“Premier symboliserar parlamentets förtroende”, säger president Murmu, välkomnar invigningen av den nya parlamentsbyggnaden av Modi

0
43

President Droupadi Murmu välkomnade i söndags invigningen av den nya parlamentsbyggnaden av premiärminister Narendra Modi och sa att premiärministerns kontor representerar “förtroendet” i kammaren, även när ett stort antal oppositionspartier bojkottade ceremonin med hänvisning till hennes frånvaro från den.

I sitt skriftliga meddelande, som lästes upp av Rajya Sabhas vice ordförande Harivansh under det inledande evenemanget, sa Murmu att den nya parlamentsbyggnaden är ett “levande exempel” på Indiens engagemang för att bevara sina demokratiska traditioner .

Läs också | Ny parlamentsinvigning: Hur den gamla parlamentsbyggnaden såg Högsta domstolens tidigaste sammanträden

“Arkitekterna bakom vår konstitution hade föreställt sig en nation som kommer att kännetecknas av de lagstiftningsprinciper som presenteras av de demokratiskt valda medlemmarna. Så det gläder mig att premiärministern, som är symbolen för parlamentets förtroende, inviger den här byggnaden”, sa Murmu.

Tjugo oppositionspartier, inklusive kongressen, TMC, AAP, DMK, och Vänsterpartierna bojkottade evenemanget och sa att premiärministerns “beslut att inviga den nya parlamentsbyggnaden på egen hand, att helt ställa presidenten på sidan av sidan inte bara är en “allvarlig förolämpning utan ett direkt angrepp på vår demokrati”.

Förklarat | Manu Pillai om Sengol: För vissa är återupptäckt kulturell renässcens, för andra politisk hinduisering av en nationell symbol

I sitt meddelande sa Murmu att parlamentet, som har varit ett vittne till många transformativa experiment som har förändrat livet för crores av indianer, har en speciell plats i landets “kollektiva medvetande”.

”Respekten för den demokratiska diskursen är kärnan i våra sociala och kulturella traditioner på grundval av vilka sunda debatter och meningsfulla dialoger har blomstrat i vårt land i århundraden. Under de senaste sju decennierna har vårt parlament varit ett vittne till många omvälvande lagstiftningsförsök som har förändrat livet för miljontals människor i detta land”, sa Murmu.

Vicepresident Jagdeep Dhankhars skriftliga meddelande lästes också upp vid tillfället av Harivansh. Dhankhar sa, förutom att återspegla Indiens förmåga att förena sin tradition och kultur med symboler för modernitet, symboliserar den nya parlamentsbyggnaden “också vår beslutsamhet att befria oss från det koloniala tänkesättet.”

Annons Läs också | 20 saker du måste veta om Indiens nya parlament

“Som jag ofta säger, och jag är övertygad om att parlamentet är demokratins “Nordstjärna”. Parlamentet är det mest autentiska konstitutionella forumet som speglar folkets mandat. Dess avgörande roll i lagstiftande och utformning av Bharats öde är okränkbar och det är demokratins grundläggande mantra, nektar och essens”, sa Dhankhar.

Lok Sabhas talman Om Birla, som åtföljde premiärminister Modi under installationen av spiran i den nya kammaren i underhuset, uppmanade parlamentariker att upprätthålla de demokratiska traditionerna samtidigt som de satte “nya riktmärken för den parlamentariska diskursen” som kan fungera som vägledning för demokratiska plattformar i andra delar av världen.

RS vice ordförande Harivansh hyllade PM Modis engagemang och personliga övervakning för att få bygget av den nya byggnaden färdig inom två och ett halvt år. Grundstensläggningsceremonin för det nya parlamentet hölls i december 2020 och en stor del av dess konstruktion utfördes under Covid-19-pandemin.

Annons Läs också | När Indien får ett nytt parlament, en titt på historien om det första lagstiftande kontoret, från ett rum till en institution

“Det är ett oförglömligt ögonblick. Det är ett ögonblick av stolthet för en stor och mångsidig demokrati som vår. Den nuvarande Lok Sabha-byggnaden var en guide för våra framsteg och vittnade om många historiska ögonblick sedan landets självständighet. Med tidens gång kände ledamöterna behovet av en modern riksdagsbyggnad utrustad med modern teknik. Och med tanke på möjligheten till en ökning av antalet riksdagsledamöter efter avgränsning och deras utökade arbetsområden kändes en rymdkrisa i den nuvarande byggnaden.

Läs även

Överbemanning av arméofficerare till IAF, flottan snart

PM-symbol för husets förtroende, djupt nöjd med att han invigde det: President

Ny parlamentsbyggnad kommer att bli grunden för skapandet av ett nytt Indien: PM…

Färska sammandrabbningar i Manipur, CM N Biren Singh säger att 40 Kuki-militanter dödades …

“Det är därför medlemmar av båda husen uppmanade PM för en ny, toppmodern byggnad. Och under premiärministerns personliga överinseende kom den nya byggnaden upp på 2,5 år. Den här byggnaden är inte bara en tegel- och murbrukskonstruktion. Det är mediet genom vilket folkets drömmar och ambitioner kommer att uppfyllas”, sa Harivansh.