I BJP och kongressens tre decennium duopol i Rajasthan, inget utrymme för ett tredje hjul

0
45

Löket efter en tredje politisk kraft tar fart inför varje församlingsval i Rajasthan, som har sett en tvåvägsstrid mellan kongressen och BJP under de senaste tre decennierna.

I fredags, Haryana-baserade Jannayak Janata Partys (JJP) nationella president Ajay Singh Chautala sa att hans parti, som för närvarande är en del av den BJP-ledda koalitionsregeringen i Haryana, också kommer att tävla i valet till Rajasthanförsamlingen senare i år.

Under de senaste månaderna har JJP-ledare, inklusive Haryanas vice chefsminister Dushyant Chautala, gjort det klart att partiet vill ha en allians med BJP också i Rajasthan. Med 10 % har Rajasthan en betydande Jat-befolkning som partiet tittar på inför valet. BJP har varit tyst i frågan.

JJP:s uppgift verkar avskuren och statens valhistorik ger en anledning till varför. Många ledare – allt från dissidenter från de två partierna eller outfits utanför staten – har försökt bryta BJP-kongressens politiska binär. De har dock sett få framgångar. Kongressen höll makten under 1960- och 1970-talen. Detta var den period som såg mycket rörelse i riktning mot att bygga oppositionsstyrkor.

Läs också | Ashok Gehlot slår tillbaka mot Sachin Pilot: Att kräva ersättning för pappersläckor är ett tecken på “mental bankrutt”

Från och med 1962 ockuperade Swatantrapartiet, ledd av den dåvarande kungliga Jaipur Gayatri Devi, posten som det främsta oppositionspartiet i församlingen under tre på varandra följande mandatperioder. Partiet var känt för sin antikongresshållning och vann 36 och 49 platser i parlamentsvalen 1962 och 1967, vilket gjorde det till det största oppositionspartiet.

Efter kongressen sopade 1972 års parlamentsval och vann 145 platser , reducerades Swatantrapartiet till bara 11 platser. Men det tog fortfarande det högsta antalet platser bland oppositionspartierna.

Swatantrapartiet fortsatte med att bli en icke-enhet i staten efter att alla antikongressdräkter, inklusive BJP:s föregångare Bharatiya Jan Sangh, gick samman med Janatapartiet och besegrade kongressen i valet 1977, det första som hölls efter nödsituationen.

Annons

Under hela 1980-talet och början av 1990-talet konkurrerade olika splittringsgrupper från Janata-partiet i val i Rajasthan, inklusive under Lok Dals fana. De lyckades vinna platser också. Det var 1990 som var en avgörande punkt. Ridande på antikongressvågen efter Boforsskandalen vann Janata Dal 55 mandat och bildade en koalitionsregering med BJP som hade framstått som det enskilt största partiet med 85 MLA. Koalitionen leddes av Bhairon Singh Shekhawat, som senare blev Indiens vicepresident.

Detta var också året då BJP drog tillbaka sitt stöd från VP Singh-ledda Janata Dal-regeringen i centrum efter arresteringen av L K Advani under Ram Temple-rörelsen. Janata Dal förväntade sig att deras parlamentsledamöter i Rajasthan skulle dra ur kontakten till Shekhawats regering. Men eftersom hon bröt alla förhoppningar om en Janata Dal-kongress-koalition, skapade Shekhawat en splittring i Janata Dal, vilket resulterade i uppkomsten av en Janata Dal (Digvijay).

I valet till församlingen 1993, Janata Dal ( Digvijay) ledare tävlade om BJP-biljetter. Janata Dal kunde bara vinna sex mandat det året och försvann senare från delstatens politiska miljö.

Annons

Således var scenen duktig för kongressen och BJP:s dubbla politik.

Läs även | Rajput-röster på spel i Rajasthan, Bhairon Singh Shekhawat arv en ny front i BJP, Cong-strid

Nästa stora drag för en tredje part skulle komma 2013 när före detta BJP MLA och senior politiker Devi Singh Bhati flöt Samajik Nyay Manch. Men partiet kunde bara ha en plats – hans – i valet.

Kirodi Lal Meena, den största stamledaren från Rajasthan, lämnade BJP i slutet av 2000-talet och gick med i National People's Party (NPP). NPP vann fyra platser i valet till församlingen 2013 på grund av Meenas inflytande bland hans samhälle, men den höga ledaren lämnades i den politiska vildmarken. Han återvände senare till BJP och är nu parlamentsledamot.

Två nya politiska partier bildades inför valet 2018 – senior BJP-ledare Ghanshyam Tiwaris Bharat Vahini Party (BVP) bildades efter att han lämnade saffranspartiet på grund av meningsskiljaktigheter med tidigare chefsminister Vasundhara Raje och Rashtriya Loktantrik Party (RLP) ledd av Hanuman Beniwal . BVP misslyckades med att vinna en enda plats, och Tiwari själv förlorade. RLP lyckades vinna tre mandat och åkte på partiets stöd bland Jat-ungdomarna. Fem år senare har BVP försvunnit spårlöst. Efter en kort period med kongressen har Tiwari sedan dess återvänt till BJP och har även en plats i Rajya Sabha.

RLP har dock bestridit flera extraval och har ibland dömt BJP' 8217;s chanser genom att dra ner på röstandelen.

Läs även

Efter 4 timmars samtal, Gehlot-Pilot 'fredsuppgörelse' mer en bit; över till…

Chadrababu Naidu tar en paus från det förflutna och tar en gratisrutt för 2024…< figure class="non_premium_icon">

Väg till 2024 | Patna-möte: Två steg framåt, ett steg tillbaka som Opposit…

'Rikta inte med AAP, håll Kejriwal på armlängds avstånd': Delhi, Punjab-enhet…Annons

Beniwal’s parti som var allierade med BJP före valet i Lok Sabha 2019, bröt sig senare ifrån det på grund av bondeprotesterna. Det har fortfarande tre parlamentsledamöter och en parlamentsledamot (Beniwal själv från Nagaur) från staten. Bahujan Samaj Party (BSP), som har varit aktivt i staten, vann sex platser vardera i valen 2008 och 2018. Alla dess parlamentsledamöter anslöt sig dock till kongressen.