Ny parlamentsbyggnad kommer att bli grunden för skapandet av ett nytt Indien: PM Modi

0
56

Invigningen av Indiens nya parlament, byggt under de senaste två åren, markerar ett ögonblick i livet för en nation som bygger på sin civilisationshistoria och som samtidigt har löftet om en mer välmående och rättvis framtid, Premiärminister Narendra Modi sa här i söndags.

Modi antydde att Indien bevittnar ett uppvaknande av nationellt medvetande liknande det som sågs under den avgörande sista 25-åriga fasen av frihetskampen, och Modi projicerade byggnaden som en symbol av ett återuppstått “nytt Indien” och kopplade det till hans regerings välfärdsleveranser under de senaste nio åren.

Läs också | “PM symboliserar parlamentets förtroende”, säger president Murmu, välkomnar invigningen av den nya parlamentsbyggnaden av Modi

Så många som 21 oppositionspartier, ledda av kongressen, höll sig borta från funktionen och protesterade mot vad de kallade regeringens “allvarliga förolämpning” till presidenten genom att inte bjuda in henne.

Premiärminister Narendra Modi med Lok Sabha-talaren Om Birla efter att ha installerat ‘Sengol’ vid invigningen av den nya parlamentsbyggnaden, i New Delhi, söndagen den 28 maj 2023. (PTI Photo)

I sitt meddelande som lästes upp vid invigningsceremonin sa president Droupadi Murmu att hon var glad över att premiärministern, som symboliserar parlamentets förtroende, inviger byggnaden.

Närvarande var tidigare president Ram Nath Kovind, tidigare premiärminister och JD(S)-ledare

H D Deve Gowda, flera chefsministrar och fackliga ministrar.

Följ för liveuppdateringar | Invigning av nya parlamentsbyggnaden Liveuppdateringar: Ny parlamentsbyggnad kommer att bevittna uppkomsten av det självförsörjande Indien, säger premiärminister Modi

Modi höll sitt första tal i den nya byggnaden och tog upprepade gånger in känslan av “nationell stolthet” och påpekade att den nya byggnaden var en återspegling av 140 miljoner indiers ambitioner och drömmar och ett budskap till världen om landets beslutsamhet.

Annons

Premiärministerns tal, som underströk att Indien höll på att avskaffa “slaveriets mentalitet”, var späckat med hänvisningar till “nya Indien”.

“Det här är inte bara en byggnad. Det är en återspegling av 140 miljoner indianers strävanden och drömmar. Detta är vår demokratis tempel. Det här är ett budskap till världen om Indiens beslutsamhet…Denna nya parlamentsbyggnad kopplar planering till verklighet, politik till förverkligande, viljestyrka till verkställighet och sankalp till siddhi,” sa han.

Från vänster, Rajya Sabhas vice ordförande Harivansh Narayan Singh, premiärminister Narendra Modi och Lok Sabhas talman Om Birla avtäcker mynt som markerar invigningen av den nya parlamentsbyggnaden i New Delhi, Indien, söndagen den 28 maj 2023. (AP Photo) < p>Det nya och behovet av det nya var en refräng i hans tal.

Annons

Modi påpekade att “nya modeller bara kan etableras genom att gå nya vägar”, sa Modi: “Det finns en ny energi, ny iver, ny entusiasm, nytt tänkande och en ny resa. Det finns nya visioner, nya riktningar, nya resolutioner och ett nytt förtroende … När Indien går framåt går världen framåt. Denna nya byggnad av parlamentet kommer att kräva utveckling av världen tillsammans med utvecklingen av Indien.”

Modi ritade en båge av historia och sa att det kommer en tid då landets medvetande vaknar på nytt. Han sa att Mahatma Gandhis rörelse var ett sådant ögonblick 25 år före självständigheten och att landet då var fyllt av tro och hopp. Han sa att Indien kommer att markera det 100:e året av sin självständighet under de kommande 25 åren.

“Tillsammans måste vi göra Indien till en utvecklad nation under dessa 25 år. Målet är stort, målet är också svårt, men idag måste (alla) jobba hårt för det, avlägga nya löften, fatta nya beslut, få en ny takt, säger han. “När ett land som Indien, fullt av mångfald, med en enorm befolkning som tacklar olika utmaningar, går framåt med en tro, inspirerar det många länder i världen. Varje prestation i Indien kommer att bli en bedrift för olika länder i olika delar av världen under de kommande dagarna.”

”Indien är inte bara en demokratisk nation utan också demokratins moder. Idag är Indien också en stor bas för global demokrati. Demokrati är inte bara ett system för oss, det är en kultur, en idé, en tradition”, sa han.

“2000-talets nya Indien, ett Indien fullt av hög ande, lämnar nu efter sig (slaveriets) mentalitet. Idag vänder Indien återigen den härliga strömmen av antiken mot sig själv. Och den här nya byggnaden av parlamentet har blivit en levande symbol för denna ansträngning”, sade han.

Annons

Premiärministern kopplade den nya byggnaden till sin regerings prestationer under de senaste nio åren, och satte praktiskt taget tonen för BJP:s valkampanj i Lok Sabha 2024.

Han talade om de 4 miljoner nya husen som byggdes för de fattiga, byggandet av 11 crore toaletter och mer än 4 lakh km vägar för att förbinda byarna. Han sa att mer än 50 000 vattendrag hade byggts under de senaste nio åren tillsammans med 30 000 nya Panchayat bhawans.

Annons

“Från Panchayat Bhawans till parlamentet var det bara en inspiration som vägledde oss – utvecklingen av nationen och dess folk”, sa han. Modi sa “om någon expert bedömer de senaste nio åren, kommer han att finna att dessa nio år har varit av nybyggnation i Indien, av välfärd för de fattiga.”

“Varje beslut som tas här kommer att pryda och berika våra framtida generationer…Varje beslut som kommer att fattas här kommer att bli grunden för Indiens ljusa framtid…vägen för bemyndigande av fattiga, daliter, efterblivna, stammar, olika dugliga och alla berövade familjer. vårt samhälle passerar här…varje tegelsten, varje vägg…iska har kan kan (varje partikel) är tillägnad de fattigas välfärd”, sa han.

Annons

“Varje lag som kommer att stiftas i denna nya parlamentsbyggnad under de kommande 25 åren kommer att förvandla Indien till en utvecklad nation … varje lag kommer att hjälpa Indien att komma ur fattigdom, skapa nya möjligheter för ungdomar och kvinnor … Jag är övertygad om att nya parlamentsbyggnaden kommer att bli grunden för skapandet av ett nytt Indien … ett välmående, starkt och utvecklande Indien”, sade han.

I en uppenbar hänvisning till den avgränsningsövning som kan genomföras inom ett decennium, Premiärminister Modi sa att den befintliga parlamentsbyggnaden inte kommer att kunna ta emot fler parlamentsledamöter.

”Vi vet alla hur svårt det blev för alla att utföra sina uppgifter i det gamla riksdagshuset. Det fanns problem relaterade till teknik, det fanns en utmaning relaterade till sittgruppen. Det är därför som det under de senaste två och ett halvt decennierna har pågått en kontinuerlig diskussion om att landet behöver en ny parlamentsbyggnad. Och vi måste också se att under de kommande tiderna kommer antalet mandat att öka, antalet riksdagsledamöter kommer att öka, var skulle de personerna sitta? Så det var tidens behov att en ny parlamentsbyggnad skulle byggas”, sade han.

Läs även

Krossbemanning av arméofficerare till IAF, flottan snart

PM-symbol för husets förtroende, djupt nöjd med att han invigde den: President

Nya sammandrabbningar i Manipur, CM N Biren Singh säger att 40 Kuki-militanter dödades. ..

Premier Modi flaggar Assams första Vande Bharat Express: 'Stor dag för järnvägstrafik…

Regeringen hade berättat för parlamentet i mars att enligt gällande lag kan nästa avgränsningsövning genomföras efter den första folkräkningen efter år 2026.