Nadda peptalk sporrar Shinde att kliva upp när BJP fruktar Uddhavs kant i perceptionsspelet

0
49

Mötet mellan Bharatiya Janata-partiets (BJP) nationella president JP Nadda med chefsminister Eknath Shinde under hans tvådagars besök i Maharashtra nyligen verkar ha förstärkt Shinde-BJP-regeringen, vilket resulterade i CM:s inspektion före monsunen rundturer i Mumbai och Thane, reklamblitz för flera välfärdssystem och invigningen av olika infrastrukturprojekt under fanfarer.

Naddas möte med CM Shinde i hans officiella residens “Varsha” den 17 maj, vilket höll fokus på 2024 års allmänna val, var tänkt att ge den senare och hans parti en verklighetskontroll, sa källor i Shinde Sena.

Läs också | Vinn Lok Sabha-undersökningar om dina styrkor, inte om andras svagheter: Nadda till partimän

För att understryka Maharashtras betydelse i Lok Sabha-valet – staten står för 48 Lok Sabha-valkretsar, de näst högsta platserna efter Uttar Pradesh – diskuterade Nadda med Shinde deras koalitions förberedelser för 2024 års omröstningar mitt i BJP:s oro för att Shinde Sena skulle kunna vara den “svaga länken” i deras försök att få “40-plus platser” i staten, sa källor.

I Lok Sabha-mätningarna 2019 vann BJP tillsammans med sin dåvarande allierade, den Uddhav Thackeray-ledda odelade Shiv Sena, 41 platser i Maharashtra.

Trots en förändrad politisk situation 2023, där BJP möter hård konkurrens i stater som Karnataka, Västbengalen och Bihar, vill partiet upprepa sin prestation 2024 i Maharashtra. En enad oppositionsallians Maha Vikas Aghadi (MVA), bestående av det Uddhav-ledda Shiv Sena (UBT), Congress and Nationalist Congress Party (NCP), kan dock sätta ett enormt hinder för BJP:s förnyade försök att upprepa sin koalitions 2019 prestanda. MVA-partnerna har redan inlett sina förhandlingar om platsdelning för 2024 års omröstningar.

Läs också | Shiv Sena misstolkar högsta domstolens dom, BJP säker på Maharashtra-valet: Dy CM Fadnavis

Källor sa att Naddas möte med Shinde verkade vara den push som fick CM att därefter hålla ett möte med sina parlamentsledamöter för att diskutera förberedelserna för 2024. Shinde bad också sina parlamentsledamöter att lansera uppsökande program i sina respektive valkretsar för att “visa fram prestationerna av Modi-regeringen under dess nioåriga mandatperiod hittills”.

“BJP har redan börjat identifiera sina platser. Det förväntar sig att Shinde Sena ska börja rusta sig för valet genom att fokusera på sätt och medel för att vinna uppfattningsstriden”, sa en insider till The Indian Express. BJP har varit oroad över uppfattningen att Shinde Sena har förlorat mot Uddhav Sena i striden om berättelser. Stutten av sådana rapporter har den flyttat för att få Shinde att agera.

Annons

Under de senaste dagarna har Shinde-Devendra Fadnavis-regeringen försökt gå allt för att publicera sitt plan “Shasan Aaplya Dari (regering vid din tröskel)”. Under detta program har delstatsregeringen strävat efter att ge direkta fördelar till behövande och säkerställa en smidig försörjning av statliga tjänster till medborgarna.

Läs också | JP Nadda kommer att styra BJP till 2024 LS omröstningar men först väntar sydliga test

Shinde-regeringen har nu också lanserat en ny webbportal, Mahalabharthi, där listan över alla system som en person är berättigad till kommer att göras tillgänglig tillsammans med adresser till de berörda regeringskontoren. Högre förvaltningstjänstemän, såsom distriktssamlaren och kommunalkommissionären, kommer att hållas ansvariga för att sådana välfärdstjänster effektivt levereras till medborgarna.

Under de senaste dagarna har regeringen också lanserat olika infraprojekt, inklusive den andra fasen av Nagpur-Mumbai Samruddhi Expressway samt Mumbai Trans Harbour Link (MTHL). För tre dagar sedan tillkännagav den beslutet att tilldela bostäder till slumbor för bara 2,5 lakh Rs per hus.

Läs även

Träffar och missar från 9 år av Narendra Modis regering

När Charan Singh vägrade att fira Savarkars födelsedag: “Perha…

I takt med att stödet för protesterande brottare växer i Punjab, återvänder en familj…

Kongressen kommer att påbörja reparationsarbetet i Rajasthan, Kharge för att träffa Gehlot och Pi…Annons

BJP förlorade nyligen Karnataka, där Kongressen vann församlingens omröstningar med dunkande majoritet. För att undvika att det upprepas i Maharashtra, sa källor, vill BJP att Shinde Sena ska ta sig samman. “MVA kan rikta anklagelser mot vår regering. Men poängen kvarstår att så småningom skulle dessa anklagelser inte spela någon roll om regeringen säkerställer leveransen av olika tjänster effektivt. Så vi jobbar på den fronten”, sa en Shinde Sena-ledare.

 

© The Indian Express (P) Ltd