Drie weken na het geweld in Manipur liggen verschillende lichamen onopgeëist in mortuaria in het ziekenhuis

0
43

RUIM DRIE weken nadat op 3 mei gewelddadige confrontaties uitbraken in Manipur, waarbij minstens 75 doden vielen, liggen de meeste lichamen onopgeëist in mortuaria in de staat.

< p>Volgens ziekenhuisfunctionarissen werden zelfs de weinige lichamen die zijn geïdentificeerd om verschillende redenen niet opgeëist door hun families.

Op 22 mei, toen het officiële dodental 74 bedroeg, had Kuldiep Singh, veiligheidsadviseur van de eerste minister, gezegd dat tot nu toe slechts vijf lichamen door de families waren opgeëist.

Bij het Jawaharlal Nehru Institute of Medical Sciences in Imphal East is geen van de 19 lichamen die sinds het begin van de schermutselingen door beveiligingspersoneel naar het mortuarium zijn gebracht, opgeëist. Hoewel de autopsie is voltooid, hebben geen families zich gemeld om ze op te eisen.

Overblijfselen van een auto die in brand was gestoken tijdens de schermutselingen bij Haokip Veng. (Express-foto: Jimmy Leivon/File)

“Het normale protocol dat gewoonlijk wordt gevolgd wanneer de politie een lichaam van bijvoorbeeld een auto-ongeluk binnenbrengt, is dat er een bericht in de krant komt dat er een lichaam van die en die lengte is gevonden, met een beschrijving van de kleding, enz. Als niemand naar voren komt om het lichaam binnen 72 uur te identificeren en op te eisen, beschikt de staat over het lichaam. Deze keer heeft de staat echter niet ingegrepen om dit in te roepen”, aldus een bron bij het instituut.

Ook in Premium | Toenemende protesten, uitbarstingen van geweld, late reactie van de politie – wat ging er mis in Manipur

Het instituut heeft twee vriezers met elk twee kasten, met een gecombineerde capaciteit om slechts 12 lichamen tegelijk te bewaren. “Het is heel moeilijk geworden. De overige lichamen zijn gebalsemd en onder ventilatoren geplaatst, maar het is zomer en het is erg vochtig. Het verval begint in te zetten, ze zijn aan het ontbinden”, zei de bron.

Evenzo blijven veel lichamen niet opgeëist bij het Regional Institute of Medical Sciences in Imphal West. Hoewel het totale aantal lichamen dat naar het mortuarium is gebracht niet kon worden bevestigd, zei plaatsvervangend commissaris Th Kirankumar Singh van Imphal West dat er 20 lichamen zijn uit het district, waarvan er tot nu toe één is opgeëist.

Advertentie

Sinds sommigen van de lichamen had identificatiemiddelen zoals Aadhaar-kaarten op hun persoon, hij zei dat ongeveer 9-10 van hen identificeerbaar waren. “Maar de families komen niet naar voren om ze op te eisen. Van de rest wordt gezegd dat ze niet geïdentificeerd zijn. Veel mensen zijn de stad uitgetrokken en families die zich in de heuvelachtige districten bevinden, kunnen misschien niet naar voren komen om de lichamen van hun verwanten hier te identificeren en op te eisen', zei hij.

Het Jawaharlal Nehru Institute of Medical Sciences in Imphal East en Regional Institute of Medical Sciences in Imphal West zijn de twee grote ziekenhuizen van de staat waar de meeste slachtoffers van het geweld – zowel uit de directe omgeving als uit de omgeving gebieden – werden ingenomen.

Mis het niet | Uiting geven aan geweld in Manipur: niet de taak van de rechtbank

In het districtsziekenhuis in Churachandpur, een van de zwaarst getroffen districten van de staat, liggen alle 24 lichamen die naar het mortuarium zijn gebracht nog steeds niet opgeëist. Dit is de dubbele capaciteit van het mortuarium, dat is uitgerust om slechts 12 lichamen tegelijk te bewaren.

Advertentie Vernietiging woedde in heel Haokip Veng terwijl etnisch geweld Manipur op zijn grondvesten deed schudden. (Express-foto: Jimmy Leivon/File)

“We hebben geprobeerd de rest te beheren met formaline en andere oplossingen, maar dat heeft zijn beperkingen. We verbranden agarbattis omdat de geur van de ontbinding zo sterk is geworden”, zei een arts in het ziekenhuis.

De situatie in het Churachandpur-ziekenhuis is echter anders dan die in Imphal. Volgens de dokter zijn 20 van deze lichamen van “tribalen” en geïdentificeerd door hun families, terwijl de overige vier van de Meitei-gemeenschap zijn.

Maar zelfs de geïdentificeerde lichamen zijn niet opgeëist door hun families, omdat het Indigenous Tribal Leaders’ Forum hen heeft gevraagd hiervan af te zien.

Must Read | Branden nemen af ​​in Imphal, geen angst: 'Maffia had mensen die we kenden, uit onze omgeving'

“Er liggen veel niet-geïdentificeerde lichamen uit onze gemeenschap in ziekenhuizen in Imphal, dus we zijn niet klaar om de laatste rituelen uit te voeren. We willen een gemeenschappelijke ceremonie houden met eervolle laatste rituelen voor alle martelaren op één dag, dus we wachten tot die lichamen naar huis terugkeren”, zei een ITLF-leider.

Gesloopte huizen in een door geweld getroffen gebied van Manipur. (PTI Photo)

Sinds het uitbreken van het geweld zijn de grenzen tussen de door Meitei gedomineerde gebieden en de door Kuki-Zomi gedomineerde gebieden in de staat verhard, waarbij de meeste Kuki-Zomi-mensen in de vallei naar de heuvels zijn gegaan onder dekking en vice versa.

Advertentie

Een minister in de regering van Manipur, die niet bij naam genoemd wil worden, zei dat de staat vanwege de gevoeligheid van de situatie afziet van het opruimen van de lichamen.

Uitgelegd | Achter het geweld in Manipur: langdurige spanningen tussen berg- en dalmensen, de Meitei-eis voor ST-status en een recente HC-bestelling

“We onthouden ons van elke vorm van actie die meer passies kan aanwakkeren. We zijn er sterk van overtuigd dat de laatste rituelen van alle overledenen zo snel mogelijk moeten worden uitgevoerd. Als de familie naar voren komt om een ​​lichaam op te eisen, wordt het overgedragen. Maar de lichamen moeten worden geïdentificeerd en opgeëist. Door de situatie kan een deel van de bevolking niet naar de andere kant reizen; evenzo is de beweging van het andere gedeelte ook beperkt”, zei de minister.

Lees ook

Binnenkort cross-staf van legerofficieren naar IAF, marine

PM symbool van House trust, diep tevreden heeft hij het ingehuldigd: President

PM Modi markeert Assam's eerste Vande Bharat Express: 'Grote dag voor treinc…

Nieuwe confrontaties in Manipur, CM N Biren Singh zegt dat 40 Kuki-militanten zijn omgekomen… Advertentie < p>De botsingen tussen de twee groepen begonnen nadat een “tribal solidariteitsmars” was gehouden door de All Tribal Students'; Union Manipur op 3 mei om te protesteren tegen de Meitei-eis voor de Scheduled Tribe-status. Het kwam na maanden van sluimerende spanning in de door Kuki gedomineerde gebieden tegen verschillende acties van de deelstaatregering, waaronder hardhandig optreden tegen papaverplantages, ontruimingsacties en frequente beschuldigingen dat de Kuki's van Churachandpur “buitenlanders” uit Myanmar onderdak boden.