PM-symbol på husets tillit, dypt fornøyd med at han innviet det: President

0
50

SOM STÅLTE at statsministeren var “symbolet på parlamentets tillit”, uttrykte president i India Droupadi Murmu søndag “dyp tilfredshet” over innvielsen av den nye parlamentsbygningen av statsminister Narendra Modi, selv som 21 opposisjonspartier boikottet seremonien over «sidelinjen av presidentens kontor».

I sin skriftlige melding, lest opp av Rajya Sabha nestleder Harivansh under åpningsseremonien, sa Murmu at parlamentet har en spesiell plass i landets «kollektive bevissthet», og beskrev det som et «levende eksempel» på Indias forpliktelse til å ivareta sine demokratiske tradisjoner.

“Humare samvidhan ke shilpkaron ne ek aisi rashtra ki parikalpana ki thi jiska swarup loktrantic padhyatiyon se chune gaye pratinidhiyon se bani sansad ke bidhayi vivek ke aadhar par nirmit hoga. Isliye mujhe is baat par gehra santosh hai ke sansad ke vishwas ke pratik Pradhan Mantri is bhavan ka udghatan kar rahe hai (Arkitektene av grunnloven vår hadde sett for seg en nasjon som ville være preget av de lovgivende prinsippene som ble utdypet av dens lovgivende forsamlinger valgt demokratisk. Jeg er dypt tilfreds med at statsministeren, som er symbolet på parlamentets tillit, innvier denne bygningen),» sa Murmu i uttalelsen som ble ønsket velkommen av dunkene på skrivebordet av medlemmer av den regjerende BJP.

Les også | Droupadi Murmu: En president for republikken

Blant opposisjonspartiene som holdt seg unna seremonien var kongressen, Trinamool-kongressen, Aam Aadmi-partiet, DMK og Venstrepartiene. I en felles uttalelse 24. mai hadde så mange som 19 partier sagt at «Statsminister Modis beslutning om å innvie den nye parlamentsbygningen på egen hånd, og fullstendig sette president Murmu på sidelinjen, er ikke bare en alvorlig fornærmelse, men et direkte angrep på vårt demokrati. som krever en passende respons.” BRS og AIMIM, som ikke var underskrivere av den felles uttalelsen, boikottet også innvielsen søndag.

Foruten BJP-parlamentsmedlemmer, dets allierte i NDA og unionsministre, ble arrangementet deltatt av partier som BJD, YSRCP, TDP, BSP og JD(S). Tidligere statsminister HD Deve Gowda var blant dem som satt på første rad. Presidenten sa at respekten for demokratisk diskurs var essensen av Indias sosiale og kulturelle tradisjoner på grunnlag av hvilke sunne debatter og meningsfulle dialoger har blomstret i vårt land i århundrer.

Les også | «Statsminister symboliserer parlamentets tillit», sier president Murmu, og ønsker velkommen til innvielsen av den nye parlamentsbygningen av Modi

I sin melding sa Murmu i løpet av de siste syv tiårene: “Parlamentet har vært vitne til mange transformative lovforsøk”. «Det har ført til mange endringer som har gjort oss i stand til å forbedre livene til millioner av mennesker,» sa hun.

«Dette øyeblikket vil bli gravert inn i gyldne ord i Indias historie. Innvielsen av den nye parlamentsbygningen i dette landets enorme og mangfoldige land, fra den nordligste spissen til den sørligste, fra den østlige grensen til den vestlige kysten, for alle indianere, er et øyeblikk av stolthet og makeløs lykke.» sa hun.

Annonse

Visepresident Jagdeep Dhankhars skriftlige melding, også lest opp av Harivansh, reflekterte over Indias evne til å smelte sammen sin tradisjon og kultur med symboler på modernitet. Den nye parlamentsbygningen “symboliserer også vår beslutning om å frigjøre oss fra den koloniale tankegangen”, sa han. «Som jeg ofte sier, og jeg er overbevist om at parlamentet er demokratiets 'nordstjerne'. Parlamentet er det mest autentiske konstitusjonelle forumet som gjenspeiler folkets mandat. Dens avgjørende rolle i lovutformingen og utformingen av Bharats skjebne er ukrenkelig, og det er det grunnleggende mantraet, nektaren og essensen av demokrati,” sa han.

Dhankhar, som også fungerer som formann for Rajya Sabha, sa at parlamentsbygningen, som fases ut, var et vitne til Indias reise siden uavhengigheten til dets fremvekst som en stormakt i verden. Det nye parlamentet er et symbol på våre evige verdier, sa han og hyllet arbeidsstyrken som reiste den nye strukturen for å overvinne utfordringene som Covid-pandemien skapte. «Dette strålende, nye urfolksparlamentet er også et symbol på vår frihet fra slaveriets tankesett,» sa Dhankhar.

Les også

Kryssbemanning av hæroffiserer til IAF, marinen snart

Wrestlers' protest: Historien så langt

' Vil kjempe mot meningsmålingene i Rajasthan': Kongressen etter møte med Ashok Geh…

Mareritt for sikkerhetsstyrker i Manipur: Våpen og ammunisjon i hendene på m…

“Parlamentet kalles demokratiets tempel. Bortsett fra å oppfylle ambisjonene og ønskene til nåværende og fremtidige generasjoner, vil den også fungere som en sikring av våre sanatana-tradisjoner og de fineste demokratiske standarder. Det vil reflektere de fineste tankene fra hvert eneste hjørne av landet. Det vil ha et uvurderlig bidrag til å utvikle en nasjonal konsensus blant disse tankene. Jeg er veldig glad for å si at statsminister Modi, som er den første personen født etter uavhengigheten til å okkupere denne stillingen, dedikerer denne bygningen til nasjonen,” sa han.

© The Indian Express (P) Ltd