Invigningen av det nya parlamentet börjar med havan, sengol, multireligiös bön gudstjänst

0
49

De dagslånga invigningsceremonierna för den nya parlamentsbyggnaden började med en havan på söndagsmorgonen, följt av att premiärminister Narendra Modi installerade en guldscepter eller sengol i nya Lok Sabha-kammaren bland vedisk sång av präster från Tamil Nadu och en bön med flera trosuppfattningar.

Premiärministern gratulerade också 11 arbetare som hade bidragit till byggandet av den nya byggnaden, inklusive Ram Murmu, en städare från Jharkhand; Biharinfödd Anil Kumar Yadav, som arbetade på sandstensväggarna på byggnadens fasad; Muzaffar Khan, en mekaniker från Jharkhand som reparerade maskiner på platsen; och Anand Vishwakarma, en arbetare från Varanasi som arbetade på taken i Lok Sabha och Rajya Sabha kammare

Tidigare böjde premiärministern ner för sengolen, som gavs till Jawaharlal Nehru på tröskeln till självständighet av Thiruvaduthurai Adheenam (Mutt) i Tamil Nadu och som sedan dess har varit på ett museum i Prayagraj. Efter att ha tagit emot spiran från prästerna placerade premiärministern den sedan i en glasmonter bakom Lok Sabhas talman Om Birlas säte, med Birla stående bredvid honom. Modi avtäckte också en plakett som förklarar att den nya byggnaden är “tillägnad nationen”.

Bland de närvarande för bönen för flera trossamfund var fackliga ministrar Amit Shah, Hardeep Puri, Rajnath Singh, S. Jaishankar, Anurag Thakur och Ashwini Vaishnaw, samt Uttar Pradeshs chefsminister Yogi Adityanath, Goa CM Pramod Sawant och Gujarat CM Bhupendra Patel.

Följ LIVE | Premiärminister Modi inviger nya parlamentsbyggnaden mitt i Oppn-bojkotten, multireligiösa böner

Senare på eftermiddagen kommer en invigningsceremoni att äga rum inne i den nya Lok Sabha-kammaren, där Modi och Birla förväntas hålla tal. Källor från Lok Sabha-sekretariatet säger att alla sittande parlamentsledamöter var inbjudna till detta evenemang, men 20 oppositionspartier har beslutat att bojkotta evenemanget eftersom premiärministern inviger det nya parlamentet istället för presidenten.

Läs även

Crossbemanning av arméofficerare till IAF, flottan snart< figure class="non_premium_icon">

Brottare' protest: Berättelsen hittills

“Kommer att bekämpa Rajasthan-undersökningar enat”: Kongressen efter möte med Ashok Geh…

Mardröm för säkerhetsstyrkorna i Manipur: vapen och ammunition i händerna på m… Röster från huset | Parlamentsledamöter minns minnen från parlamentet

Det nya parlamentet byggdes från januari 2021 till en uppskattad kostnad av Rs.1 200 crore. Den triangulära byggnaden, designad av HCP Design, Planning and Management Ltd, ligger intill parlamentsbyggnaden som stod färdig 1927.