CBIC utfärdar SoPs för granskning av GST-avkastning för FY20 och framåt

0
46

Centralstyrelsen för indirekta skatter och tullar (CBIC) har förklarat att den standardiserade operativa proceduren (SoP) för granskning av skattedeklarationer från och med räkenskapsåret 2019-20 under GST-systemet (Goods and Services Tax) har förklarat att analysenheten kommer att identifiera avkastning för granskning beroende på olika riskparametrar.

Enligt SoP som släpptes på fredag ​​kommer urvalet av avkastning för granskning att göras av Generaldirektoratet för analys och riskhantering (DGARM) baserat på olika riskparametrar som identifierats av dem. DGARM kommer att välja de GSTIN-nummer som är registrerade hos de centrala skattemyndigheterna, och detaljerna om de valda GSTIN-numren kommer att göras tillgängliga på granskningspanelen för den berörda centrala skattetjänstemannen på ACES-GST-ansökan.

“Detaljen om riskparametrarna, för vilka risk har identifierats för ett visst GSTIN, och mängden skatt/avvikelse som är involverad med avseende på de berörda riskparametrarna (d.v.s. sannolika intäktskonsekvenser), kommer också att visas i granskningen instrumentpanelen för rätt officer för deras bekvämlighet”, sa SoP. Tidigare denna månad hade CBIC rullat ut en modul för automatisk granskning av GST-returer. Modulen gör det möjligt för skattetjänstemän att granska GST-deklarationer för centraladministrerade skattebetalare som valts ut på grundval av dataanalyser och risker som identifierats av systemet.

Mitt i ökande instanser av GST-bedrägerier och fall av falska fakturor har regeringen vidtagit åtgärder för att bredda efterlevnadsmandatet för fler företag, särskilt små och medelstora företag och även hjälpa till att öka insamlingen av GST-intäkter.

De berörda Den centrala skattetjänstemannen måste granska deklarationer som hänför sig till minst 4 GSTIN varje månad, vilket skulle omfatta granskning av alla deklarationer som hänför sig till ett räkenskapsår för vilket nämnda GSTIN har valts ut för granskning.

“Så långt det är möjligt bör granskning av returen ha ett minimalt gränssnitt mellan den rätte tjänstemannen och den registrerade personen och det bör normalt inte finnas något behov av att söka dokument/register från de registrerade personerna innan formuläret GST ASMT-10 utfärdas,” den lagt till.

GST ASMT-10 är ett granskningsmeddelande som en skattetjänsteman skulle skicka till en taxeringsman. Efter mottagandet av ett sådant meddelande i GST ASMT-10 på den gemensamma portalen kan den registrerade personen acceptera avvikelsen som nämns i nämnda meddelande och betala skatten, räntan och alla andra belopp som härrör från en sådan avvikelse och informera densamma eller kan lämna en förklaring för avvikelsen i formuläret GST ASMT-11, via den gemensamma portalen, till rätt tjänsteman inom den angivna tidsperioden på 30 dagar, tillade SoP.

Annons

Abhishek Jain, Partner & Nationell chef – Indirekt skatt, KPMG i Indien sa att denna SoP skulle ge myndigheterna en enhetlig och konsekvent metod för att utföra granskning av deklarationer som lämnas in av skattebetalare.

Läs också

Flipkarts Samarth är spelar en avgörande roll för att förverkliga Atmanirbhar…

FCNR-obligationer var 'minst dåliga' alternativ för att samla in dollar: Raghuram Rajan

Sensex vinner 345 poäng, Nifty stänger under 18 600; M&M shines, ONGC, IT sto…

RBI drar tillbaka sedlar på 2 000 Rs från cirkulation, ber alla att byta eller dela…

“Nu bör företag ta ett proaktivt steg och förbereda nödvändiga avstämningar med intakta skäl/register för att styrka sådana skillnader,” sa han.

© The Indian Express (P) Ltd