101. episode av “Mann Ki Baat”: “Savarkars offer, mot inspirerer alle selv i dag”

0
40

Da han husket Vinayak Damodar Savarkar på fødselsdagen hans på søndag, hyllet statsminister Narendra Modi ham som en “stor frihetskjemper”, og sa at historier knyttet til hans offer, mot og besluttsomhet inspirerer oss alle selv i dag.

«Jeg kan ikke glemme dagen da jeg dro til cellen i Andaman hvor han gjennomgikk dommen «kaala paani». Savarkars personlighet besto av fasthet og storsind. Hans fryktløse og selvrespektende natur satte ikke pris på slaveriets mentalitet i det hele tatt. Ikke bare frihetsbevegelsen, uansett hva han gjorde for sosial likhet og sosial rettferdighet huskes selv i dag», sa statsministeren under den 101. episoden av «Mann Ki Baat» søndag morgen.

Opposisjonspartiene hadde kritisert regjeringen for å ha innviet det nye parlamentet på Savarkars fødselsdag. Tidligere på søndag hyllet statsminister Modi, Lok Sabha-speaker Om Birla, flere unionsministre og parlamentsmedlemmer blomsterhyllest til Savarkar i den sentrale salen i det gamle parlamentet.

Modi hyllet også Savarkar foran portrettet hans i sentralhallen etter å ha innviet den nye parlamentsbygningen, hvor han også fikk selskap av flere unionsministre og parlamentsmedlemmer. Innenriksminister Amit Shah hyllet Savarkar i en tweet og sa «han tente patriotismens lampe i hjertene til utallige indianere med tankene sine».

Det månedlige radioprogrammet fikk også Modi til å minne om bidraget fra flere andre personligheter, hvis jubileer faller i den kommende uken. “Veien som ble vist av Kabirdas ji er like relevant selv i dag,” sa Modi, i forkant av poet-reformatorens jubileum 4. juni. Han husket Kabirs kuplett: 'Kabira kuan ek hai, paani bhare anek… bartan mein hi bhed hai, paani sab mein ek' (det kan være forskjellige typer mennesker som kommer til brønnen for å hente vann…men brønnen skiller ikke…)

I det siste har Statsministeren har gjort en ekstra innsats for å nå ut til sørstatene, det være seg gjennom å etablere Sengol i det nye parlamentet, eller organisere tverrstatlige sangamamer – som Kashi-Tamil Sangamam, Saurashtra-Tamil Sangamam og Kashi-Telugu Sangamam.

Under sin radiotale snakket statsministeren om Telugu-ikonet N T Rama Rao, hvis 100-års fødselsdag ble markert på søndag. “På styrken av hans allsidige talent ble han ikke bare superstjernen på Telugu kino, men vant også hjertene til tusenvis av mennesker,” sa Modi og la til: “Han gjenopplivet mange historiske karakterer på grunnlag av skuespillet sitt. Folk likte NTRs skuespill i rollene som Bhagwan Krishna, Ram og mange andre.»

Annonse

Den første halvdelen av det 30 minutter lange showet ble viet til den nylige spreien til Yuva Sangamam, som ble organisert av utdanningsdepartementet, for å bygge broer mellom ungdommer fra forskjellige stater. Statsministeren snakket med to deltakere – Gyamar Nyokum fra Arunachal Pradesh og Vishakha Singh fra Bihar – som nylig hadde reist til henholdsvis Rajasthan og Tamil Nadu som en del av universitetets utvekslingsprogrammer.

Les også

Kryssbemanning av hæroffiserer til IAF, marinen snart

Wrestlers' protest: Historien så langt

'Vil kjempe mot meningsmålinger i Rajasthan samlet': Kongressen etter møte med Ashok Geh…

Mareritt for sikkerhetsstyrker i Manipur: Våpen og ammunisjon i hendene på m…

Mens de berømmes for å skrive blogger på sine erfaringer sa han at den første runden av Yuva Sangamam hadde rundt 1200 ungdommer på turné i 22 stater. Han snakket også om sin opplevelse av å besøke Hiroshima Peace Memorial museum, og snakket lenge om utvalget av museer i India, og oppfordret folk til å besøke museer når de finner tid.