Keshav Prasad Maurya bij Idea Exchange: 'We zijn geen harde staat. Alleen tegen criminelen zijn we hard. Wij willen goed bestuur’

0
38

Uttar Pradesh plaatsvervangend hoofdminister Keshav Prasad Maurya over de aanhoudende populariteit van BJP in de staat, de moord op Atiq Ahmed, bulldozerpolitiek, kaste en de oppositie. De sessie werd gemodereerd door hoofdredacteur Shyamlal Yadav.

Shyamlal Yadav: U bent de langste plaatsvervangend hoofdminister geweest. Hoe kijkt u als minister van de eerste generatie die hard heeft gewerkt om hier te komen, naar de BJP in UP?

We kregen 52 procent van de stemmen en wonnen in 64 Lok Sabha-zetels in Uttar Pradesh. Nu, na het winnen van de kiesdistricten Rampur en Azamgarh Lok Sabha, hebben we nog twee zetels toegevoegd. In 2022 konden we 271 Vidhan Sabha-kiesdistricten winnen met de hulp van onze alliantiepartners.

We verdiepen ons contact met mensen en zorgen voor een snelle levering van diensten, nadat we een Gram Chaupal zijn begonnen waar we proberen alle klachten alleen op lokaal niveau af te handelen. Tot nu toe hebben we dergelijke chaupals gehouden in meer dan 17.000 dorpen en hebben we meer dan 1,22 lakh klachten afgehandeld.

Shyamlal Yadav: Maar bij de onlangs gehouden verkiezingen voor lokale lokale organen – gezien het feit dat de BJP het altijd goed heeft gedaan in de steden – heb je 80 procent van de Nagar Panchayat-ledenzetels verloren, 65 procent van de Nagar Panchayat Adhyaksh-zetels, 75 procent van de Nagar Palika Parishad-ledenzetels en 55 procent van de Nagar Palika Parishad Adhyaksh-zetels.

Je cijfers kloppen niet. We wonnen 89 van de 199 Nagar Palika-zetels en met bondgenoten is dat aantal nu 91 zetels. Maar als je naar andere zetels kijkt, moet je de telling vergelijken met hoeveel zetels de oppositie, namelijk de Bahujan Samaj-partij (BSP), de Samajwadi-partij (SP) en het congres won. Over het algemeen worden de verkiezingen voor Nagar Palika en Nagar Panchayat niet uitgevochten op basis van partijen, maar op basis van kwesties. Maar de politieke sfeer is tegenwoordig zodanig dat we op een nummer één positie in UP staan.

Hoewel we beschuldigd worden van 'bulldozerpolitiek', is het niet alsof we enorme stukken land hebben gekapt. Er worden veel klachten ingediend, we onderzoeken en in gevallen van wangedrag geven we de armen hun recht en wat ze verdienen terug

Shyamlal Yadav: Is de moord op gangsterpoliticus Atiq Ahmed geen uitdaging voor de regering?

Advertentie

Atiq en zijn broer Ashraf waren grote criminelen. De regering had ervoor gezorgd dat hun zaken voor versnelde rechtbanken werden gebracht en ze waren heel dicht bij de doodstraf. Vanuit de regering en mijn persoonlijke mening had de moord niet mogen plaatsvinden. Een speciaal onderzoeksteam (SIT) onderzoekt het incident en alle moordenaars zijn gearresteerd. Ze zullen ook worden onderworpen aan een narco-analysetest om de waarheid te achterhalen en een snelle en strenge straf te krijgen.

Shyamlal Yadav: Je hebt je initiatief gepopulariseerd om een ​​investering van Rs 35 lakh crore in UP te krijgen. Heb je investeringen kunnen aantrekken naar andere plaatsen in UP dan alleen Noida?

Er zijn investeringsvoorstellen binnengekomen voor de districten Bundelkhand, Purvanchal en Rohilkhand waar eerder niemand interesse toonde. Ook deze keer verlaten de investeerders de projecten niet halverwege, aangezien verschillende afdelingen nieuw beleid hebben opgesteld om ze te faciliteren. Ons beleid is beter dan dat van andere staten omdat we het Gujarat- of het Modi-model gebruiken.

Vanuit het standpunt van de regering en van mij had de moord op Atiq niet mogen plaatsvinden. De SIT onderzoekt het incident en de moordenaars zijn gearresteerd. Er komt een narco-analyse test en er komt een snelle en strenge straf

Advertentie

P Vaidyanathan Iyer: Werkgelegenheid is een uitdaging omdat de overheid niet veel banen kan geven. Natuurlijk krijgen ze verschillende voorzieningen van de overheid, maar zorgt werkloosheid voor maatschappelijke problemen?

Geen enkele overheid kan iedereen banen geven. Maar we bieden kansen waardoor de jeugd van de staat het goed doet. Aan kansen is hier geen gebrek. De resultaten van Aatmanirbhar Bharat en het hulppakket dat na Covid is aangekondigd, beginnen zichtbaar te worden op het terrein. Kleine bedrijven kunnen kiezen uit het Pradhan Mantri Mudra Yojana (PMMY) of Startup India-initiatief. Ook kleinere bedrijven kunnen voor de PM Svanidhi Yojana kiezen. Als iemand bijvoorbeeld met een Aadhaar-kaart naar een bank gaat om een ​​lening voor een groentekraam te zoeken, krijgt hij die zonder enige garantie. Talentvolle jongeren kunnen kiezen voor start-ups. Ze moeten nieuwe gebieden betreden. De regering staat klaar om hen op te leiden en hen van de nodige infrastructuur te voorzien. UP is nu een onderwijscentrum met verschillende gerenommeerde instellingen zoals IIT en NIT aanwezig. We willen in elk commissariaat één universiteit bouwen. De overheid heeft alles voor elke laag. Dit is het voordeel van een regering met twee motoren. We zijn vandaag getuige van verschillende opnames omdat er een bemoedigende sfeer heerst.

Mijn vader was een kleine boer en we woonden in een kachcha-huis. We streefden ernaar om elke cent te sparen om een ​​kleine kamer te bouwen waar familieleden en gasten konden zitten. Dit was een wens van niet alleen mijn familie, maar elke arme familie. Meer dan vier crore-huizen zijn voorzien onder de Pradhan Mantri Awas Yojana, en in UP zelf hebben we 60 lakh-huizen geleverd onder deze regeling. We bieden ook enige basisondersteuning door middel van een toilet, gasaansluiting en een stroomvoorziening onder de Awas Yojana. UP is nummer één in het implementeren van Har Ghar Nal Yojana. Toen ik jong was, werd mijn vader ziek en hadden we geen geld om hem te behandelen. Dus verpandden we ons land van een hectare voor Rs 5.000 aan een naburige familie om geld te krijgen voor zijn behandeling. Nadat hij hersteld was, hebben we onze hypotheek afgelost en ons land teruggekregen. Tegenwoordig krijgen arme gezinnen een Ayushman Bharat-kaart met een ziektekostenverzekering van Rs 5 lakh.

Uttar Plaatsvervangend hoofdminister van Pradesh, Keshav Prasad Maurya, tijdens de uitwisseling van ideeën bij The Indian Express

Vandita Mishra: Is er een grens aan een harde staat in een democratie? Sectie 144 wordt op veel plaatsen en voor lange periodes opgelegd in UP. Er zijn frequente ontmoetingen en het gebruik van bulldozers. Is er binnen uw regering een gesprek gaande over de noodzaak om beleid en imago te herzien?

Vervang het woord harde staat door goed bestuur. Alleen tegen criminelen zijn we hard. De landmaffia heeft meerdere hectaren op het platteland veroverd door de armen te terroriseren en te beweren dat ze handlangers zijn van de SP, ministers van de BSP of leiders van het Congres. Minister zijn betekent niet dat je iemands land kunt veroveren. Als iemand na onderzoek schuldig wordt bevonden en wordt vervolgd, dan mag je de term bulldozeroverheid niet gebruiken. Het ontruimen van illegale bewoners van land is goed bestuur, geen strengheid. Als je het aan een gewone dorpeling vraagt, zouden ze je vertellen hoe ze tijdens het bewind van de SP-regering gevangen gezet of in elkaar geslagen zouden worden voor het beschuldigen van een SP-leider van wandaden. Dit gebeurt vandaag niet; wij onderzoeken een klacht en ondernemen een gerechtelijke procedure. Sinds we het hebben overgenomen, is er geen rel meer geweest in UP. In Ayodhya duurde het Lord Ram Janmabhoomi-geschil 500 jaar. Maar na het oordeel van het Hooggerechtshof wordt de tempel vreedzaam gebouwd.

Advertentie

Shyamlal Yadav: Meer dan de helft van de staatsuniversiteiten in UP is gebouwd door voormalige eerste ministers Akhilesh Yadav, Mayawati en Hemwati Nandan Bahuguna. Zeventien van de 75 districten werden uitgehouwen door Mayawati. De BJP stond nooit bekend om dit soort werk. Het is goed dat u Atiq Ahmed en Mukhtar Ansari aan gerechtelijke procedures heeft onderworpen, maar waarom zou u zich richten op Azam Khan, die op het punt stond de bouw van een universiteit af te ronden?

We bouwen universiteiten in alle 18 mandaten van de staat en gesanctioneerde fondsen. Op veel plaatsen zijn de werkzaamheden begonnen en we proberen het binnenkort af te ronden. Yadav heeft het probleem om overal een stempel op te drukken door te zeggen dat hij het tijdens zijn termijn had aangekondigd. Als je iets hebt opgebouwd toen je in de regering zat, noem het dan van jou. Ze behaalden slechts 47 zetels bij de Assemblee-verkiezingen in 2017 omdat je niet kunt ontsnappen aan de kritische blik van het volk. Er is goed werk geleverd en gebeurt nog steeds in onze tijd.

Ik zal het simpel zeggen: sommige mensen die geen BJP-, SP- of BSP-ticket hebben gekregen, hebben misschien besloten om de bezem. Dat is niet de overwinning van AAP. Dat is een toevallige overwinning. AAP heeft geen toekomst in de staat en het land

Advertentie

Sandeep Dwivedi: Brij Bhushan Singh, een parlementslid van uw partij, is beschuldigd van seksuele intimidatie. Het politieonderzoek vordert niet en ook de partij heeft hier geen verklaring over afgelegd.

Sporters zijn de trots van het land. Een commissie gevormd door het Ministerie van Sport onderzoekt de beschuldigingen en er is ook een politiezaak geregistreerd. Het is niet gepast voor mij om te zeggen wie gelijk of ongelijk heeft, omdat de onderzoeken gaande zijn en de kwestie van nationaal belang is. Ik denk niet dat er iets gezegd hoeft te worden. Maar sport heeft prioriteit, want onder leiding van premier Narendra Modi en UP-hoofdminister Yogi Adityanath hebben we een Sansad Khel Mahakumbh georganiseerd, die talent van het platteland ophaalt.

Advertentie

Harikishan Sharma: De UP CM heeft twee plaatsvervangende CM's, waarschijnlijk vanwege de grote omvang van de staat. Denkt u dat een grote staat als UP een fulltime minister van Binnenlandse Zaken nodig heeft om voor de openbare orde te zorgen?

De wet- en ordesituatie van UP is veel beter dan 15 jaar geleden dankzij het leiderschap van Yogi Adityanath. De gewone man is niet bang, alleen de maffia wel. Je kunt vandaag getuige zijn van Ram Rajya in UP. De kwestie van een fulltime minister van Binnenlandse Zaken is er een die alleen de CM kan onderzoeken.

Harikishan Sharma: De BJP bereikte een hoogtepunt tijdens uw ambtstermijn als president van de staatseenheid. Sindsdien gaan de prestaties achteruit. Bij de algemene verkiezingen van 2019 kreeg je 10 mindere zetels. Ook bij de recente tussentijdse verkiezingen en gemeenteraadsverkiezingen was de opkomst laag. In uw kiesdistrict, Prayagraj, kwam slechts 30 procent opdagen. Heb je hier last van?

Ik wil je graag corrigeren. Bij de algemene verkiezingen van 2019 kregen we meer stemmen dan in 2014. Ons doel voor 2024 is om alle 80 Lok Sabha-zetels in UP te winnen onder leiding van Narendra Modi. Ook in Vidhan Sabha lieten onze kiezers ons niet in de steek; ons stemaandeel steeg met twee procent in vergelijking met de vorige Vidhan Sabha-verkiezingen. Zowel de BSP- als de Congresstemming verschoof naar de SP. De lage opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen is echter zeker een punt van zorg.

De verkiezingscommissie zou ook iets moeten doen zodat mensen begrijpen dat het hun verantwoordelijkheid is om te stemmen. Ze beschouwen dit als een recht, maar het is ook een verantwoordelijkheid. Mensen vragen om rechten, maar houden zich er niet vaak aan en doen hun plicht niet.

Omdat we op 30 mei negen jaar BJP-regering vieren, zijn we van plan om onze arbeiders te verzamelen, iedereen te bezoeken op de kiezerslijst, huisbezoeken afleggen en hen vragen te stemmen.

Deeptiman Tiwary: Er zijn beschuldigingen dat uw methode om de openbare orde te verbeteren selectief is. Mensen zeggen dat Mukhtar Ansari en Atiq Ahmed zwaar werden vervolgd door de UP-politie en het directoraat Handhaving, terwijl sommige politici in Purvanchal, Jaunpur of Banaras de vrije hand hebben. Wat is uw reactie op deze kritiek?

Het maakt niet uit wie de crimineel is, hij zal worden vervolgd. Hij heeft geen kaste of partij. Ik las in The Indian Express dat het slagingspercentage van het directoraat Handhaving 98 procent is. Het is niet gepast om een ​​organisatie met dat slagingspercentage in twijfel te trekken. Feit is dat onze critici willen dat oudere gevallen van corruptie worden vergeven. Maar bij ons is er geen sprake van discriminatie of vooringenomenheid.

Jatin Anand: De Aam Aadmi Party (AAP) zegt dat de politiek in UP aan het veranderen is nu mensen het ontwikkelingsmodel van Delhi steunen. Hoe zit het met de prestaties van de AAP bij de gemeenteraadsverkiezingen?

De BJP was, is en blijft nummer één. De man, die zich voordoet onschuldig te zijn, zal zware beschuldigingen van corruptie moeten beantwoorden. Toch zegt hij dat hij een overhemd draagt, een broek, een kapotte pen in zijn zak heeft, een uitlaat om zijn nek. Ik zal het simpel zeggen: sommige mensen die geen BJP- of SP- of BSP-ticket hebben gekregen, hebben misschien besloten de bezem op te halen. Dat is niet de overwinning van AAP. Dat is een toevallige overwinning. AAP heeft geen toekomst in de staat en het land.

Shyamlal Yadav: Vindt u dat er vóór de algemene verkiezingen een kastentelling moet plaatsvinden?

Ik ben niet tegen een kastentelling. De partijen die het willen, moeten eerst eerlijk zijn tegenover al hun leden. De BJP zou Mallikarjun Khargeji moeten feliciteren omdat niemand buiten de Gandhi-familie president van het Congres kon worden. Ongeacht de kastenkwestie, we willen dat elke persoon in de samenleving onderwijs, vertegenwoordiging en respect krijgt. Als iemand in India verantwoordelijk is voor het respecteren van OBC's, dan is het Narendra Modi. Heeft het congres ooit een persoon uit een achtergebleven kaste/klasse tot premier gemaakt? Dat kunnen ze niet omdat het niet in hun aard ligt. Ze willen gewoon een verkiezingsagenda opstellen.

Shyamlal Yadav: Er waren berichten over spanningen tussen u en Yogi Adityanath in de eerste ambtstermijn van deze regering. Hoe gaat het deze keer?

Dit is propaganda van de oppositie. We zijn erg vriendelijk, werken samen als een team en leveren goede resultaten. Zelfs bij de verkiezingen voor Nagar Palika en Nagar panchayat stemmen mensen op de partij.

Shyamlal Yadav: Uw nederlaag in de Sirathu Assembly-zetel was als die van CB Gupta in 1957 en die van Kamalapati Tripathi in 1967. Wat ging er mis?

De partijleiding vecht een verkiezing niet op één zetel. In UP bijvoorbeeld streden we om 403 stoelen. En ik kon mijn plaats in Vidhan Sabha slechts 1,5 dag geven. Of je nu minister of staatsleider bent, het maakt de kiezer niet uit. Hij denkt gewoon, dit is Keshav ji, hij zat en dronk met ons, vandaag heeft hij zelfs geen tijd om stemmen te vragen. In 1,5 dag kun je een kiesdistrict van Vidhan Sabha niet verslaan. Dat is wat er gebeurde.

Shyamlal Yadav: UP is door armoede en werkloosheid een exporteur van ongeschoolde arbeid geworden. Uw regering heeft tijdens Covid een migratiecommissie aangekondigd. Kun je de situatie niet veranderen waarin mensen uit andere staten naar UP komen voor werk?

We hebben de arbeidsgegevens op basis waarvan de commissie heeft getabelleerd wie welke vaardigheden heeft. Daarom herplaatsen we ze naar projecten waar ze een kans krijgen. We hebben vrouwen kunnen versterken, waarbij meer dan 1,2 crore van hen een baan en levensonderhoud hebben gekregen. We hebben platforms voor de ontwikkeling van vaardigheden gelanceerd. We hebben alle soorten mankracht en talent, wat we nodig hebben is motivatie en hard werken. Jongeren gaan niet meer luieren maar 10 uur werken.

Alind Chauhan: De NCRB bracht in 2021 een rapport uit dat er in 2020 meer dan 13.000 gevallen van geweld tegen Dalits waren ingediend. De drie verdachten van de verkrachting van een Dalit-meisje in Hathras zijn vrijgesproken.

Straf of vrijspraak is het werk van de rechter. Aangifte doen is politiewerk. We willen ervoor zorgen dat er geen criminaliteit plaatsvindt. Als dat zo is, is het niet verborgen. Als de verdachten worden veroordeeld, vervolg ze dan. Zo niet, laat ze dan.

Deeptiman Tiwary: Uw regering zei dat ze het rapport over de rellen in Moradabad in 1980 in de Vidhan Sabha zou indienen. Maar de relschopper is gestorven en gerechtelijke procedures zijn nu moeilijk. Wat kan dit rapport bereiken behalve oude wonden heropenen?

We zaten toen nog niet in de regering. Als er een rapport was, had de toenmalige regering het naar buiten moeten brengen, maar ze hebben het verborgen gehouden. Omdat de meerderheid van de doden hindoes waren en tot de geplande kasten behoorden, is het onze verantwoordelijkheid om de waarheid te vertellen.

Vandita Mishra: Zelfs Nitish Kumar heeft Bihar uit de jungle raj gehaald. Maar hij had toch geen bulldozer nodig?

Hoewel we worden beschuldigd van “bulldozerpolitiek”, is het niet alsof we enorme stukken land hebben gekapt. Zelfs nu worden er veel klachten ingediend, we onderzoeken en in gevallen van wangedrag geven we de armen hun rechten terug en wat ze verdienen.

Shyamlal Yadav: Volgens een onderzoek van Indian Express, hoge officieren en enkele BJP-leiders kochten land in Ayodhya rond de Ram Janmabhoomi na de uitspraak van het Hooggerechtshof. Waarom wordt er geen actie ondernomen op de melding?

Lees ook

Vinesh Phogat op Idea Exchange: als vrouwen hun stem verheffen, zijn t…

Ugo Astuto bij Idea Exchange: 'Russische agressie, geen sancties, wordt beïnvloed…

Stobbelbrandfactor voor 10-15 dagen, weer & aardrijkskunde speelt ook een ro…

< /figuur>Raghav Chadha bij Idea Exchange: 'BJP ziet AAP als nationale uitdager…

Het onderzoeksrapport is bij de regering en wordt in behandeling genomen. Als wordt vastgesteld dat een ambtenaar de regels heeft overtreden en land heeft gekocht door misbruik te maken van zijn gezag, zal hij zeker worden vervolgd.

© The Indian Express (P) Ltd