De Turkse Tayyip Erdogan claimt de overwinning bij de presidentsverkiezingen

0
49

President Tayyip Erdogan claimde zondag de overwinning in de Turkse presidentsverkiezingen, een overwinning die zijn steeds autoritairder wordende heerschappij een derde decennium in zou leiden.

Toesprekend zei Erdogan dat de kiezers hem de verantwoordelijkheid om de komende vijf jaar te regeren.

“De enige winnaar is Turkije,& #8221; zei hij terwijl hij juichende supporters toesprak vanuit een bus in Istanbul.

De definitieve officiële resultaten moeten nog worden vrijgegeven.

Er kwam geen onmiddellijke reactie op de overwinningsspeech van Erdogan zijn uitdager, Kemal Kilicdaroglu.

De verkiezing werd gezien als een van de meest ingrijpende tot nu toe voor Turkije, waarbij de oppositie geloofde dat het een grote kans maakte om Erdogan van zijn troon te stoten nadat zijn populariteit werd getroffen door een crisis in de kosten van levensonderhoud.

In plaats daarvan overwinning zal zijn imago van onoverwinnelijkheid versterken, nadat hij het binnenlands, economisch, veiligheids- en buitenlands beleid in het NAVO-lidland met 85 miljoen inwoners al opnieuw heeft getekend en Turkije heeft gepositioneerd als een regionale macht.

Aanhangers verzamelden zich in zijn residentie in Istanbul in afwachting van de overwinning, aangezien gegevens gerapporteerd door zowel het door de staat gerunde Anadolu-bureau als het oppositiepersbureau ANKA hem een ​​voorsprong gaven met bijna 99% van de stembussen geteld.

Advertentie

Het hoofd van de stembus de Hoge Kiesraad vertelde eerder op een persconferentie dat Erdogan Kilicdaroglu leidde met 54,47% steun, met 54,6% van de stembussen.

Erdogan, hoofd van de islamistisch gewortelde AK-partij, deed een beroep op kiezers met nationalistische en conservatieve retoriek tijdens een verdeeldheid zaaiende campagne die de aandacht afleidde van diepe economische problemen.

De nederlaag van Kilicdaroglu, die beloofde het land op een meer democratisch en collaboratief pad te brengen, zou waarschijnlijk worden toegejuicht in Moskou, maar gerouwd worden in westerse hoofdsteden en een groot deel van het Midden-Oosten nadat Turkije een meer confronterende en onafhankelijke houding had aangenomen in buitenlandse zaken.< /p>Advertentie

Erdogan-aanhangers die zich verzameld hadden buiten zijn residentie in Istanbul scandeerden Allahu Akbar, of God is de Grootste.

“Ik verwacht dat alles beter wordt,” zei de 28-jarige Nisa, een vrouw met een hoofddoek die een hoofdband droeg met de naam van Erdogan.

Een andere Erdogan-aanhanger zei dat Turkije nog vijf jaar sterker zou worden met hem in functie.

“Er zijn problemen, problemen in elk land ter wereld, ook in Europese landen… Met sterk leiderschap zullen we ook de problemen van Turkije overwinnen,” zei Mert, 39, die was gekomen om feest te vieren met zijn zoon.

Bugra Oztug, 24, die op Kilicdaroglu stemde, zei dat ze niet verbaasd was over het resultaat en gaf de oppositie de schuld voor het niet veranderen.

Advertentie

“Ik voel me verdrietig en teleurgesteld, maar ik ben niet hopeloos. Ik denk nog steeds dat er mensen zijn die de realiteit en waarheid kunnen zien,” zei Oztug.

Het optreden van Erdogan heeft tegenstanders op het verkeerde been gezet, die ook dachten dat de kiezers hem zouden straffen vanwege de aanvankelijk trage reactie van de staat op verwoestende aardbevingen in februari, waarbij meer dan 50.000 mensen overleden.

Lees ook

Van hoogtepunten naar dieptepunten, Everest recordbreker ziet 'geen toekomst& #039; in Nepal

Japan PM' s zoon neemt ontslag na publieke verontwaardiging over privéfeestje op kantoor… 450.250″ />

Oeganda tekent wet tegen LHBTQ

Italië: water in Canal Grande in Venetië wordt knalgroenAdvertentie

Maar in de eerste stemronde op 14 mei, inclusief parlementsverkiezingen, kwam zijn AK-partij als beste uit de bus de 11 provincies die door de aardbevingen zijn getroffen, waardoor het samen met zijn bondgenoten een parlementaire meerderheid heeft weten te verwerven.

© The Indian Express (P) Ltd