Home Dutch Naarmate de steun voor protesterende worstelaars groeit in Punjab, keert een bekende aanvalslinie terug: 'Khalistani'

Naarmate de steun voor protesterende worstelaars groeit in Punjab, keert een bekende aanvalslinie terug: 'Khalistani'

0

Het jarenlange boerenprotest tegen drie centrale wetten heeft een weerklank gevonden in het Indiase worstelaarsprotest bij Jantar Mantar in New Delhi, waarbij hun critici hen bestempelden als Khalistanis. De worstelaars, die de steun hebben gekregen van boerenvakbonden en andere maatschappelijke groeperingen in zowel Haryana als Punjab, werden zondag vastgehouden door de politie van Delhi toen ze naar het nieuwe parlementsgebouw marcheerden en de protestlocatie bij Jantar Mantar werd ontruimd.< /p>

Het gebruik van de term Khalistani om de worstelaars te beschrijven, van wie de meesten uit Haryana komen, kreeg grip, vooral online, nadat de president van de Wrestling Federation of India (WFI) en BJP-parlementslid Brij Bhushan Sharan Singh, die door zeven vrouwen werd beschuldigd van seksuele intimidatie worstelaars klampten zich vast aan een vermeende verklaring van Olympisch medaillewinnaar Bajrang Punia, een van de demonstranten. “Punia heeft gezegd dat hij weet hoe hij moet onthoofden”, zei Brij Bhushan vrijdag. “Wiens hoofd wil hij onthoofden? Kunnen boerenleiders, het congres en de Aam Aadmi-partij deze verklaring steunen? Wiens taal is dit? Het protest trekt richting Punjab. Het begon vanuit Delhi en verplaatst zich nu geleidelijk naar Punjab. Van daar naar Khalistan en vervolgens naar Canada. Dit protest gaat niet over worstelen. Ze zijn in de problemen gekomen en raken er steeds dieper in.”

Lees ook | Rumble of a dangal: Worstelaars maken zich op voor protest op de inauguratiedag van het Parlement, BJP voelt de hitte in Haryana

Net als de boerenvakbonden deden tijdens hun protest, zijn de worstelaars iets meer dan een maand na hun protest begonnen met het aanwenden van de steun van plattelandsgemeenschappen in aangrenzende staten, vooral Punjab. Naast de boeren’ vakbonden hebben de worstelaars al de steun van Akal Takht Jathedar Giani Harpreet Singh en het Shiromani Gurudwara Parbhandak Committee (SGPC).

Boeren’ vakbonden in Punjab, die meestal links georiënteerd zijn en onsympathiek staan ​​tegenover de Khalistan-zaak, waren de eersten die hun steun verleenden. De vakbonden waren kort na het begin van het protest vorige maand in Delhi aangekomen. Harnek Singh Mehma, algemeen secretaris van de Bharatiya Kisan Union (Dhaner), zei: “We zullen de worstelaars blijven steunen totdat gerechtigheid is geschied. Het is niet verwonderlijk dat de minister-president met geen woord over deze kwestie heeft gesproken. De BJP-leiders’ houding ten opzichte van vrouwen is terug te zien in de manier waarop zij met deze zaak omgaan.”

Op woensdag ontmoette worstelaar Sakshi Malik de Akal Takht Jathedar en zocht de steun van de Sikh-gemeenschap. Malik, vergezeld van haar man Satyavrat, bezocht Takht Damdama Sahib Talwandi Sani en deelde foto's van de ontmoeting met de Jathedar op Twitter en zei: “De zegeningen ontvangen van Jathedar Singh Sahib Giani Harpreet Singh van Shri Akal Takht Sahib.” Ji vandaag. De Sikh-gemeenschap heeft altijd een voortrekkersrol gespeeld in de strijd voor gerechtigheid voor onze dochters, en ze staan ​​nog steeds achter ons in deze strijd voor het respect van vrouwen. Waheguru Ji.”

Mis | SP krijgt organisatorische make-over om BJP-uitdaging frontaal aan te gaan

Jathedar Giani Harpreet Singh bracht ook een video uit met de worstelaar, waarin hij iedereen aanspoorde om boven religie, regio en kastenverschillen uit te stijgen en zondag de mahapanchayat van de worstelaars bij te wonen. Een SGPC-delegatie zal op 29 mei ook een bezoek brengen aan Delhi om de demonstranten te steunen.

Na deze steunbetuigingen voor de worstelaars, kwam Brij Bhushan snel in actie om te beweren dat er een verband was tussen de worstelaars en Khalistani-sympathisanten, waarbij hij de strategie gebruikte die de BJP had aangenomen toen de protesten van de boeren begonnen. In november 2020 associeerde BJP IT-celchef Amit Malviya de boerendemonstranten met Khalistan zodra ze de grens van Delhi bereikten. De aanvallen kwamen in een stroomversnelling na het geweld in Delhi op 26 januari 2021, toen enkele boerendemonstranten een Sikh-vlag hijsden bij het Rode Fort.

Lees ook

Hits en missers van 9 jaar regering van Narendra Modi

Op weg naar 2024 | Patna-bijeenkomst: twee stappen vooruit, één stap terug als tegengestelde…

Toen Charan Singh weigerde de geboortedag van Savarkar te vieren: 'Misschien…

'Sluit u niet aan bij AAP, blijf Kejriwal behouden at arm's length': Delhi, Punjab unit…Advertentie

Verschillende boerenvakbonden en leiders werden tegengehouden toen ze de steun voelden voor de worstelaars, van wie sommigen werden vastgehouden omdat ze naar verluidt probeerden politiebarrières te doorbreken van het binnenkomen van Delhi. Terwijl BKU Haryana-chef Gurnam Singh Chaduni in zijn huis werd vastgehouden, werden tientallen boeren onder leiding van BKU-leider Rakesh Tikait tegengehouden bij de grens met Ghazipur toen ze probeerden de nationale hoofdstad binnen te komen. Boeren en landarbeiders van de Bhartiya Kisan Union (Ekta-Ugrahan) en Khet Mazdoor Union, die een “Aurat March (Women’s March)” hadden aangekondigd van Gurdwara Amb Sahib in Mohali naar Governor's House in Chandigarh ter ondersteuning van de protesterende worstelaars, evenals een groep vrouwelijke landarbeiders van het Kisan Mazdoor Sangharsh Committee (KMSC), die Amritsar naar Delhi hadden verlaten, werden aangehouden bij de Gurdwara Manji Sahib in Ambala.