PM symbol of House trust, diep tevreden dat hij het heeft ingehuldigd: President

0
54

De Indiase president Droupadi Murmu verklaarde zondag dat de premier het “symbool van het vertrouwen van het parlement” was en sprak “diepe tevredenheid” uit over de inhuldiging van het nieuwe parlementsgebouw door premier Narendra Modi, zelfs als 21 oppositiepartijen heeft de ceremonie geboycot vanwege het “buitenspel zetten van het ambt van president”.

In haar schriftelijke bericht, voorgelezen door Rajya Sabha vice-voorzitter Harivansh tijdens de openingsceremonie, zei Murmu dat het Parlement een speciale plaats in het 'collectieve bewustzijn' van het land, en beschreef het als een 'levend voorbeeld' van India's toewijding om zijn democratische tradities te beschermen.

“Humare samvidhan ke shilpkaron nek aisi rashtra ki parikalpana ki thi jiska swarup loktrantic padhyatiyon se chune gaye pratinidhiyon se bani sansad ke bidhayi vivek ke aadhar par nirmit hoga. Isliye mujhe is baat par gehra santosh hai ke sansad ke vishwas ke pratik Pradhan Mantri is bhavan ka udghatan kar rahe hai (De architecten van onze grondwet hadden een natie voor ogen die zou worden gekenmerkt door de wetgevende beginselen die werden uiteengezet door democratisch gekozen wetgevers. Dus, Ik ben zeer tevreden dat de premier, die het symbool is van het vertrouwen van het parlement, dit gebouw inhuldigt,” zei Murmu in de verklaring die werd verwelkomd door het bonzen van hun bureaus door leden van de regerende BJP.

Lees ook | Droupadi Murmu: een president voor de republiek

Onder de oppositiepartijen die wegbleven van de ceremonie waren het congres, het Trinamool-congres, de Aam Aadmi-partij, de DMK en de linkse partijen. In een gezamenlijke verklaring van 24 mei hadden maar liefst 19 partijen gezegd dat “het besluit van premier Modi om het nieuwe parlementsgebouw in zijn eentje in te huldigen, waarbij hij president Murmu volledig buitenspel zet, niet alleen een ernstige belediging is, maar ook een directe aanval op onze democratie. dat vraagt ​​om een ​​passende reactie.” Ook de BRS en de AIMIM, die de gezamenlijke verklaring niet ondertekenden, boycotten de inhuldiging zondag.

Naast BJP-parlementsleden, haar bondgenoten in de NDA en vakbondsministers, werd het evenement bijgewoond door partijen zoals de BJD, YSRCP, TDP, BSP en JD(S). Voormalig premier HD Deve Gowda was een van degenen die op de eerste rij zaten. De president zei dat het respect voor het democratische discours de essentie is van de sociale en culturele tradities van India, op basis waarvan al eeuwenlang gezonde debatten en zinvolle dialogen in ons land tot bloei komen.

Lees ook | 'PM symboliseert het vertrouwen van het parlement', zegt president Murmu, verwelkomt inhuldiging nieuw parlementsgebouw door Modi

In haar boodschap zei Murmu in de afgelopen zeven decennia: “Het Parlement is getuige geweest van vele transformatieve wetgevende pogingen”. “Het heeft veel veranderingen teweeggebracht die ons in staat hebben gesteld de levens van miljoenen mensen te verbeteren”, zei ze.

“Dit moment zal in de geschiedenis van India in gouden woorden worden gegrift. De inhuldiging van het nieuwe parlementsgebouw van het uitgestrekte en diverse land van dit land, van het noordelijkste puntje tot het zuidelijkste, van de oostelijke grens tot de westkust, is voor alle Indiërs een moment van trots en weergaloos geluk. zei ze.

Advertentie

De schriftelijke boodschap van vice-president Jagdeep Dhankhar, ook voorgelezen door Harivansh, weerspiegelde het vermogen van India om zijn traditie en cultuur te versmelten met symbolen van moderniteit. Het nieuwe parlementsgebouw “symboliseert ook onze vastberadenheid om onszelf te bevrijden van de koloniale mentaliteit”, zei hij. “Zoals ik vaak zeg, en ik ben er vast van overtuigd dat het Parlement de ‘poolster’ van de democratie is. Het parlement is het meest authentieke constitutionele forum dat het mandaat van het volk weerspiegelt. Zijn beslissende rol bij het maken van wetten en het vormgeven van het lot van Bharat is onschendbaar en het is de fundamentele mantra, nectar en essentie van democratie,” zei hij.

Dhankhar, die ook voorzitter is van de Rajya Sabha, zei dat het parlementsgebouw, dat wordt afgebouwd, getuige was van de reis van India vanaf de onafhankelijkheid naar zijn opkomst als een grote wereldmacht. Het nieuwe parlement is een symbool van onze eeuwige waarden, zei hij, terwijl hij de arbeiders prees die de nieuwe structuur hebben neergezet om de uitdagingen van de Covid-pandemie te overwinnen. “Dit glorieuze, inheemse nieuwe parlement is ook een symbool van onze vrijheid van de mentaliteit van slavernij,” zei Dhankhar.

Lees ook

Kruisbezetting van legerofficieren naar IAF, marine binnenkort

Wrestlers' protest: het verhaal tot nu toe

' Zal eensgezind de peilingen van Rajasthan bestrijden': congres na ontmoeting met Ashok Geh… =450,250″ />

Nachtmerrie voor veiligheidstroepen in Manipur: wapens en munitie in handen van m…

“Het parlement wordt de tempel van de democratie genoemd. Afgezien van het vervullen van de aspiraties en verlangens van de huidige en toekomstige generaties, zal het ook fungeren als een waarborg voor onze sanatana-tradities en de beste democratische normen. Het zal de beste gedachten uit elke hoek van het land weerspiegelen. Het zal een onschatbare bijdrage leveren aan het ontwikkelen van een nationale consensus tussen deze gedachten. Ik ben erg blij te kunnen zeggen dat premier Modi, die de eerste persoon is die na de onafhankelijkheid is geboren en deze functie bekleedt, dit gebouw aan de natie opdraagt”, zei hij.

© The Indian Express (P) Ltd