Allt eftersom stödet för protesterande brottare växer i Punjab, återkommer en välbekant attacklinje: “Khalistani”

0
41

Den ett år långa böndernas protest mot tre centrala lagar har fått ett eko i de indiska brottarnas protest vid Jantar Mantar i New Delhi, där deras kritiker kallar dem Khalistanis. Brottarna, som har fått stöd av bondefackföreningar och andra civilsamhällesgrupper i både Haryana och Punjab, greps av Delhi-polisen på söndagen när de marscherade mot den nya parlamentsbyggnaden och protestplatsen vid Jantar Mantar rensades.< /p>

Användningen av termen Khalistani för att beskriva brottarna, av vilka de flesta är från Haryana, fick genomslag, särskilt online, efter Wrestling Federation of Indias (WFI) president och BJP-parlamentariker Brij Bhushan Sharan Singh som har anklagats för sexuella trakasserier av sju kvinnor brottare fäste sig vid ett påstått uttalande från OS-medaljören Bajrang Punia, en av demonstranterna. “Punia har sagt att han vet hur man halshugger”, sa Brij Bhushan på fredagen. ”Vems huvud vill han halshugga? Kan bondeledare, kongressen och Aam Aadmi-partiet stödja detta uttalande? Vems språk är detta? Protesten har gått mot Punjab. Det började från Delhi och flyttar nu gradvis in i Punjab. Därifrån till Khalistan, sedan Kanada. Denna protest handlar inte om brottning. De har hamnat i en enda röra och går djupare in i det.”

Läs också | Mullret av en dangal: Brottare förbereder sig för protest mot parlamentets invigningsdag, BJP känner värmen i Haryana

Precis som lantbruksfacket gjorde under sin protest, drygt en månad efter protesten, har brottarna börjat utnyttja stödet från landsbygdssamhällen i grannstaterna, särskilt Punjab. Förutom bönderna’ fackföreningar, har brottarna redan stöd av Akal Takht Jathedar Giani Harpreet Singh och Shiromani Gurudwara Parbhandak Committee (SGPC).

Bönder’ fackföreningar i Punjab, som mestadels är vänsterorienterade och osympatiska mot Khalistans sak, var de första som gav stöd. Fackföreningarna hade anlänt till Delhi strax efter att protesten började förra månaden. Bharatiya Kisan Unions (Dhaner) generalsekreterare Harnek Singh Mehma sa: “Vi kommer att fortsätta att stödja brottarna tills rättvisa skipas. Det är inte förvånande att statsministern inte har sagt ett ord om denna fråga. BJP-ledarna’ attityd till kvinnor kan ses i hur de hanterar denna fråga.”

På onsdagen träffade brottaren Sakshi Malik Akal Takht Jathedar och sökte stöd från sikherna. Malik, tillsammans med sin man Satyavrat, besökte Takht Damdama Sahib Talwandi Sani och delade bilder från mötet med Jathedar på Twitter och sa: “Mottog välsignelserna från Shri Akal Takht Sahibs Jathedar Singh Sahib Giani Harpreet Singh Ji idag. Sikhsamfundet har alltid legat i framkant när det gäller att kämpa för rättvisa för våra döttrar, och de är fortfarande med oss ​​i denna kamp för kvinnors respekt. Waheguru Ji.”

Missa inte | SP får organisatorisk make-over för att möta BJP-utmaningen direkt

Jathedar Giani Harpreet Singh släppte också en video med brottaren, där han uppmanade alla att höja sig över religion, region och kastskillnader och delta i brottarnas mahapanchayat på söndagen. En SGPC-delegation är också planerad att besöka Delhi den 29 maj för att stödja demonstranterna.

Efter dessa uttryck för stöd för brottarna, gick Brij Bhushan snabbt för att påstå ett samband mellan brottarna och Khalistanis sympatisörer, med hjälp av den strategi som BJP antog när böndernas protester började. I november 2020 associerade BJP IT-cellchef Amit Malviya bonddemonstranter med Khalistan så snart de nådde Delhis gränser. Attackerna tog fart efter våldet i Delhi den 26 januari 2021, då några av bondedemonstranter hissade en sikhisk flagga vid Röda fortet.

Läs även

Hits and misses från 9 år av Narendra Modi-regeringen

Vägen till 2024 | Patna-möte: Två steg framåt, ett steg tillbaka som Opposit…

När Charan Singh vägrade att fira Savarkars födelsedag: 'Perha…

'Anpassa dig inte till AAP, behåll Kejriwal på armlängds avstånd': Delhi, Punjab-enheten…Annons

När man kände stödet till brottarna, av vilka några hölls fängslade för att ha försökt bryta polisbarriärer, stoppades flera bondeförbund och ledare från att komma in i Delhi. Medan BKU Haryana-chefen Gurnam Singh Chaduni fängslades i sitt hem, stoppades massor av bönder ledda av BKU-ledaren Rakesh Tikait vid Ghazipur-gränsen när de försökte ta sig in i den nationella huvudstaden. Bönder och lantarbetare från Bhartiya Kisan Union (Ekta-Ugrahan) och Khet Mazdoor Union, som hade annonserat en “Aurat March (Women’s March)” från Gurdwara Amb Sahib i Mohali till guvernörens hus i Chandigarh till stöd för protesterande brottare, såväl som en grupp kvinnliga lantarbetare från Kisan Mazdoor Sangharsh Committee (KMSC), som hade lämnat Amritsar för Delhi, stoppades vid Gurdwara Manji Sahib i Ambala.