101e aflevering van 'Mann Ki Baat': 'Savarkar's offer, moed inspireert iedereen, zelfs vandaag'

0
52

Ter nagedachtenis aan Vinayak Damodar Savarkar op zijn geboortedag op zondag, prees premier Narendra Modi hem als een 'grote vrijheidsstrijder', en zei dat verhalen over zijn opoffering, moed en vastberadenheid ons tot op de dag van vandaag inspireren.

>

“Ik kan de dag niet vergeten dat ik naar de cel in Andaman ging waar hij de straf van 'kaala paani' onderging. Savarkars persoonlijkheid bestond uit standvastigheid en grootmoedigheid. Zijn onbevreesde en zichzelf respecterende aard waardeerde de mentaliteit van slavernij helemaal niet. Niet alleen de vrijheidsbeweging, alles wat hij deed voor sociale gelijkheid en sociale rechtvaardigheid wordt tot op de dag van vandaag herdacht”, zei de premier tijdens de 101e aflevering van 'Mann Ki Baat' op zondagochtend.

De oppositiepartijen hadden kritiek geuit op de regering voor het inhuldigen van het nieuwe parlement op de geboortedag van Savarkar. Eerder op zondag brachten premier Modi, Lok Sabha-voorzitter Om Birla, verschillende ministers van de Unie en parlementsleden bloemenhulde aan Savarkar in de centrale hal van het oude parlement.

Modi bracht ook bloemenhulde aan Savarkar voor zijn portret in de centrale hal na de inhuldiging van het nieuwe parlementsgebouw, waar hij ook werd vergezeld door verschillende ministers van de Unie en parlementsleden. Minister van Binnenlandse Zaken Amit Shah bracht in een tweet hulde aan Savarkar en zei: “Hij ontstak met zijn gedachten de lamp van patriottisme in de harten van ontelbare Indiërs”.

Tijdens de maandelijkse radioshow herinnerde Modi zich ook aan de bijdrage van verschillende andere persoonlijkheden, wiens verjaardagen de komende week vallen. “Het pad dat door Kabirdas ji wordt getoond, is zelfs vandaag de dag even relevant”, zei Modi, voorafgaand aan de verjaardag van de dichter-hervormer op 4 juni. bartan mein hi bhed hai, paani sab mein ek' (er kunnen verschillende soorten mensen zijn die naar de put komen om water te putten – maar de put maakt geen onderscheid -)

De laatste tijd De premier heeft zich extra ingespannen om de zuidelijke staten te bereiken, hetzij door Sengol in het nieuwe parlement te vestigen, of door staatsoverschrijdende sangamams te organiseren – zoals de Kashi-Tamil Sangamam, Saurashtra-Tamil Sangamam en de Kashi-Telugu Sangamam.

Tijdens zijn radiotoespraak sprak de premier over Telugu-icoon NT Rama Rao, wiens 100e geboortedag op zondag werd gevierd. “Door zijn veelzijdigheid aan talent werd hij niet alleen de superster van de Telugu-cinema, maar won hij ook de harten van miljoenen mensen”, zei Modi, eraan toevoegend: “Hij heeft veel historische personages nieuw leven ingeblazen op basis van zijn acteerwerk. Mensen hielden van het optreden van NTR in de rollen van Bhagwan Krishna, Ram en vele anderen.”

Advertentie

De eerste helft van de 30 minuten durende show was gewijd aan de recente uitbarsting van Yuva Sangamam, georganiseerd door het Ministerie van Onderwijs, om bruggen te slaan tussen jongeren uit verschillende staten. De premier sprak met twee deelnemers – Gyamar Nyokum uit Arunachal Pradesh en Vishakha Singh uit Bihar – die onlangs naar respectievelijk Rajasthan en Tamil Nadu waren gereisd als onderdeel van de universitaire uitwisselingsprogramma's.

Lees ook

Overschrijding van legerofficieren naar IAF, marine binnenkort >Worstelaars' protest: het verhaal tot nu toe

PM Modi markeert Assam's eerste Vande Bharat Express: 'Grote dag voor treinc…

'Zal verenigd de peilingen van Rajasthan bestrijden': congres na ontmoeting met Ashok Geh…

Terwijl hij hen prees om blogs over hun ervaringen te schrijven, zei hij dat de eerste ronde van Yuva Sangamam ongeveer 1.200 jongeren had die door 22 staten trokken. Hij vertelde ook over zijn ervaring met een bezoek aan het Hiroshima Peace Memorial-museum, en sprak uitgebreid over het aanbod aan musea in India, waarbij hij mensen aanspoorde om musea te bezoeken wanneer ze tijd vinden.