De Turkse Tayyip Erdogan wint een nieuwe termijn als president en verlengt de heerschappij tot het derde decennium

0
53

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan won de herverkiezing zondag, waarmee hij zijn steeds autoritairder wordende heerschappij verlengt tot een derde decennium nu het land wankelt door hoge inflatie en de nasleep van een aardbeving die hele steden met de grond gelijk heeft gemaakt. p>

Een derde termijn geeft Erdogan een nog sterkere hand in eigen land en internationaal, en de verkiezingsuitslag zal implicaties hebben tot ver buiten Ankara. Turkije bevindt zich op het kruispunt van Europa en Azië en speelt een sleutelrol in de NAVO. Met meer dan 99% van de stembussen geopend, lieten onofficiële resultaten van concurrerende persbureaus zien dat Erdogan 52% van de stemmen had, vergeleken met 48% voor zijn uitdager, Kemal Kilicdaroglu.

Het hoofd van de Turkse kiesraad bevestigde de overwinning en zei dat zelfs na verrekening van de uitstaande stemmen, het resultaat een nieuwe termijn voor Erdogan was. In zijn eerste opmerkingen sinds de sluiting van de peilingen, bedankte Erdogan de natie voor het feit dat ze hem nog vijf jaar het presidentschap toevertrouwden. “We hopen uw vertrouwen waard te zijn, zoals we dat al 21 jaar zijn”, zei hij tegen supporters in een campagnebus. buiten zijn huis in Istanbul. Hij maakte zijn uitdager belachelijk vanwege zijn verlies en zei “dag, dag, Kemal”, terwijl supporters uitgejouwd werden. “De enige winnaar vandaag is Turkije”, zei Erdogan, die beloofde hard te werken voor de tweede eeuw van Turkije. Het land bestaat dit jaar honderd jaar.

Lees ook | Verkiezingen Turkije: wie is Kemal Kilicdaroglu, de uitdager van president Recep Tayyip Erdogan?

“Niemand kan neerkijken op ons land. “Kilicdaroglu voerde campagne op basis van beloften om de democratische terugval van Erdogan te keren, de economie te herstellen door terug te keren naar meer conventioneel beleid en de banden met het Westen te verbeteren. Hij zei dat de verkiezingen “de meest onrechtvaardige ooit” waren, waarbij alle staatsmiddelen voor Erdogan werden gemobiliseerd. “We zullen voorop blijven lopen in deze strijd totdat er echte democratie in ons land komt”, zei hij in Ankara. Hij bedankte de meer dan 25 miljoen mensen die op hem stemden en vroeg hen “rechtop te blijven”.

De mensen hebben hun wil getoond om “ondanks alle druk een autoritaire regering te veranderen”, zei hij. Aanhangers van Erdogan, een verdeeldheid zaaiende populist, gingen de straat op om feest te vieren, zwaaiend met vlaggen van Turkse of regeringspartijen, toeterende claxons en scanderend zijn naam.

In verschillende wijken van Istanboel waren feestelijke geweerschoten te horen. De regering van Erdogan sprak zijn veto uit over het bod van Zweden om lid te worden van de NAVO en kocht Russische raketafweersystemen, wat de Verenigde Staten ertoe bracht Turkije te verdrijven uit een door de VS geleid straaljagerproject. Maar Turkije hielp ook bij het sluiten van een cruciale deal die Oekraïense graantransporten mogelijk maakte en een wereldwijde voedselcrisis afwendde.Steven A.

Cook, een senior fellow bij de in Washington gevestigde Council on Foreign Relations, zei dat Turkije waarschijnlijk “de doelpaal zal verplaatsen” met betrekking tot het Zweedse lidmaatschap van de NAVO, aangezien het eisen van de Verenigde Staten zoekt. Hij zei ook dat Erdogan, die heeft gesproken over de introductie van een nieuwe grondwet, zou er waarschijnlijk een nog grotere druk op uitoefenen in een poging om veranderingen vast te leggen onder toezicht van zijn conservatieve en religieuze Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling, of AKP. Erdogan, die al 20 jaar aan het roer van Turkije staat, kwam op 14 mei net niet bij de overwinning in de eerste verkiezingsronde. Het was de eerste keer dat hij er niet in slaagde een verkiezing rechtstreeks te winnen, maar dat maakte hij zondag goed. p>Advertentie Lees ook | Tweede ronde Turkse verkiezingen: wat staat er op het spel voor Syrische vluchtelingen, Koerden en LGBTQ+-volkeren?

Zijn prestaties kwamen tot stand ondanks de verlammende inflatie en de gevolgen van een verwoestende aardbeving drie maanden geleden. Felicitaties stroomden binnen van wereldleiders, waaronder de Russische president Vladimir Poetin en de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy, wiens landen in oorlog zijn in Oekraïne. Poetin zei dat Erdogans overwinning was “duidelijk bewijs” dat het Turkse volk zijn inspanningen steunt om “de staatssoevereiniteit te versterken en een onafhankelijk buitenlands beleid te voeren”. stabiliteit van Europa.”

De twee kandidaten boden sterk verschillende visies op de toekomst en het recente verleden van het land. Critici geven Erdogans onconventionele economische beleid de schuld van de torenhoge inflatie die een crisis in de kosten van levensonderhoud heeft aangewakkerd. Velen beschuldigden zijn regering ook van een trage reactie op de aardbeving die meer dan 50.000 mensen in Turkije heeft gedood. Erdogan heeft de steun behouden van conservatieve kiezers die hem trouw blijven voor het vergroten van het profiel van de islam in Turkije, dat was gebaseerd op seculiere principes, en voor het vergroten van de invloed van het land in de wereldpolitiek.

In Ankara zei Erdogan-kiezer Hacer Yalcin dat de toekomst van Turkije geweldig is. “Natuurlijk is Erdogan de winnaar … Wie anders? Hij heeft alles voor ons gemaakt,” zei Yalcin. “God zegene ons!” Erdogan, een 69-jarige moslim, zal naar verwachting tot 2028 aan de macht blijven. bestuur. Hij was de eerste rechtstreeks gekozen president in 2014 en won de verkiezingen van 2018 die het uitvoerend presidentschap inluidden.

Advertentie

De eerste helft van Erdogans ambtstermijn omvatte hervormingen waardoor het land gesprekken kon beginnen om lid te worden van de Europese Unie, en economische groei die velen uit de armoede heeft gehaald. Maar later zette hij zich in om vrijheden en de media te onderdrukken en concentreerde hij meer macht in zijn eigen handen, vooral na een mislukte couppoging die volgens Turkije was georkestreerd door de in de VS gevestigde islamitische geestelijke Fethullah Gülen. De predikant ontkent betrokkenheid. De rivaal van Erdogan was een zachtaardige voormalige ambtenaar die sinds 2010 de pro-seculiere Republikeinse Volkspartij (CHP) leidt.

In een verwoede poging om nationalistische kiezers in de tweede ronde te bereiken, zwoer Kilicdaroglu vluchtelingen terug te sturen en sloot hij vredesonderhandelingen met Koerdische militanten uit als hij wordt gekozen. moeten de resultaten accepteren. “Het is triest namens ons volk dat een regering met zoveel corruptie, zulke smet, weer aan de macht is gekomen. Meneer Kemal zou geweldig zijn geweest voor ons land, in ieder geval voor een verandering van omgeving', zei hij. De AKP-partij van Erdogan en haar bondgenoten behielden een meerderheid van de zetels in het parlement na parlementsverkiezingen die eveneens op 14 mei werden gehouden. Gezi Park, en werd een van de grootste uitdagingen voor de regering van Erdogan.

De reactie van Erdogan op de protesten, waarbij acht mensen werden veroordeeld, was een voorbode van hardhandig optreden tegen het maatschappelijk middenveld en de vrijheid van meningsuiting.

Na de stemming van 14 mei wezen internationale waarnemers op de strafbaarstelling van de verspreiding van valse informatie en online censuur als bewijs dat Erdogan een “ongerechtvaardigd voordeel” had. Ze zeiden ook dat een sterke opkomst de veerkracht van de Turkse democratie aantoonde.

Lees ook

Van hoogtepunten naar dieptepunten, Everest-recordbreker ziet 'geen toekomst' in Nepal

Japan PM' s zoon neemt ontslag na publieke verontwaardiging over privéfeestje op kantoor… 450.250″ />

Oeganda tekent wet tegen LHBTQ

Italië: Water in het Canal Grande van Venetië wordt knalgroen

Erdogan en regeringsgezinde media schilderden Kilicdaroglu, die de steun kreeg van de pro-Koerdische partij van het land, af als samenzwering met “terroristen” en het ondersteunen van wat zij omschrijven als “afwijkende” LGBTQ-rechten. In zijn overwinningsspeech herhaalde hij die thema's en zei hij dat LGBTQ-mensen zijn regerende partij of haar nationalistische bondgenoten niet kunnen “infiltreren”.

© The Indian Express (P ) Ltd