CBIC utsteder SoPs for gransking av GST-avkastninger for FY20 og utover

0
49

Sentralstyret for indirekte skatter og toll (CBIC) har uttalt at den standard operasjonsprosedyren (SoP) for gransking av selvangivelser fra regnskapsåret 2019-20 og utover i henhold til vare- og tjenesteskatt (GST)-regimet. analyseenheten vil identifisere avkastning for gransking avhengig av ulike risikoparametere.

I henhold til SoP som ble utgitt fredag, vil valg av avkastning for gransking gjøres av Generaldirektoratet for Analytics og Risk Management (DGARM) basert på ulike risikoparametere identifisert av dem. DGARM vil velge GSTIN-ene som er registrert hos de sentrale skattemyndighetene, og detaljene for GSTIN-ene som er valgt vil bli gjort tilgjengelig på granskingspanelet til den aktuelle sentrale skatteansvarlig på ACES-GST-applikasjonen.

“Detaljene i risikoparameterne, som risikoen har blitt identifisert for et bestemt GSTIN, og mengden skatt/avvik som er involvert med hensyn til de berørte risikoparametrene (dvs. sannsynlig inntektsimplikasjon), vil også bli vist i granskingen dashbordet til den riktige offiseren for deres bekvemmelighet,” sa SoP. Tidligere denne måneden hadde CBIC rullet ut en modul for automatisert gransking av GST-retur. Modulen gjør det mulig for skatteansvarlige å foreta gransking av GST-angivelser til senteradministrerte skattebetalere valgt på grunnlag av dataanalyse og risikoer identifisert av systemet.

Midt i økende tilfeller av GST-svindel og tilfeller av falske fakturaer, har regjeringen tatt skritt for å utvide etterlevelsesmandatet for flere bedrifter, spesielt små og mellomstore bedrifter, og også bidra til å øke GST-inntektene.

De berørte Sentral skatteansvarlig vil måtte foreta gransking av rapporter som gjelder minimum 4 GSTIN-er hver måned, som vil inkludere gransking av alle avkastninger som gjelder et regnskapsår som nevnte GSTIN er valgt for gransking.

“Så langt det er mulig, bør gransking av retur ha minimalt grensesnitt mellom den riktige offiseren og den registrerte personen, og det skal normalt ikke være behov for å søke dokumenter/registre fra de registrerte personene før utstedelse av skjemaet GST ASMT-10,” den lagt til.

GST ASMT-10 er et granskningsvarsel som en skatteansvarlig vil sende til en takstmann. Ved mottak av slik melding i GST ASMT-10 på felles portal, kan den registrerte personen akseptere avviket nevnt i nevnte varsel, og betale skatt, renter og ethvert annet beløp som oppstår fra slikt avvik og informere det samme eller gi en forklaring for avviket i skjemaet GST ASMT-11, gjennom den felles portalen, til den riktige offiseren innen den angitte tidsperioden på 30 dager, la SoP til.

Annonse

Abhishek Jain, Partner & Nasjonalt leder – Indirekte skatt, KPMG i India sa at denne SoP ville gi en enhetlig og konsistent metodikk til myndighetene for å utføre gransking av dekninger innlevert av skattebetalere.

Les også

Flipkarts Samarth er spiller en sentral rolle i å realisere Atmanirbhar…

FCNR-obligasjoner var 'minst dårlige' mulighet for å skaffe dollar: Raghuram Rajan

Sensex får 345 poeng, Nifty lukker under 18 600; M&M shines, ONGC, IT sto…

RBI trekker sedler på 2000 Rs fra sirkulasjon, ber alle om å bytte eller de…

“Nå bør bedrifter ta et proaktivt skritt og forberede nødvendige avstemminger med intakte grunner/opptegnelser for å underbygge slike forskjeller,” sa han.

© The Indian Express (P) Ltd