GB RAM, de basis 250 GB PCIe Gen 3 SSD en geen extra opslagruimte. De laptop begint bij $ 1.299, maar de upgrade van 16 GB die ik heb, duwt de prijs naar $ 1.348.

  Ik heb de Geekbench 6 CPU-benchmark geprobeerd en in de “Balanced” batterijmodus met de Gazelle aangesloten op de muur, behaalde de laptop een single-core score van 2.501 en een multi-core score van 10.960 (volledige resultaten). Ter vergelijking: Apple's M2 MacBook Air (die normaal begint bij $ 1.200) heeft vergelijkbare resultaten.

  Hannah Stryker/How-To Geek

  In het echte leven heb ik geen klachten over de prestaties van de Gazelle. Het duurt maar een paar seconden om van uitgeschakeld naar een inlogscherm te gaan, applicaties openen snel en het 144Hz-scherm zorgt ervoor dat de hele ervaring sneller reageert. Toegegeven, ik doe niets dat de grenzen van een werkstationlaptop zou moeten verleggen – meestal een mix van Chrome-tabbladen, Geary-e-mail, Slack en Discord. Ik heb aan een Dart-project gewerkt in Visual Studio Code, wat ook geen superveeleisende werklast is, maar ik had ook daar geen problemen.

  Ik heb ook een paar spelletjes geprobeerd op de Gazelle. Dankzij Valve's recente werk aan de Proton-compatibiliteitslaag, kun je veel Windows-only games draaien op Linux-distributies zoals Pop!_OS. Ik speelde wat “Planet Coaster” en “Deep Rock Galactic” (de Steam-versies van elk), en in beide games kon ik de volledige vernieuwingsfrequentie van 144 Hz van de laptop bereiken na wat vallen en opstaan ​​met de grafische instellingen. Nogmaals, de RTX 3050 is geen krachtige grafische kaart – je krijgt geen Xbox Series X- of PS5-prestaties uit deze laptop.

  De Gazelle is gebouwd als een gaming-laptop, en dat geldt ook voor ventilatoren die luidruchtig kunnen worden na langdurig intensief gebruik. Dat probleem is onvermijdelijk en ook aanwezig op de meeste gaming-laptops. Ik heb echter een probleem opgemerkt dat de laptop beïnvloedt terwijl deze op het stopcontact is aangesloten: de ventilatoren draaien schijnbaar zonder reden op volle snelheid.

  Het plotselinge luide ventilatorgeluid deed zich een keer voor terwijl de laptop inactief was tijdens het downloaden van een Steam-game, en een andere keer toen ik software aan het installeren was van de Pop!_Shop, beide in de “Balanced” power-modus. In het laatste geval was het CPU-gebruik minder dan 50% en het GPU-gebruik bijna 0%. Het probleem deed zich tijdens mijn tests niet voor toen ik op batterijstroom werkte, dus ik vermoed dat er ergens een fout zit in het energiebeheer of de ventilatorcurve. Bij sommige gaming-laptops kunt u een aangepaste ventilatorcurve instellen, maar die functie is niet beschikbaar op de Gazelle, ongeacht welk besturingssysteem wordt uitgevoerd.

  De levensduur van de batterij is ook wat je zou verwachten van een gaming-laptop. Ik bereikte ongeveer drie uur op een enkele lading terwijl ik voornamelijk in Chrome en Slack werkte, en alles wat CPU- of GPU-intensief is (code compileren, gamen, enz.) Zal dat verder laten dalen. Een volledige werkdag buiten de Gazelle zal vrijwel zeker de stroomkabel nodig hebben.

  The Best Linux Laptops of 2023 Beste algehele Linux-laptop Dell XPS 13-winkel Beste budget Linux-laptop Star Labs StarLite 11-inch winkel Beste premium Linux-laptop Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 10 met Linux Lenovo Beste open source Linux-laptoppurisme Librem 14 Shop Beste Linux-laptop voor gamers System76 Oryx Pro Shop nu

  Moet u de System76 Gazelle (gaze18) kopen?

  De System76 Gazelle (gaze18) is gepositioneerd als een mobiel werkstation met een volledig ondersteunde desktop Linux-ervaring en voldoet aan dat doel. De prestaties zijn uitstekend, het 14-inch beeldscherm geeft je voldoende werkruimte en Pop!_OS werkt goed. Het uitgebreide scala aan poorten, door de gebruiker uitbreidbare opslag en (single-zone) RGB-toetsenbord zullen jaloers zijn op uw vrienden en collega's met MacBooks en Dell XPS-laptops.

  De Gazelle is echter gebouwd als een gaming-laptop, wat betekent dat je alle nadelen hebt die bij de meeste gaming-laptops horen. Hij is groot en zwaar, met een stroomkabel met in het midden een steen voor de stroomvoorziening. Het geluid van de ventilator kan soms ook vervelend zijn. Als draagbaarheid een topprioriteit is, wilt u misschien in plaats daarvan denken aan System76's Lemur Pro of iets heel anders.

  System76 verkoopt de Gazelle voor een startprijs van $ 1.149, maar dat model wordt geleverd met 8 GB RAM, wat ik ten zeerste zou afraden. Als u de optie 16 GB RAM selecteert en de rest van de hardware-opties met rust laat (zodat u dezelfde configuratie krijgt die hier wordt besproken), betaalt u $ 1.348. Dat is absoluut een dure laptop, maar hij is niet ver verwijderd van Windows-laptops met vergelijkbare hardware.

  Er zijn ook moderne MacBook Air- en Pro-modellen om te overwegen, vooral de M2 ​​MacBook Air. Ja, die laptops hebben niet dezelfde hardware die door de gebruiker kan worden geüpgraded en een uitgebreide bibliotheek met pc-games, maar ze zijn dunner, lichter en bijna stil. Ik gebruikte zelf voornamelijk desktop Linux totdat ik in 2022 een M1 Air en Mac Mini kocht, en tussen platformonafhankelijke apps zoals Visual Studio Code en opdrachtregelprogramma's van Homebrew was het geen moeilijke overgang.

  Als je een krachtige laptop nodig hebt die is gebouwd voor Linux, en je bereid bent wat draagbaarheid in te ruilen voor een groot scherm en veel poorten, dan is de Gazelle wellicht iets voor jou.

  Beoordeling:
  8 /10
  ?

  • 1 – Werkt niet
  • 2 – Nauwelijks functioneel
  • 3 – Ernstig gebrekkig op de meeste gebieden
  • 4 – Functioneert, maar heeft tal van problemen
  • 5 – Goed maar laat veel te wensen over
  • 6 – Goed genoeg om in de uitverkoop te kopen
  • 7 – Geweldig en de moeite waard om te kopen
  • 8 – Fantastisch, bijna best-in-class
  • 9 – Best-in -class
  • 10 – Borderline-perfectie

  Prijs:
  Vanaf $ 1.299,00
  System76

  Dit is wat we leuk vinden< /h3>

  • Geweldige prestaties
  • Groot scherm met een soepele vernieuwingsfrequentie van 144 Hz
  • Uitstekende connectiviteitsopties

  En wat we Niet doen

  • Beperkte batterijduur in vergelijking met de meeste ultrabooks
  • Ventilatoren kunnen soms luid zijn
  • Ingebouwde webcam en microfoon zijn ondermaats< /li>

  LEES VOLGENDE

  • › 10 Google Translate-functies die u zou moeten gebruiken
  • › De beste DDR4 RAM van 2023
  • › Hoe lang gaan SD-kaarten mee?
  • › Hoe het is om een ​​gaming-laptop als ENIGE gaming-pc te gebruiken
  • › 5 Google Maps-zwendel (en hoe u ze kunt vermijden)
  • › Kan ChatGPT essays schrijven: is het gebruik van AI om essays te schrijven een goed idee?