101:a avsnittet av “Mann Ki Baat”: “Savarkars uppoffring, mod inspirerar alla även idag”

0
48

Premiärminister Narendra Modi kom ihåg Vinayak Damodar Savarkar på hans födelsedag i söndags och hyllade honom som en “stor frihetskämpe” och sa att berättelser relaterade till hans uppoffring, mod och beslutsamhet inspirerar oss alla även idag.

”Jag kan inte glömma dagen då jag gick till cellen i Andaman där han fick domen 'kaala paani'. Savarkars personlighet bestod av fasthet och storsinthet. Hans orädda och självrespekterande natur uppskattade inte alls slaveriets mentalitet. Inte bara frihetsrörelsen, vad han än gjorde för social jämlikhet och social rättvisa är ihågkommen även i dag”, sa premiärministern under det 101:e avsnittet av 'Mann Ki Baat' på söndagsmorgonen.

Oppositionspartierna hade kritiserat regeringen för att den invigde det nya parlamentet på Savarkars födelsedag. Tidigare på söndagen hyllade premiärminister Modi, Lok Sabhas talman Om Birla, flera unionsministrar och parlamentsledamöter blommor till Savarkar i det gamla parlamentets centrala sal.

Modi hyllade även Savarkar med blommor framför hans porträtt i Central Hall efter att ha invigt den nya parlamentsbyggnaden, där han också fick sällskap av flera unionsministrar och parlamentsledamöter. Inrikesminister Amit Shah hyllade Savarkar i en tweet och sa “han tände patriotismens lampa i otaliga indianers hjärtan med sina tankar”.

Det månatliga radioprogrammet fick Modi också att påminna om bidraget från flera andra personligheter, vars årsdagar faller under den kommande veckan. “Den väg som Kabirdas ji visar är lika relevant även i dag,” sa Modi, inför poet-reformatorns årsdag den 4 juni. Han påminde om Kabirs kuplett: 'Kabira kuan ek hai, paani bhare anek… bartan mein hi bhed hai, paani sab mein ek' (det kan finnas olika typer av människor som kommer till brunnen för att hämta vatten…men brunnen skiljer sig inte åt…)

På senaste tiden har Premiärministern har gjort en extra ansträngning för att nå ut till sydstaterna, vare sig det är genom att etablera Sengol i det nya parlamentet, eller genom att organisera gränsöverskridande sangamams – som Kashi-Tamil Sangamam, Saurashtra-Tamil Sangamam och Kashi-Telugu Sangamam.

Under sitt radiotal talade premiärministern om Telugu-ikonen N T Rama Rao, vars 100-årsjubileum firades på söndagen. “På styrkan av sin mångsidighet av talang, blev han inte bara superstjärnan i Telugu-filmen, utan vann också hjärtan hos flera miljoner människor,” sa Modi och tillade, “Han återupplivade många historiska karaktärer på grundval av sitt skådespeleri. Folk gillade NTR’s skådespeleri i rollerna som Bhagwan Krishna, Ram och många andra.”

Annons

Den första halvan av den 30 minuter långa showen ägnades åt Yuva Sangamams senaste spree, som anordnades av utbildningsministeriet, för att bygga broar mellan ungdomar från olika stater. Premiärministern talade med två deltagare – Gyamar Nyokum från Arunachal Pradesh och Vishakha Singh från Bihar – som nyligen hade rest till Rajasthan respektive Tamil Nadu som en del av universitetets utbytesprogram.

Läs även

Överbemanning av arméofficerare till IAF, marinen snart

“Kommer att bekämpa Rajasthan-undersökningar enat”: Kongressen efter möte med Ashok Geh…

Brottare' protest: Berättelsen hittills

Mardröm för säkerhetsstyrkor i Manipur: Vapen och ammunition i händerna på m…

Medan han berömde dem att skriva bloggar om sina upplevelser, sa han att den första omgången av Yuva Sangamam hade cirka 1 200 ungdomar som turnerade i 22 delstater. Han talade också om sin erfarenhet av att besöka Hiroshima Peace Memorial museum och talade länge om utbudet av museer i Indien, och uppmanade människor att besöka museer närhelst de finner tid.