Het nieuwe parlementsgebouw wordt de basis voor de oprichting van een nieuw India: PM Modi

0
59

DE inhuldiging van het nieuwe parlement van India, gebouwd in de afgelopen twee jaar, markeert een moment in het leven van een natie die put uit haar beschavingsgeschiedenis en tegelijkertijd de belofte inhoudt van een meer welvarende en rechtvaardige toekomst, Premier Narendra Modi zei hier zondag.

Mogelijk suggereerde dat India getuige is van een ontwaken van het nationale bewustzijn, vergelijkbaar met wat werd gezien tijdens de beslissende laatste 25-jarige fase van de vrijheidsstrijd, en Modi projecteerde het gebouw als een symbool van een oplevend 'nieuw India' en koppelde dit aan de sociale voorzieningen van zijn regering in de afgelopen negen jaar.

Lees ook | 'PM symboliseert het vertrouwen van het parlement', zegt president Murmu, verwelkomt inhuldiging van nieuw parlementsgebouw door Modi

Maar liefst 21 oppositiepartijen, geleid door het congres, bleven weg van de bijeenkomst uit protest tegen wat zij de 'ernstige belediging' van de regering noemden aan de president door haar niet uit te nodigen.

Minister-president Narendra Modi met Lok Sabha-spreker Om Birla na installatie van de ‘Sengol’ bij de inhuldiging van het nieuwe parlementsgebouw, in New Delhi, zondag 28 mei 2023. (PTI Photo)

In haar voorgelezen bericht tijdens de inauguratieceremonie zei president Droupadi Murmu dat ze blij was dat de premier, die symboliseert het vertrouwen van het parlement, huldigt het gebouw in.

Aanwezig waren voormalig president Ram Nath Kovind, voormalig premier en JD(S)-leider

HD Deve Gowda, verschillende Chief Ministers en vakbondsministers.

Volg voor live updates | Inhuldiging nieuw parlementsgebouw Live-updates: nieuw parlementsgebouw zal getuige zijn van de opkomst van het zelfvoorzienende India, zegt premier Modi gebouw was een weerspiegeling van de aspiraties en dromen van 140 crore Indiërs en een boodschap aan de wereld over de vastberadenheid van het land.

Advertentie

Onderstrepend dat India de “mentaliteit van de slavernij” aan het afwerpen was, werd de toespraak van de premier, meerdere malen onderbroken door luid applaus, doorspekt met verwijzingen naar “het nieuwe India”.

“Dit is niet zomaar een gebouw. Het is een weerspiegeling van de aspiraties en dromen van 140 crore Indianen. Dit is de tempel van onze democratie. Dit is een boodschap aan de wereld over de vastberadenheid van India…Dit nieuwe parlementsgebouw verbindt planning met realiteit, beleid met realisatie, wilskracht met uitvoering en sankalp met siddhi,” zei hij.

Van links, Rajya Sabha vice-voorzitter Harivansh Narayan Singh, premier Narendra Modi en Lok Sabha-voorzitter Om Birla onthullen munten ter gelegenheid van de inhuldiging van het nieuwe parlementsgebouw, in New Delhi, India, zondag 28 mei 2023. (AP Photo) < p>Het nieuwe en de behoefte aan het nieuwe was een refrein in zijn toespraak.

Advertentie

Erop wijzend dat “nieuwe modellen alleen tot stand kunnen worden gebracht door nieuwe wegen te bewandelen”, zei Modi: “Er is een nieuwe energie, nieuwe ijver, nieuw enthousiasme, nieuw denken en een nieuwe reis. Er zijn nieuwe visies, nieuwe richtingen, nieuwe resoluties en een nieuw vertrouwen… Als India vooruitgaat, gaat de wereld vooruit. Dit nieuwe gebouw van het Parlement zal pleiten voor de ontwikkeling van de wereld samen met de ontwikkeling van India.”

Modi tekent een boog van de geschiedenis en zei dat er een tijd komt dat het bewustzijn van het land opnieuw ontwaakt. Hij zei dat de beweging van Mahatma Gandhi zo'n moment was 25 jaar voor de onafhankelijkheid en dat het land toen gevuld was met geloof en hoop. Hij zei dat India in de komende 25 jaar het 100e jaar van zijn onafhankelijkheid zal vieren.

“Samen moeten we van India in deze 25 jaar een ontwikkelde natie maken. Het doel is groot, het doel is ook moeilijk, maar vandaag moet (iedereen) er hard voor werken, nieuwe geloften afleggen, nieuwe voornemens maken, een nieuw tempo verzamelen”, zei hij. “Als een land als India, vol diversiteit, met een enorme bevolking die verschillende uitdagingen aangaat, vooruitgaat met een overtuiging, inspireert dat vele landen van de wereld. Elke prestatie van India wordt de komende dagen een prestatie voor verschillende landen in verschillende delen van de wereld.”

“India is niet alleen een democratische natie, maar ook de moeder van de democratie. Tegenwoordig is India ook een grote basis van mondiale democratie. Democratie is niet alleen een systeem voor ons, het is een cultuur, een idee, een traditie”, zei hij.

“Het nieuwe India van de 21ste eeuw, een India vol opgewektheid, laat (de) mentaliteit van slavernij nu achter zich. Tegenwoordig keert India die glorieuze stroom uit de oudheid opnieuw naar zichzelf. En dit nieuwe parlementsgebouw is een levend symbool geworden van deze inspanning', zei hij.

Advertentie

De premier koppelde het nieuwe gebouw aan de prestaties van zijn regering in de afgelopen negen jaar, waarmee hij feitelijk de toon zette voor de BJP's verkiezingscampagne Lok Sabha 2024.

Hij sprak over de 4 crore nieuwe huizen die werden gebouwd voor de armen, de bouw van 11 crore toiletten en meer dan 4 lakh km wegen om de dorpen met elkaar te verbinden. Hij zei dat er de afgelopen negen jaar meer dan 50.000 waterlichamen waren aangelegd, samen met 30.000 nieuwe Panchayat bhawans.

Advertentie

“Van Panchayat Bhawans tot het parlement leidde slechts één inspiratie ons – de ontwikkeling van de natie en haar mensen”, zei hij. Modi zei: “Als een expert de afgelopen negen jaar beoordeelt, zal hij ontdekken dat deze negen jaar van nieuwbouw in India zijn geweest, van welzijn van de armen.”

“Elke beslissing die hier wordt genomen, zal onze toekomstige generaties sieren en verrijken…Elke beslissing die hier wordt genomen, zal de basis worden voor de mooie toekomst van India…het pad van empowerment van armen, Dalit's, achterlijken, stammen, gehandicapten en elke achtergestelde familie van onze samenleving passeert hier…elke steen, elke muur…iska har kan kan (elk deeltje) is gewijd aan het welzijn van de armen,” zei hij.

Advertentie

“Elke wet die in de komende 25 jaar in dit nieuwe parlementsgebouw zal worden gemaakt, zal India in een ontwikkelde natie veranderen…elke wet zal India helpen uit de armoede te komen, nieuwe kansen creëren voor de jeugd en de vrouwen…Ik ben ervan overtuigd dat de een nieuw parlementsgebouw zal de basis worden voor de creatie van een nieuw India…een welvarend, sterk en ontwikkeld India,” zei hij.

In een duidelijke verwijzing naar de afbakeningsoefening die binnen een decennium kan worden uitgevoerd, Premier Modi zei dat het bestaande parlementsgebouw niet in staat zal zijn om meer parlementsleden te huisvesten.

“We weten allemaal hoe moeilijk het voor iedereen werd om zijn taken in het oude parlementsgebouw te volbrengen. Er waren technische problemen, er was een uitdaging met betrekking tot het zitgedeelte. Daarom is er de afgelopen twee en een half decennia voortdurend gediscussieerd dat het land een nieuw parlementsgebouw nodig heeft. En we moeten ook zien dat de komende tijd het aantal zetels omhoog gaat, het aantal Kamerleden omhoog, waar zouden die mensen zitten? Het was dus hoognodig dat er een nieuw parlementsgebouw werd gebouwd,” zei hij.

Lees ook

Kruisbezetting van legerofficieren naar IAF, marine binnenkort

PM-symbool van huisvertrouwen, diep tevreden dat hij het inhuldigde: president

Nieuwe botsingen in Manipur, CM N Biren Singh zegt dat 40 Kuki-militanten zijn gedood. ..PM Modi markeert Assam's eerste Vande Bharat Express: 'Grote dag voor spoorc…

De regering had het parlement in maart verteld dat volgens de bestaande wetgeving de volgende afbakeningsoefening kan worden uitgevoerd na de eerste volkstelling na het jaar 2026.