Premiärminister symbol för husets förtroende, djupt nöjd med att han invigde den: president

0
39

SOM UPPSTÅR att premiärministern var “symbolen för parlamentets förtroende”, uttryckte Indiens president Droupadi Murmu söndag “djup tillfredsställelse” över invigningen av den nya parlamentsbyggnaden av premiärminister Narendra Modi, även som 21 oppositionspartier bojkottade ceremonin på grund av att presidentens ämbete åsidosattes.

I sitt skriftliga meddelande, läst upp av Rajya Sabhas vice ordförande Harivansh under invigningsceremonin, sa Murmu att parlamentet har en speciell plats i landets “kollektiva medvetande” och beskrev det som ett “levande exempel” på Indiens engagemang för att skydda sina demokratiska traditioner.

“Humare samvidhan ke shilpkaron ne ek aisi rashtra ki parikalpana ki thi jiska swarup loktrantic padhyatiyon se chune gaye pratinidhiyon se bani sansad ke bidhayi vivek ke aadhar par nirmit hoga. Isliye mujhe is baat par gehra santosh hai ke sansad ke vishwas ke pratik Pradhan Mantri is bhavan ka udghatan kar rahe hai (Arkitekterna av vår konstitution hade föreställt sig en nation som skulle kännetecknas av de lagstiftningsprinciper som förklarats av dess lagstiftande församlingar som valts demokratiskt. Jag är djupt nöjd med att premiärministern, som är symbolen för parlamentets förtroende, inviger den här byggnaden), sade Murmu i uttalandet som välkomnades av att medlemmarna i den styrande BJP dunkade på deras skrivbord.

Läs också | Droupadi Murmu: En president för republiken

Bland oppositionspartierna som höll sig borta från ceremonin fanns kongressen, Trinamool-kongressen, Aam Aadmi-partiet, DMK och vänsterpartierna. I ett gemensamt uttalande den 24 maj hade så många som 19 partier sagt att “premiärminister Modis beslut att inviga den nya parlamentsbyggnaden på egen hand, helt och hållet åsidosätta president Murmu, är inte bara en allvarlig förolämpning utan ett direkt angrepp på vår demokrati vilket kräver ett rimligt svar.” BRS och AIMIM, som inte undertecknade det gemensamma uttalandet, bojkottade också invigningssöndagen.

Förutom BJP-parlamentsledamöter, dess allierade i NDA och fackliga ministrar, deltog i evenemanget partier som BJD, YSRCP, TDP, BSP och JD(S). Tidigare premiärminister HD Deve Gowda var bland dem som satt på första raden. Presidenten sa att respekten för demokratisk diskurs var kärnan i Indiens sociala och kulturella traditioner på grundval av vilka sunda debatter och meningsfulla dialoger har blomstrat i vårt land i århundraden.

Läs också | “Premier symboliserar parlamentets förtroende”, säger president Murmu, välkomnar invigningen av den nya parlamentsbyggnaden av Modi

I sitt meddelande sa Murmu under de senaste sju decennierna, “parlamentet har varit ett vittne till många omvälvande lagstiftningsförsök”. “Det har medfört många förändringar som har gjort det möjligt för oss att förbättra livet för miljontals människor,” sa hon.

“Det här ögonblicket kommer att etsas in med gyllene ord i Indiens historia. Invigningen av den nya parlamentsbyggnaden i detta lands vidsträckta och mångsidiga land, från den nordligaste spetsen till den sydligaste, från den östra gränsen till den västra kusten, för alla indianer, är ett ögonblick av stolthet och makalös lycka.” sa hon.

Annons

Vicepresident Jagdeep Dhankhars skriftliga meddelande, som också lästes upp av Harivansh, reflekterade över Indiens förmåga att förena sin tradition och kultur med symboler för modernitet. Den nya parlamentsbyggnaden “symboliserar också vår beslutsamhet att befria oss från det koloniala tänkesättet”, sa han. “Som jag ofta säger, och jag är övertygad om att parlamentet är demokratins “Nordstjärna”. Parlamentet är det mest autentiska konstitutionella forumet som speglar folkets mandat. Dess avgörande roll i lagstiftande och utformning av Bharats öde är okränkbar och det är demokratins grundläggande mantra, nektar och essens”, sade han.

Dhankhar, som också fungerar som ordförande för Rajya Sabha, sa att parlamentsbyggnaden, som håller på att fasas ut, var ett vittne till Indiens resa sedan självständigheten till dess framväxt som en stormakt i världen. Det nya parlamentet är en symbol för våra eviga värderingar, sa han och lovordade arbetsstyrkan som byggde upp den nya strukturen för att övervinna utmaningarna av Covid-pandemin. “Detta ärorika, inhemska nya parlamentet är också en symbol för vår frihet från slaveriets tankesätt”, sa Dhankhar.

Läs även

Krossbemanning av arméofficerare till IAF, flottan snart

Wrestlers' protest: Berättelsen hittills

' Kommer att bekämpa Rajasthan opinionsundersökningar enat': Kongressen efter möte med Ashok Geh…

Mardröm för säkerhetsstyrkorna i Manipur: Vapen och ammunition i händerna på m…

“Parlamentet kallas demokratins tempel. Förutom att uppfylla strävanden och önskemål från nuvarande och framtida generationer, kommer den också att fungera som ett skydd för våra sanatana-traditioner och de finaste demokratiska normerna. Det kommer att spegla de finaste tankarna från varje hörn av landet. Det kommer att ha ett ovärderligt bidrag för att utveckla en nationell konsensus bland dessa tankar. Jag är mycket glad att kunna säga att premiärminister Modi, som är den första personen som föddes efter självständigheten att ockupera denna post, tillägnar denna byggnad till nationen”, sa han.

© The Indian Express (P) Ltd