Röster från kammaren — parlamentsledamöter minns minnen från parlamentet

0
59

Den 92-årige parlamentsledamoten Shafiqur Rahman Barq påminner om ett av sina bästa minnen från den gamla parlamentsbyggnaden: “Jag gjorde wuzu (tvättningar före namaz) i ett av toaletterna när (kongressledaren) Rahul Gandhi kom in. Manmohan Singh var premiärminister då. … Rahul frågade mig om det fanns ett särskilt utrymme för namaz i byggnaden. När jag berättade för honom att det inte fanns någon utsedd plats för namaz i parlamentet och att jag vanligtvis bad varhelst jag fick plats i gallerierna, verkade han förvånad. Jag fortsatte med att fråga honom om hjälp så att parlamentsledamöter och andra kunde ha ett dedikerat utrymme att erbjuda namaz inne i byggnaden.”

Den Samajwadi-partiets parlamentsledamot från Sambhal tillade: ”Även om den gamla parlamentsbyggnaden byggdes tidigare Oberoende, det är fortfarande väldigt vackert.”

“Innan jag blev parlamentsledamot hade jag kommit in i parlamentet flera gånger som MLA från Uttar Pradesh. Men känslan av att komma in i landets parlament som parlamentsledamot (1996) för första gången är annorlunda. Jag kommer aldrig att glömma det ögonblicket eller den dagen”, mindes 92-åringen.

Veteranpolitikern tillade: “Jag tror inte att det fanns något behov av att bygga ett nytt parlament. Den gamla har alla faciliteter (en kräver). Vi borde ha fortsatt att använda den byggnaden. Dessutom kämpar vår ekonomi. De pengarna kunde ha spenderats på att hjälpa de fattiga och eftersatta delarna av samhället.”

– Som sagt till Asad Rehman

När vi går över från den gamla till den nya parlamentsbyggnaden bör det påminna oss om de plikter och ansvar vi bär och det historiska arv vi behöver föra vidare. Från den konstituerande församlingens dagar till idag har parlamentet format nationens öde och har varit ett bevis på vår demokrati.

Att kliva in i parlamentet som första gången parlamentsledamot var en djupgående erfarenhet eftersom det var här som passionerade debatter har ägt rum om milstolpar som Indien-Kina-kriget 1962, Indiens seger över Pakistan 1971, kärnvapenproven av 1974 och 1998, kärnkraftsavtalet mellan Indien och USA och viktiga lagförslag. Förtroendevalda över partigränserna har varit involverade i överläggningar och politiska beslut som har definierat vår nation på dess evolutionära resa.

Annons

Parlamentet är en ständig påminnelse om indier som jag beundrar och strävar efter att efterlikna i min egen karriär. Det symboliserar det tungt vägande ansvar vi har som förespråkare för de människor vi representerar, vare sig det är som en direkt representant i Lok Sabha, eller genom statlig representation i Rajya Sabha. Under åren har parlamentet sett maktskiften, de mäktigas uppgång och fall och underdogens triumf.

Även om den nya parlamentsbyggnaden representerar framsteg och modernitet, är det omöjligt att inte vara nostalgisk över vad vi lämnar bakom oss. dröjer sig kvar i dessa kammare. Det har varit ett privilegium att representera kvinnors ändamål, att följa i fotspåren av talare som Meira Kumar och Sumitra Mahajan. Från att erkänna kvinnliga parlamentsledamöter i parlamentariska frågor med ett könsneutralt språk till att ta itu med frågan om trakasserier online, dessa väggar har hört våra röster.

Naturligtvis kan jag inte annat än nämna några oförglömliga tal, vare sig det är Atal Bihari Vajpayees gripande anförande när hans regering föll 1998 för Jawaharlal Nehrus ikoniska “Tryst with Destiny” tal, Laloo Prasad Yadavs humor, Sushma Swarajs artikulerade oratorium och Indira Gandhis genomgång om 1971 års krig. Noterbart är att parlamentets gemensamma session om skatt på varor och tjänster (GST) också framstår som ett viktigt ögonblick. Det faktum att jag kunde lyfta fram kritiska medborgarfrågor som covid-19, inflation och de omtvistade jordbrukslagarna, som så småningom upphävdes på grund av allmänhetens påtryckningar, bekräftade på nytt min tro på konstitutionen.

Annons

Så länge eftersom vi är engagerade i vilka vi är, upprätthåller vårt civilisationsarv och skyddar principerna i vår konstitution, kommer Indien att fortsätta att vara en blomstrande demokrati.

Spenderar nästan 30 år som parlamentsledamot i denna historiska byggnad, Jag har utvecklat en känslomässig anknytning till det. Under alla dessa år har det skett flera förändringar i landets politiska liv. Men den enda stora förändring som jag har märkt i parlamentariska angelägenheter är hur ledamöterna samarbetar med dem nu.

Jag kom till Lok Sabha för första gången 1989 och jag har varit här sedan dess, förutom mellan 2009 och 2014. De parlamentariker som jag lärde mig mycket av var bland annat Sh NG Ranga (en frihetskämpe, han var parlamentsledamot i båda kamrarna mellan kl. 1952 och 1991, under olika tidsperioder. Han grundade också Swatantrapartiet). När jag först kom in var han MP från Guntur och det var hans sista mandatperiod. Han var nästan 90 år gammal vid den tiden, men han skulle sitta igenom alla förfaranden och lyssna uppmärksamt på vilken medlem som än talade. För en nykomling var hans uppriktighet imponerande.

På den tiden var dock en majoritet av medlemmarna sådana — även om de inte talade, skulle de närvara vid förhandlingarna och sitta i hela dagar och lyssna på andra. De skulle sedan flytta till biblioteket för att studera olika frågor innan de lämnade några kommentarer eller svar. Efter denna typ av rigorösa förberedelser, när någon talade, var det tungt.

Nuförtiden är det många medlemmar som inte deltar i kammaren. De missar förhandlingarna, håller sig borta från frågestunden och saknar det allvar som parlamentets angelägenheter kräver. De få tillfällen de dyker upp är det för att tala eller för att ställa frågor. När det är gjort lämnar de omedelbart.

Annons

Ledamöterna bör läsa om det aktiva parlamentariska livet för ledare som Atal Bihari Vajpayee, LK Advani, George Fernandes och många andra från ett spektrum av partier. Dessa dagar märker jag ett intresse för förfaranden från några medlemmar i Biju Janata Dal. Det är ett gott tecken. I övrigt verkar riksdagsledamöter vara mer intresserade av annat än sitt lagstiftningsarbete. Jag upplever att parlamentets parlamentsmedlemmars lokalområdesutveckling (MPLAD) Scheme har gjort medlemmarna oärliga och avlett deras uppmärksamhet från lagstiftningsarbete. Det här borde stoppas, men det är bara min personliga åsikt. För att bli bra parlamentariker måste medlemmarna lära sig att lyssna, studera och engagera sig och det bästa sättet att återuppliva den kulturen skulle vara att vara ett exempel för nya medlemmar att följa.

– Som sagt till Shyamlal Yadav

En känsla av tillfredsställelse sköljdes över kongressens parlamentsledamot Dean Kuriakose när han kom in i parlamentet för första gången efter segern i Lok Sabha-valet 2018.

Annons

Den 41-åriga parlamentsledamoten, som representerar Keralas valkrets Idukki Lok Sabha, minns: “1996, som elev i klass X, såg jag parlamentets förhandlingar på TV för första gången. Jag var fast. Jag började titta på parlamentets debatter regelbundet efter det. I samma ögonblick som jag äntligen klev in i den imponerande strukturen kom alla dessa minnen rusande tillbaka. Det ögonblicket var ett stolt ögonblick för mig. När allt kommer omkring har parlamentet ett formidabelt arv.”

Som svar på en fråga om den nya parlamentsbyggnaden säger Kuriakose: ”En parlamentsbyggnad är inte bara en struktur. Det borde vara en som kan behålla en demokratis ära. Det är en plats av historisk betydelse och elegans, som bör upprätthållas.”

Annons

Det var den “kolonnadsverandan”, säger han, som var det mest imponerande inslaget i den gamla parlamentsbyggnaden. “Det är verkligen ett under. Det är en ikonisk korridor där man träffar så många indiska politiker,” säger han.

Byggnadens storhet blev mer uppenbar för honom vid hans edsceremoni. “När jag avlade eden insåg jag att jag stod på platsen där den konstituerande församlingen möttes och platsen varifrån stora ledare som (Indiens första premiärminister) Jawaharlal Nehru talade till nationen,” säger han.

Det första mötet han deltog i i parlamentets centrala sal var att välja kongressens parlamentariska partiledare. “För mig är det mest spännande ögonblicket när parlamentet sitter i väntan på rösträkningen efter en debatt. Det är vanligtvis en blandning av spänning och nyfikenhet. Ett exempel som jag kan minnas var väntan på den slutliga omröstningen om upphävandet av Jammu och Kashmirs särskilda status (enligt artikel 370 i konstitutionen), säger den tidigare delstatspresidenten för ungdomskongressen.

Han kallar möjligheten att lägga fram en lagstadgad resolution mot Farm Bills som ett “stort ögonblick”, säger han, “Jag fick chansen att presentera resolutionen som utmanar lagförslagen 2020. Jag ser det som ett stort ögonblick under mina fyra år som parlamentariker. Jag ville delta i debatten om Farm Bills, men oppositionen beslutade att möjligheten skulle gå till parlamentsledamöter från norra Indien.”

– Som sagt till Shaju Philip

© The Indian Express (P) Ltd