RJD-leider: 'Doodskist-analogie letterlijk genomen… het symboliseert hoe democratische normen werden vergeten tijdens de inauguratie van het nieuwe parlement'

0
74

De Rashtriya Janata Dal (RJD) kreeg zondag veel kritiek vanwege een tweet waarin het nieuwe parlementsgebouw, dat premier Narendra Modi inhuldigde, werd vergeleken met een doodskist. De nationale woordvoerder van de RJD, prof. Subodh Kumar Mehta, vertelt aan The Indian Express dat de tweet bedoeld was om de afwijking van de BJP van “democratische normen en tradities” te symboliseren. De leider van de RJD heeft ook kritiek op de “poging van de regerende partij om cultureel nationalisme te initiëren”.

Uittreksels:

Wat is uw reactie op de kritiek uit bijna alle hoeken op de tweet van uw partij waarin het ontwerp van het nieuwe parlementsgebouw wordt vergeleken met een doodskist?

BJP en anderen nemen het waarschijnlijk te letterlijk. We hebben alleen een symbolische vergelijking gemaakt om te suggereren hoe democratische normen en tradities werden vergeten tijdens de inauguratie van het nieuwe parlement. Terwijl het eerste parlement de leden van de grondwetgevende vergadering bij zijn inaugurele functie zag, hebben we de bijeenkomst van priesters gezien bij de opening van het nieuwe parlement. We zijn bedroefd dat de president van India niet was uitgenodigd om deel uit te maken van de historische gelegenheid. Ons parlement bestaat uit de president van India en zijn twee Kamers.

Zelfs enkele van uw bondgenoten hebben afstand genomen van de doodskist-analogie.

Het is een kwestie van hoe verschillende politieke partijen er tegenaan kijken. We zijn vanaf het begin tegen het nieuwe project van het Parlement geweest omdat het niet nodig was. Zeker toen onze economie zwaar te lijden had onder de Covid-crisis. We waren ook tegen het ontwerp, maar premier Narendra Modi luisterde niet naar suggesties of kritiek.

Wat is precies de klacht van de RJD tegen de NDA-regering?

We zijn sterk gekant tegen de poging van de BJP om cultureel nationalisme te initiëren. En wat is deze Sengol? Wie draagt ​​nu de macht over aan wie? Gaat de democratie over in cultureel nationalisme? We begrijpen dit machtsvertoon in het 75e jaar van onze onafhankelijkheid niet. BJP is afgeweken van democratische normen en tradities en er is tegenwoordig te veel sprake van cultureel nationalisme in plaats van Bahujan-nationalisme.

Advertentie

Komt het gevoel van onbehagen van RJD met de BJP ook van recente gevallen en invallen door centrale instanties bij plaatsen van RJD-chef Lalu Prasad en zijn familieleden?

We hebben het de hele tijd over politieke vendetta gehad. Maar ons protest tegen de inhuldiging van het nieuwe parlementsgebouw heeft niets te maken met het ongebreidelde misbruik door de BJP-regering van centrale agentschappen. Een gecombineerde oppositie heeft zich verzet tegen de opening van het nieuwe gebouw om duidelijk te maken dat de oppositie niet wordt gewaardeerd en gerespecteerd.

Denk je niet aan zo'n getouwtrek tussen de NDA en de oppositie ook invloed zullen hebben op de relaties tussen de staten en het centrum?

Lees ook

Weg naar 2024 | Patna-bijeenkomst: twee stappen vooruit, één stap terug als tegenstander…

Hits en missers van 9 jaar Narendra Modi-regering

'Sluit u niet aan bij AAP, houd Kejriwal op armlengte afstand': Delhi, Punjab-eenheid. ..

Wanneer Charan Singh weigerde de geboortedag van Savarkar te vieren: 'Misschien…Advertentie

Het heeft al invloed gehad op (de banden). Het Centrum heeft manieren gevonden om fondsen aan staten uit te stellen. Waarom zijn CM's van de niet door de BJP geregeerde staten tegen NITI Aayog-bijeenkomsten? Het is alleen omdat het eindigt als eenrichtingsverkeer. Niet door de BJP geregeerde staten krijgen een stiefmoederlijke behandeling.