Da Charan Singh nektet å feire Savarkars fødselsdag: “Kanskje han er blant de største, men …”

0
70

Innvielsen av den nye parlamentsbygningen på søndag falt sammen med fødselsdagen til Hindutva-ideologen V D Savarkar, symbolikken som ikke var helt tapt på kongressen hvis seniorleder Jairam Ramesh tvitret: «På denne dagen, 28. mai: Nehru, personen som gjorde mest for å pleie det parlamentariske demokratiet i India, ble kremert i 1964. Savarkar, personen hvis ideologiske økosystem førte til drapet på Mahatma Gandhi, ble født i 1883.»

Statsminister Narendra Modi, i mellomtiden , hyllet Savarkar og sa at personligheten hans utstråler styrke og at hans fryktløse og selvrespekterende natur ikke kunne tolerere «slaveriets tankesett».

Savarkar var en splittende skikkelse i sin tid og fortsetter å være ett tiår etter at han døde. Tidligere statsminister Chaudhary Charan Singh, hvis dødsdag er på mandag, befant seg en gang midt i skarpe spørsmål fra opposisjonen om å feire Savarkars fødselsdag.

Charan Singh, som dannet den første ikke-kongressregjeringen i Uttar Pradesh i 1967, ble UP CM for andre gang 18. februar 1970, i allianse med Kongressen (R) ledet av Indira Gandhi. Det året, den 27. mai, en dag før Savarkars fødselsdag, spurte Bhartiya Jan Sangh-leder Krishan Swarup fra Badaun i forsamlingen om regjeringen planla å feire Savarkars fødselsdag og om en komité skulle nedsettes. Da svarte informasjonsminister Genda Singh at det ikke hadde vært noe slikt forslag.

Da Swarup fortsatte å ta opp saken, sa Charan Singh at han tidligere hadde mottatt forespørselen fra Jan Sangh-lederen og at han allerede hadde svart med hans synspunkter. I brevet til Swarup hadde Charan Singh skrevet at forslaget hans var godt, men at det ikke var mulig å planlegge feiringen på så kort tid. Da Swarup spurte om regjeringen kunne feire Savarkars fødselsdag fra året etter (1971), sa CM: «Når det gjelder Savarkars ofre, er det hevet over enhver tvil. Det er ingen tvil om at vi alle har hentet mye inspirasjon fra ham i vår ungdom. Flere andre hadde også ofret seg. Spørsmålet er fødselsdagen for hvor mange (slike personer) som skal feires på regjeringsnivå? Alle ga store ofre. Regjeringen kan hjelpe hvis noe ikke-statlig organ gjør dette arbeidet. Men foreløpig har vi ikke vurdert dette.»

Da Jan Sangh MLA Nityanand Swamy, som senere ble Uttarakhands første sjefsminister, spurte om Charan Singh ville foreslå å feire Savarkars fødselsdag i sin personlige egenskap, gjentok sjefsministeren: «Jeg fortalte deg om problemet. Det er mange flotte mennesker og kanskje Savarkar er i kategorien de største, men jeg snakket om regjeringens vanskeligheter. Jeg har ingen problemer med å feire det, men spørsmålet er hele landet, ikke bare staten vår. Da vil det bli reist krav om Rani Lakshmibai og Tatya Tope osv.»

Det var en massiv protest i 2003 da Savarkars oljemaleri ble installert i sentralhallen i den gamle parlamentsbygningen. Også på det tidspunktet boikottet flere partier arrangementet.

Les også

Hits and misses of 9 years of Narendra Modi-regjeringen

I takt med at støtten til protesterende brytere vokser i Punjab, kommer en familie tilbake…

'Ikke på linje med AAP, hold Kejriwal på en armlengdes avstand': Delhi, Punjab-enhet…

Kongressen skal begynne reparasjonsarbeidet i Rajasthan, Kharge for å møte Gehlot og Pi…Annonse

Da nåværende UP CM Yogi Adityanath åpnet et bildegalleri i Legislative Council i januar 2021, var et av oljemaleriene det av Savarkar. Adityanaths store guru Mahant Digvijaynath hadde vært statspresident for hinduistiske Mahasabha da Savarkar ledet organisasjonen nasjonalt.