Joe Biden en GOP bereiken voorlopige deal om schuldplafond te verhogen en rampzalige Amerikaanse wanbetaling te voorkomen

0
43

President Joe Biden en voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, bereikten zaterdag een “principieel akkoord” om het wettelijke schuldplafond van het land te verhogen, terwijl ze zich haastten om een ​​deal te sluiten om de federale uitgaven te beperken en een mogelijk rampzalig Amerikaans faillissement te voorkomen.

Het akkoord dreigt echter zowel de Democratische als de Republikeinse partijen boos te maken met de concessies die zijn gedaan om het te bereiken. De onderhandelaars stemden in met enkele Republikeinse eisen voor meer werk voor ontvangers van voedselbonnen, wat tot opschudding had geleid bij de Huisdemocraten als niet-starter.

De steun van beide partijen is nodig om volgende week voor een deadline van 5 juni de goedkeuring van het congres te krijgen.

De Democratische president en de Republikeinse spreker bereikten de overeenkomst nadat de twee eerder zaterdagavond met elkaar spraken telefoon, zei McCarthy. Het land en de wereld hebben toegekeken en gewacht op een oplossing voor een politieke impasse die de VS en de wereldeconomie bedreigde.

“De overeenkomst is een compromis, wat betekent dat niet iedereen krijgt wat hij wil”, zei Biden zaterdagavond laat in een verklaring. “Dat is de verantwoordelijkheid van regeren”, zei hij.

Biden noemde de overeenkomst “goed nieuws voor het Amerikaanse volk, omdat het voorkomt wat een catastrofale wanbetaling had kunnen zijn en zou hebben geleid tot een economische recessie, verwoeste pensioenrekeningen en miljoenen verloren banen.” McCarthy zei in korte opmerkingen in het Capitool dat “we nog veel werk te doen hebben.” Maar de Republikeinse spreker zei: “Ik geloof dat dit een principeakkoord is dat het Amerikaanse volk waardig is.” Met de contouren van een deal op zijn plaats, kan het wetgevingspakket worden opgesteld en gedeeld met wetgevers op tijd voor stemmingen begin volgende week in het Huis en later in de Senaat.

Lees ook | Menaka Guruswamy schrijft: De dreigende Trump

Centraal in het pakket staat een tweejarige begrotingsovereenkomst die de uitgaven voor 2024 gelijk zou houden en limieten zou opleggen voor 2025 in ruil voor het verhogen van de schuldlimiet voor twee jaar, waardoor de vluchtige politieke kwestie voorbij is de volgende presidentsverkiezingen.

Advertentie

De overeenkomst zou de geschiktheid van voedselbonnen beperken voor valide volwassenen tot 54 jaar, maar Biden slaagde erin ontheffingen te krijgen voor veteranen en daklozen.

De twee partijen hadden ook een ambitieuze herziening van de federale vergunningen bereikt. om de ontwikkeling van energieprojecten en transmissielijnen te vergemakkelijken. In plaats daarvan brengt de overeenkomst wijzigingen aan in de National Environmental Policy Act die “één enkele leidende instantie” zal aanwijzen om economische beoordelingen te ontwikkelen, in de hoop het proces te stroomlijnen.

De deal kwam tot stand nadat minister van Financiën Janet Yellen het Congres had verteld dat de Verenigde Staten op 5 juni in gebreke zouden kunnen blijven. vier dagen later dan eerder geschat – als wetgevers niet op tijd zouden handelen om het federale schuldplafond te verhogen. De verlengde “X-date” gaf de twee partijen wat extra tijd terwijl ze op zoek waren naar een deal.
Biden sprak eerder op de dag ook met democratische leiders in het Congres om de status van de gesprekken te bespreken.

>Advertentie

De voorzitter van het Republikeinse Huis had bondgenoten verzameld achter gesloten deuren in het Capitool terwijl de onderhandelaars aandrongen op een deal die een allereerste overheidsfaillissement zou voorkomen en tegelijkertijd zou bezuinigen op de uitgaven die de Republikeinen van het Huis eisen.

Maar als een andere. dag voortgesleept met een financiële ramp die dichterbij kwam, was gebleken dat enkele van de problemen over beleidskwesties die de hele week de gesprekken achtervolgden, onopgelost bleven.

Beide partijen hebben gesuggereerd dat een van de belangrijkste problemen een GOP-inspanning was om de werkvereisten voor ontvangers van voedselbonnen en andere federale hulpprogramma's uit te breiden, een oud Republikeins doel waar de Democraten zich krachtig tegen hebben verzet. Het Witte Huis noemde de Republikeinse voorstellen 'wreed en zinloos'. Biden heeft gezegd dat de werkvereisten voor Medicaid een nonstarter zouden zijn. Hij leek mogelijk open te staan ​​voor onderhandelingen over kleine wijzigingen in voedselbonnen, nu bekend als het Supplemental Nutrition Assistance Program, of SNAP, ondanks bezwaren van gewone democraten.

McCarthy, die zaterdag vóór de lunchpauze wegstormde en met een grote doos afhaalmaaltijden terugkwam in het Capitool, weigerde op die discussies in te gaan. Een van zijn onderhandelaars, Louisiana Rep. Garret Graves, zei dat er “geen kans” was dat de Republikeinen zouden toegeven aan de kwestie van de werkvereisten.

Amerikanen en de rest van de wereld keken ongemakkelijk toe naar het onderhandelingsdilemma dat de Amerikaanse economie in chaos en ondermijnt het vertrouwen van de wereld in het leiderschap van de natie.

Advertentie

Bezorgde gepensioneerden en anderen waren al bezig met het maken van noodplannen voor gemiste cheques, met de volgende sociale zekerheidsbetalingen volgende week.

Yellen zei dat het niet handelen tegen de nieuwe datum “ernstige ontberingen zou veroorzaken voor Amerikaanse families, onze wereldwijde leidende positie zou schaden en vragen zou doen rijzen over ons vermogen om onze nationale veiligheidsbelangen te verdedigen.” De president, die een deel van het weekend in Camp David doorbracht, bleef meerdere keren per dag praten met zijn onderhandelingsteam en ondertekende aanbiedingen en tegenaanbiedingen.

Advertentie

Elke deal zou een politiek compromis moeten zijn in een verdeeld congres. Veel van de hard-rechtse Republikeinen in het Congres, die op Trump zijn afgestemd, staan ​​al lang sceptisch tegenover de projecties van het ministerie van Financiën en zetten McCarthy onder druk om vol te houden.

Wetgevers zullen naar verwachting niet weer aan het werk gaan het weekend van Memorial Day op zijn vroegst voor dinsdag, en McCarthy heeft de wetgevers beloofd dat hij zich zal houden aan de regel om rekeningen 72 uur voor het stemmen te posten.

Advertentie

De door de Democraten geleide Senaat is grotendeels buiten de onderhandelingen gebleven en heeft de gesprekken overgelaten aan Biden en McCarthy.

De leider van de meerderheid in de Senaat, Chuck Schumer uit New York, heeft beloofd snel te werk te gaan om een ​​compromispakket te sturen naar het bureau van Biden.

Weken van gesprekken hebben niet tot een deal geleid, deels omdat de regering-Biden zich maandenlang verzette tegen de onderhandelingen met McCarthy, met het argument dat het volledige geloof en krediet van het land niet mag worden gebruikt als hefboom om andere partijdige prioriteiten te bepalen.

>Lees ook

Van hoogtepunten naar dieptepunten , Everest-recordbreker ziet 'geen toekomst' in Nepal

Oeganda tekent anti-LGBTQ wetsvoorstel in wet

Italië: water in Het Canal Grande van Venetië wordt knalgroen

< /figuur>De zoon van de Japanse premier treedt af na publieke verontwaardiging over een privéfeestje op kantoor…

Maar de Republikeinen in het Huis verenigden zich achter een plan om op de uitgaven te bezuinigen. inwisselen voor de bezuinigingen.