Home Dutch Op het spoor van 'oplichter' Sherpuria: onbetrouwbare adressen, VVIP-namen, een afgesloten kantoor, een project dat ter ziele is gegaan

Op het spoor van 'oplichter' Sherpuria: onbetrouwbare adressen, VVIP-namen, een afgesloten kantoor, een project dat ter ziele is gegaan

0

Een condoleancebericht dat meer opschepperij is en niet door een feitencontrole komt, een kantoor dat nu een kamer met een hangslot is, een ander alleen op papier, twee adressen die niet bestaan, een pronkstukproject dat ter ziele is gegaan, arbeiders onbetaald.

Sanjay Rai Sherpuria, vorige maand gearresteerd door de UP-politie wegens frauduleus “misbruik” van de naam van de premier voor persoonlijk gewin en het zogenaamd vervalsen van toegang tot het PMO in de hoofdstad, heeft een onbetrouwbare spoor ook terug naar huis.

Een jaar geleden, toen zijn vader Baleshwar Rai stierf, nodigde Sherpuria vooraanstaande mensen in UP's Ghazipur en verschillende inwoners van zijn geboortedorp Sherpur in het district naar een condoleance-eerbetoonbijeenkomst voor zijn vader die hem zoon noemde van 'vrijheidsstrijder Dev Narain Rai'. Hij liet zelfs een bord installeren bij de dorpsovergang die de naam van de weg doopte tot “Baleshwar Rai Marg”.

Alleen is Dev Narayan Rai van Sherpur nergens te vinden in de lijst van meer dan 3.600 vrijheidsstrijders die wordt bijgehouden door de regering van Ghazipur. Uit gegevens blijkt dat geen enkele persoon met die naam door het centrum of de staat als vrijheidsstrijder is geregistreerd of ooit een pensioen heeft ontvangen.

Sherpuria's verleden van “vrijheidsstrijder”, zeggen velen hier, zou kunnen zijn was slechts een list om een ​​erfenis op te bouwen toen hij aan zijn gehaaste klim op de machtsladder begon.

Lees ook | Auteur, Covid-held, ondernemer: De wereld van ‘oplichter’ Sanjay Sherpuria

Ongeveer 30 km verderop in de stad Ghazipur, beweerde Sherpuria dat hij een kantoor had geopend van zijn ngo Youth Rural Entrepreneur Foundation (YREF). De Directie Handhaving onderzoekt dit voor dubieuze transacties met zakenlieden om hen zogenaamd te helpen in zaken die worden onderzocht door de ED. Het adres in de stad, 5/H, Ravindrapuri Colony, is blanco. Echter, YREF Ghazipur, op GPS, leidt iemand naar een vervallen, afgesloten huis. Buren zeiden dat ze nog nooit hadden gehoord dat het kantoor van zo'n bedrijf vanuit dat huis werkte.

Een andere aan Sherpuria gelieerde entiteit, Purvanchal Fish Trading Ltd, die de directeur deelde met YREF, is ook niet te vinden op het geregistreerde adres : 59, Visheshwar Ganj. Nogmaals, dit is blanco omdat er geen vestiging is met dit nummer. Dit is geen geldig adres, zeiden bewoners en winkeliers van de kolonie.

Advertentie Het afgesloten huis in de Ravindrapuri-kolonie in Ghazipur waar de GPS naartoe leidt wanneer het YREF-kantooradres voor de stad wordt ingevoerd. (Expressfoto door Anand Singh)

Interviews met lokale bewoners en BJP-leiders onthullen dat weinigen van Sherpuria hadden gehoord in deze district totdat hij “plotseling” opdook in 2021, een groot evenement organiseerde in naam van zijn ngo, een rozgar mela (arbeidsbeurs) hield en wat Covid-hulpwerk deed.

Een senior BJP-leider zei: “Hij probeerde een sociale basis te creëren voor een ticket uit Ghazipur voor 2024, aangezien de grootste leider van de regio nu de luitenant-gouverneur van Jammu en Kasjmir is. Zijn bewering dat zijn grootvader een vrijheidsstrijder is, lijkt een poging om een ​​erfenis te creëren.”

In februari 2021 organiseerde Sherpuria in het dorp Karaila nabij Nandganj, 15 km van Ghazipur, een evenement om zogenaamd inhuldiging van het “Centre for Excellence” van zijn ngo. Lokale bewoners en Ghazipur BJP-leiders zeiden dat verschillende belangrijke ministers van de staat aanwezig waren met een BJP-parlementslid en tal van sadhu's aanwezig.

Advertentie

“Het was een evenement om te zien. Er waren ultramoderne tenten en er werden culturele programma's georganiseerd op drie verschillende podia voor drie verschillende soorten mensenmassa's. Ik heb nog nooit dergelijke regelingen gezien, zelfs niet voor een PM-rally in deze regio”, zei een lokale BJP-leider.

Het werk aan de rivieroever, uitgevoerd door de regering in Sherpur, naar verluidt onder invloed van Sherpuria. (Expressfoto door Anand Singh)

Twee jaar later worstelt deze YREF-faciliteit in Karaila, bedoeld om de vaardigheden van boeren te verbeteren, om het hoofd boven water te houden.

De manager Utkarsh Rai is al twee maanden niet betaald terwijl arbeiders uit nabijgelegen dorpen blijven wachten voor hun loon. Boeren klagen ook over vermeende overstromingen van hun akkers door de faciliteit die voorstelt om de visteelt te promoten.

Verspreid over 15 hectare gehuurd van een lokale dorpeling, heeft het pand een paar hectare veevoedergewassen, twee boeren vol met speciaal ontworpen voedselkarren, twee koeien en twee bejaarde stieren. Een ambulance, blijkbaar gebruikt tijdens Covid, staat stof te vergaren op het terrein.

Utkarsh Rai, een 25-jarige afgestudeerde landbouwer die het pand beheert, is de enige fulltime werknemer. “Pas een paar maanden eerder was er echt werk begonnen toen Sanjay Rai Sahab werd gearresteerd. Sindsdien is hier niet meer gewerkt en komt er ook niemand meer op bezoek. We zijn ook niet betaald', zei hij.

Advertentie De weg in Sherpur gedoopt naar de vader van Sherpuria door Sherpuria. (Expressfoto door Anand Singh)

Utkarsh Rai zei dat de who's who van de lokale BJP de faciliteit tot een paar maanden geleden bezocht. Koffietafelboeken in dit YREF-kantoor zijn doorspekt met getuigenissen van een reeks vermeende VVIP's – kabinetsministers tot senior RSS-leiders, topambtenaren en zelfs een voormalig rechter.

Maar voordat Sherpuria in Ghazipur aankwam, begon zijn klim in Varanasi. Hier heeft Sherpuria YREF geregistreerd. Op het geregistreerde adres van de ngo in Balaji Nagar in de regio Lanka van de stad staat het Baleshwar House nog steeds. Maar het behoort niet meer tot Sherpuria. Het pand, dat wordt gerenoveerd, is nu eigendom van een lokale zakenman die het in 2021 van Sherpuria kocht, twee jaar nadat YREF op het adres was geregistreerd.

Advertentie

Overigens blijkt uit RoC-gegevens dat Sherpuria tot 2022 Balaji Nagar bleef noemen als het geregistreerde adres van zijn bedrijf.

Ramesh Singh, die in het aangrenzende huis woont, zei: “We waren niet op de hoogte van een ngo wordt vanaf hier gerund. We hebben nooit een bord gezien. We dachten dat hij een belangrijke BJP-leider was, omdat topministers hem hier vaak zouden ontmoeten. Hij was ook betrokken bij de poll-campagne van 2019 en organiseerde hier veel publieksprogramma's. Om de andere dag zou er een feest worden georganiseerd en zou de hele kolonie worden uitgenodigd.

Advertentie .De Youth Rural Entrepreneurial Foundation (YREF) is gevestigd in Varanasi. (Expressfoto door Anand Singh)

Terug in Sherpur zeggen dorpelingen dat Sanjay Rai het dorp tot een paar jaar geleden nooit heeft bezocht en dat niemand van hem op de hoogte was. “Baleshwar Rai (vader) heeft zelf nooit in het dorp gewoond. Ze waren een heel arm gezin. Baleshwar vertrok naar Assam om te werken en ging van daaruit naar Gujarat. Geen van zijn vijf zonen heeft hier ooit gewoond”, zegt Angad Rai, een dorpsoudste.

Op de grond is de perceptie van zijn slagkracht gemengd. Sommigen zeggen dat hij weinig heeft gedaan voor het dorp; anderen zeggen dat hij “aan de touwtjes trok” om werk te krijgen. Volgens Manoj Rai, die met pensioen is gegaan bij de irrigatieafdeling, was het bijvoorbeeld Sherpuria's aansporing dat het werk op de rivieroever werd gedaan om erosie te voorkomen.

Lees ook | Govt heeft Rs 2 crore vrijgemaakt voor steun voor 'bedrijf gerund door oplichter': wat is een bedrijf met beperkte garantie

Weinigen zijn echter blij met zijn arrestatie. De unanieme mening in het door Bhumihar gedomineerde dorp is dat het een “politieke samenzwering” is tegen de gemeenschap, waartoe Sherpuria behoort.

“Hij heeft sociaal werk gedaan, hij heeft van niemand geld aangenomen , eerder gegeven. Hij heeft zoveel voor het dorp gedaan. Nu noemen mensen hem een ​​misdadiger. Zeg me een minister die geen geld aanneemt. Sanjay was politiek actief geworden en sommige mensen voelden zich bedreigd', zei Sherpuria's oom Abhay Rai.

Lees ook

Kruisbezetting van legerofficieren naar IAF, marine binnenkort< figuur class="non_premium_icon">

PM symbool van House trust, zeer tevreden heeft hij het ingehuldigd: President

PM Modi markeert Assam's eerste Vande Bharat Express: 'Grote dag voor treinc…

Nieuwe botsingen in Manipur, CM N Biren Singh zegt dat 40 Kuki-militanten zijn gedood …

Ondertussen bij de Karaila manager Utkarsh Rai, onzeker over zijn toekomst en met tijd over, zegt dat hij zijn tijd heeft besteed aan het lezen van The Communist Manifesto, waarvan een exemplaar in het kantoor ligt, samen met de gruizige werken van dichter Dushyant Kumar.