Hur människohandlare lockar indiska kvinnor till Oman med löfte om jobb

0
75

Bureau of Investigation (BOI) vid Punjab Police har bildat en särskild utredningsgrupp, ledd av IPS-officer Randhir Kumar, för att utreda alla fall av illegal handel med kvinnor i staten.

The Indian Express hade rapporterat tidigare att en kvinna hade blivit ‘såld’ av en resebyrå till en person i Oman för 80 000 Rs. Kvinnan avslöjade också att många andra kvinnor från Hoshiarpur, Jalandhar och Amritsar levde tuffa liv i Gulf-landet under liknande omständigheter.

Hur sker sådana fall av människohandel?

I de flesta fall tas kvinnorna på ett turistvisum, som agenterna säger att de kommer att förlängas med två år. De debiteras Rs 50 000 till Rs 70 000 vardera.

De flesta räddningsfall som rapporteras, av kvinnor från Muscat, är från Punjab. Dessa kvinnor lockades till Oman under förevändning av jobb som antingen “hemhjälp” eller “vårdare” till bra löner. Men efter att ha nått Muscat befinner sig kvinnorna ofta i fångenskap av några lokala agenter som har beslagtagit deras pass och mobiltelefoner och tvingat dem att underteckna avtal utan deras vetskap. De säljs sedan till lokalbefolkningen för allt mellan Rs 80 000 och Rs 1,50 lakh styck.

Hur fungerar de?

Skrupelfria resebyråer från Punjab, New Delhi, Mumbai och ännu längre söderut öppnar först “falska” företag i länder i Mellanöstern för att låtsas att de arbetar där. Där hittar de då lokala kvinnor som har ett par års arbetslivserfarenhet i Mellanöstern. De lokala kvinnorna eller männen fungerar som mellanhänder och ser upp till unga kvinnor eller deras släktingar som är fattiga och i stort behov av pengar i Indien.

De letar också efter personer som knappt är utbildade och inte vet mycket om visum och jobbformaliteter. Mellanhänderna når sedan ut till sådana kvinnor och målar upp en rosa bild av vilken typ av pengar de kan tjäna genom att bara spendera ett par år i Mellanöstern. Till exempel sa Rani (namnet ändrat på begäran), som återvände från Muscat den 20 maj, att hon skickades till Muscat av sin mors faster. Jyoti, (namnet ändrat på begäran) som också återvände med Rani, skickades av släktingarna till hennes äldre systers svärföräldrar. Mellanmannen i båda fallen hade tidigare åkt till Oman och arbetat där och de visste att tjejerna kommer att säljas.

Best of Explained

Klicka här för mer

Varför faller målen för sådana erbjudanden?

Annons

Eftersom dessa mellanhänder ofta kommer från samma region som sina mål, tenderar de att lita på dem lätt. Mellanmannen lovar också att hjälpa till med deras resehandlingar och visumformaliteter. Eftersom offren inte är särskilt utbildade känner de inte till andra rapporter om kvinnor som fastnat i ett annat land.

I de flesta fall tas kvinnorna på ett turistvisum eftersom agenterna hävdar att dessa kommer att vara förlängt med två år.

Vad händer när de landar i Muscat?

Resebyråerna tar dem först till de utsedda platserna, där dessa kvinnor tvingas stanna tills de säljs. Deras pass och telefoner tas bort och de får ett kontrakt/avtal, som mestadels är på engelska, att skriva på. Det slutar därför med att de undertecknar kontraktet utan att veta vad som står. I ett sådant fall satte kvinnan sin tumme intryck på avtalet eftersom hon var analfabet.

Annons

I kontrakten står det mestadels att de ger sitt samtycke till att arbeta på en viss plats i två år mot ett belopp, som oftast är runt 1,50 lakh. När kvinnorna väl nådde vad de trodde var deras arbetsplats insåg de att de förutom hushållssysslor också har tvingats till prostitution.

Läs också | Räddad från Muscat efter att ha blivit lurad av resebyrån, berättar Punjabi kvinna om sin mardröm

När de vägrar får de stryk och får inte mat på flera dagar. Före detta fackminister Balwant Singh Ramoowalia berättade om ett sådant exempel att han fick en flicka räddad från ett arabiskt land för en tid sedan, och när hon återvände därifrån led hon av flera sjukdomar och dog några dagar senare. Hon var 26 år gammal och tvingades in i prostitution. De får inte ringa hem och tvingas leva under omänskliga förhållanden, ibland säljs från ett hushåll till ett annat av de lokala agenterna, sa han.

Hur räddas de? >

På något sätt lyckas vissa skicka ett SOS-meddelande till sina familjer där de avslöjar sin svåra situation. Familjerna tar sedan kontakt med indiska tjänstemän, som i sin tur pratar med tjänstemän från den indiska ambassaden i Muscat och räddar dem efter en lång väntan.

Läs även

PM Modi släpper mynt på 75 Rs på nya parlamentets invigningsdag: Funktioner,. ..

USA:s skuldtakskris: Vad är affären som Biden och McCarthy har slog

Detta citat betyder: Dr BR Ambedkar , 'Indien hade parlamentariska instituti…

Indiens nya parlament, och varför det behövs

En ambassadtjänsteman sa att i deras härbärge kan man ofta hitta 30 till 40 kvinnor som väntar på att få återvända till Indien. Ramoowalia sa att den indiska regeringen måste ta upp denna fråga och att tidigast bör stoppa sådan immigration till Oman. Han tillade att det finns en växande efterfrågan på sådana hushållsarbetare i Oman och andra arabländer och resebyråer drar fördel av detta, men kvinnornas lidanden avslöjar en annan historia.

© The Indian Express (P) Ltd.