De aanraking van een echte moeder: tijdens een operatie van 15 uur redt het bottransplantaat van de moeder de ruggengraat van haar net geboren zoon, die bij de geboorte beschadigd was

0
67

De Zestien maanden oude Onu heeft het grootste deel van zijn leven in een ziekenhuis doorgebracht. Een gewonde ruggengraat bij de geboorte hield hem weg van zijn moeder, maar uiteindelijk was het haar bot dat zijn wervels repareerde, een unieke band vormde en hem een ​​leven gaf dat hem anders niet zou hebben zien giechelen van vreugde op zijn eerste verjaardag.

HOE DE WERVELKAP VAN DE BABY SNAKTE TIJDENS DE BEZORGING

Hij was een grote baby – hij woog 4,3 kg in plaats van 2,5 kg tot 3,5 kg normaal, waarschijnlijk vanwege de zwangerschapsdiabetes van zijn moeder. Dus toen de doktoren hem eruit haalden tijdens de bevalling, beknelde het een zenuw in zijn schouder en brak zijn ruggengraat rond zijn nek. “Het eerste symptoom dat er iets niet klopte, was toen we zagen dat zijn linkerarm helemaal niet bewoog. Hij kon het niet volhouden, zelfs niet als we het optilden. De doktoren vertelden ons dat er mogelijk een zenuw in zijn schouder bekneld zou zijn en dat dit binnen een paar weken vanzelf zou verbeteren', zegt Onu's vader Sumit Kumar, een inwoner van Meerut. De dokters hielden Onu een paar weken aan de zuurstof op de IC. Maar toen hij thuiskwam, merkten zijn ouders dat hij niet goed ademde. “We hebben een topdokter geraadpleegd die plexus brachialis blessures behandelt, maar hij vermoedde een blessure aan de wervelkolom. We hadden al een hersen-MRI gedaan om te zien wat er aan de hand was. We moesten dus drie maanden wachten op de volgende MRI van zijn ruggengraat”, zegt Kumar.

DE DIAGNOSE DIE EEN UITDAGING VOOR CHIRURGENS vormde< /sterk>

Toen de MRI van de wervelkolom hun ergste angsten bevestigde, haastten de ouders zich naar het All India Institute of Medical Sciences (AIIMS), Delhi. Omdat de baby nog maar vier maanden oud was, wisten zelfs de doktoren van het belangrijkste instituut van het land niet wat ze moesten doen. Dat is het moment waarop dr. Deepak Gupta van de afdeling Neurochirurgie van het AIIMS Traumacentrum medische tijdschriften raadpleegde en sprak met experts van over de hele wereld. “Meestal gebruiken we voor een ruggengraatblessure zoals deze een titanium implantaat om het te stabiliseren en op zijn plaats te houden. Deze implantaten kunnen echter alleen worden gebruikt bij kinderen van drie jaar en ouder. Onu was te klein voor implantaten”, vertelt hij ons.

Dit soort ruggengraatletsels zijn zeldzaam. “De ouders vertelden ons dat het geboortegewicht van de baby 4,3 kg was. Als de baby groot is, moeten artsen een keizersnede uitvoeren in plaats van een normale bevalling. Anders leidt het tot letsel bij de moeder en het kind”, legt dr. Gupta uit. En een van de belangrijkste redenen voor foetussen met overgewicht tegenwoordig is zwangerschapsdiabetes, waar Onu's moeder Shaloo een voorgeschiedenis van had. Kumar zegt: “Onze eerstgeborene, die nu drie is, was ook groter – haar geboortegewicht was 3,7 kg omdat mijn vrouw diabetes had terwijl ze zwanger was. Ook zij moest na de geboorte een paar dagen aan de zuurstof. We vertelden dit aan de doktoren in het ziekenhuis in Meerut. Als ze een keizersnede hadden gedaan, hadden we een gezonde baby naar huis kunnen brengen.”

Dr. Gupta zocht gevallen op van vergelijkbare wervelfracturen bij baby's en vond er een in de VS. “De baby was van de schoot van de moeder gevallen en liep verwondingen op. Het was echter niet zo ernstig als bij Onu, dus de dokters konden het ribbot van de baby nemen om de schade te herstellen”, zegt hij. In het geval van Onu, legt hij uit, was een dergelijke reparatie niet mogelijk omdat de schade te groot was, en baby's hebben meestal kraakbeenachtige botten die niet kunnen worden gebruikt voor een dergelijke reparatie. Toen raakte het hem, hij kon het bot van de moeder gebruiken.

WAAROM CHIRURGIE DE ENIGE OPTIE WAS VOOR VIERMAANDEN OUDE

“Als de verwonding niet ernstig was, hadden we gewacht tot de baby volwassen was. Maar Onu had al ademnood en we moesten opereren. Daarom hebben we besloten om een ​​bot uit de heup van de moeder te nemen en dit als steun op het deel van de beschadigde ruggengraat te plaatsen om het te stabiliseren”, zegt dr. Gupta. In plaats van achter de nek te opereren, moesten de artsen Onu van voren openen omdat een van de beschadigde botfragmenten in de wervelkolom uitstak. Dit maakte de operatie, samen met het onder narcose brengen van het kind, een grotere uitdaging.

De operatie duurde 15 uur, waarvan de doktoren zeven uur nodig hadden om Onu van de anesthesie te voorzien. Tegelijkertijd onderging de moeder een operatie van 45 minuten in een OT naast de deur om een ​​deel van haar heupbot te verwijderen. Behalve dr. Gupta bestond het team van artsen dat Onu behandelde uit dr. GP Singh van neuro-anesthesie, dr. Akshay Jaryal van neurofysiologie, dr. Sheffali Gulati, dr. Rakesh Lodha en dr. Jhuma Shankar van de afdeling pediatrie, en dr. Subodh Garg van algemene chirurgie.< /p>

EINDELIJK IS ONU THUIS

Advertentie

Onu verbleef elf maanden op de IC van het ziekenhuis voordat hij eerder deze maand werd ontslagen. “Hij is eindelijk thuisgekomen”, zegt Kumar. Maar deze reünie was bitterzoet. Hoewel Kumar blij is dat hij nu de naamgevingsceremonie mag doen die vanwege zijn toestand steeds werd gepusht, zou hij ook moeten afwachten en Onu's ledemaatfunctionaliteit zien. “Onu was gewoon een naam die we ter plekke bedachten omdat we iets op de ziekenhuispapieren moesten zetten. We willen hem nu een echte naam geven”, zegt hij.

Lees ook

Papaja, pompoen en parwal: de drie P's die je nodig hebt op je bord om…

Nitesh Pandey hartaanval dood: waarom Indiase mannen van in de vijftig het meest…

Meer dan de helft van de sterfgevallen door een hartaanval gebeurt thuis vanwege vertraging in …

Kan yoga helpen om spieren te versterken? Probeer deze asana's gewoon uit en zie voor…

Onu went langzaam aan de rust van het huis van de drukte van de IC's. “Onlangs, toen we hem terugbrachten naar AIIMS voor een routinecontrole, was hij erg blij om zijn dokters en verpleegsters te zien. Ze vierden zijn eerste verjaardag bij ons, ze maken nu deel uit van onze familie”, zegt Kumar.