10 veelvoorkomende back-upfouten die de meeste mensen maken

0
54
Justin Duino/How-To Geek

Een back-up maken van uw bestanden op uw computer, telefoon en andere apparaten is een cruciaal onderdeel van het moderne leven, maar het is maar al te gemakkelijk om het verkeerd te doen, zelfs als je denkt dat je alles goed doet. Hier zijn tien veelgemaakte fouten die u wilt vermijden.

Inhoudsopgave

Geen back-up maken: goede bedoelingen zijn geen back-up
Geen back-upplan hebben: waarom doet u het ?
Goedkope back-upsystemen kosten geld
Uw back-ups niet automatiseren: gewoonten overslaan, systemen gebruiken
Bestandssynchronisatie: niet alleen spiegelen, ook back-up
Elke back-up is op locatie: de Probleem met blikseminslag
Elke back-up is online: herstel is een gedoe
Al uw back-ups zijn hot: verwaarloos koude opslag niet
Uw back-ups zijn niet versleuteld: verwaarloos privacy niet
Test de herstelmethode niet uit: vermijd nutteloze back-ups

Geen back-up maken: goede bedoelingen zijn geen back-up

De grootste back-upfout is de zonde van goede bedoelingen. Je hebt erover nagedacht, je hebt misschien zelfs een externe harde schijf gekocht of je aangemeld voor een online back-upservice, maar je bent er nooit helemaal aan toegekomen om een ​​back-upstrategie volledig te implementeren.

We gaan je niet veroordelen. Het is zo gemakkelijk om afgeleid te worden door dringender zaken, zoals eisen op het werk of de tijdnood van het stichten van een gezin. Maar als u bij het lezen van dit artikel nadenkt over het feit dat u er nog niet aan toe bent gekomen om een ​​back-up te maken van enkele belangrijke bestanden, dan is er nu geen beter moment om uw back-upproces serieus af te stoffen en daadwerkelijk te gebruiken het.

Geen back-upplan: waarom doet u het?

Als u bestandsback-up benadert als een vaag probleem, zult u minder succesvol zijn in uw inspanningen voor het maken van back-ups van bestanden. Maar als u in plaats daarvan precies schetst waarvan u een back-up wilt maken, waarom u een back-up maakt en wat u wilt dat er gebeurt in het geval van een systeemstoring, heeft u een veel grotere kans op een positief resultaat wanneer het noodlot toeslaat.

Maakt u zich alleen zorgen over het maken van back-ups van familiefoto's en documenten? Wilt u de mogelijkheid hebben om van een gecrashte harde schijf over te gaan naar een volledig bare-metal herstel van uw computer ter plaatse, terwijl u wacht tot de bestanden zijn gedownload?

Als u niet weet waarom u back-up en wat u wilt van uw back-upsysteem, verspilt u onvermijdelijk tijd en geld. Erger nog, als het op de kabel aankomt, kan het zijn dat het back-upsysteem niet deed wat je moest doen en dat je pech hebt.

Uitbesteden: goede back-upsystemen kosten geld

Opslagmedia kosten geld. Het onderhouden van een cloudinfrastructuur kost geld. Of u het back-upproces nu uitbesteedt of uw eigen doe-het-zelf-zelfgehoste oplossingen uitvoert, het maken en onderhouden van back-upsystemen kost geld.

Als u slechts een kleine hoeveelheid gegevens heeft om een ​​back-up van te maken, en het’ Omdat het voornamelijk documenten zijn (geen jaren aan foto's of video's), kunt u misschien wegkomen met de bescheiden opslagruimte die wordt meegeleverd met gratis online opslagaccounts en een externe harde schijf.

Maar als het gaat om het maken van back-ups van alles wat belangrijk is op uw computer en telefoon, met name mediabestanden, moet u bereid zijn geld uit te geven aan goede back-upoplossingen.

Niet automatiseren Uw back-ups: gewoonten overslaan, systemen gebruiken

Gewoonten zijn moeilijk te creëren en te onderhouden. En wat de directe urgentie betreft, is het ontwikkelen van een gewoonte voor het maken van back-ups van bestanden behoorlijk ver beneden de hiërarchie van menselijke behoeften.

Of u nu een back-up van uw telefoon maakt of een back-up van uw computer, vertrouw er niet op dat u er een gewoonte van maakt om handmatig een back-up van uw bestanden te maken, maar automatiseer het proces. Gebruik de apps en tools van uw online back-upprovider op uw computer, telefoon en andere apparaten.

Hoewel er een tijd en plaats is voor handmatige back-ups (vooral bij het maken van een volledige offline back-up van uw gegevens) , is het belangrijk om automatisering te gebruiken om continu een back-up van uw bestanden te maken.

Bestandssynchronisatie: niet alleen spiegelen, ook back-uppen

Er is een verschil tussen bestandssynchronisatie en bestandsback-up. Hoewel ze op elkaar lijken (of zelfs identiek zijn voor iemand die niet bekend is met het onderwerp), is het onderscheid ongelooflijk belangrijk.

Synchroniseren is wanneer uw gegevens zich op één locatie bevinden (zoals uw computer), en een tool synchroniseert de staat van de gegevens daar naar een andere locatie (zoals een cloudserver of een back-uplocatie voor lokale netwerkopslag in uw huis).

Als u de bestanden wijzigt, worden de wijzigingen gesynchroniseerd met de externe locatie. Als u later de originele versie van het bestand nodig heeft, heeft u pech, tenzij de synchronisatietool of -service die u gebruikt bestandsversiebeheer en -herstel ondersteunt.

Back-ups daarentegen zijn statische kopieën van het bestand dat blijft zoals het was op het moment dat er een back-up van werd gemaakt naar de service en kan worden hersteld, zelfs als u het origineel verwijdert of wijzigt.

Elke back-up is ter plaatse: het probleem met blikseminslag

Je hebt een mooie NAS in je kelder met back-upsoftware die bestanden downloadt van je computers en telefoons. U hebt zelfs routinematig een back-up van die gegevens gemaakt op externe schijven en ze in een kleine brandkast gestopt. In vergelijking met de meeste mensen is dat een behoorlijk serieus en effectief back-upsysteem.

Het enige probleem is dat al je back-ups zich op één locatie bevinden en een natuurramp zijn die niet bestaat. Twintig back-ups in koude opslag op een plank in uw thuiskantoor zijn volkomen waardeloos als uw kantoor in rook opgaat.

Diversificatie van uw back-ups is belangrijk om een ​​catastrofe te overleven. Naast uw lokale on-site back-ups, moet u ook back-ups maken op externe locaties en een tweede kopie van uw gegevens bewaren bij een vriend of familielid thuis, in een kluis of ergens anders dan de back-up. in jouw huis. Het lijkt misschien overdreven paranoïde om een ​​back-up harde schijf op te bergen bij je broer of in een la van je kantoor in de stad, maar in het ergste geval zul je er blij mee zijn.

Elke back-up is online: herstel is een gedoe

Geen twijfel mogelijk, online back-up is geweldig. Uw gegevens bevinden zich op een andere locatie, hoogstwaarschijnlijk in een andere geografische regio (dus de bosbrand of tornado die op uw pad komt, zal niet in de buurt van uw back-up zijn).

Online back-ups hebben echter één groot nadeel . Ze zijn traag. Het uploaden van grote hoeveelheden gegevens gaat langzaam en het downloaden gaat langzaam. We raden zonder twijfel aan om online back-ups op te nemen als onderdeel van uw back-upstrategie.

Maar u moet niet volledig op hen vertrouwen. En voor alles waarvoor snel herstel nodig is, zoals het opnieuw opbouwen van uw computer na een hardeschijfstoring, zodat u weer aan het werk kunt, wilt u een lokale back-up waar u direct gebruik van kunt maken.

Hetzelfde geldt voor het herstellen van grote datapools. Het kan niet lang duren om 20 GB aan persoonlijke documenten van een cloudprovider te downloaden. Maar als u een bibliotheek van meerdere terabytes probeert te herstellen, zult u verrast zijn wat een gedoe dat is, zelfs met een snelle verbinding.

Al uw back-ups zijn hot: verwaarloos koude opslag niet

In de back-upwereld zijn er “hot” en “koud” back-ups. Een hot of online back-up is een bestandsback-up die is ingeschakeld en beschikbaar is. Als u bijvoorbeeld een externe harde schijf op uw pc hebt aangesloten die is ingeschakeld wanneer de pc is ingeschakeld en die dient als back-uplocatie voor bestanden, is dat een hot-back-up. Als een stroomstoot de pc uitschakelt, zal waarschijnlijk ook de back-upschijf worden uitgeschakeld. Hetzelfde geldt voor een tweede schijf op dezelfde pc, bestanden op een NAS en zelfs bestanden op een cloudserver. Als de gegevens onmiddellijk toegankelijk zijn en u deze kunt wijzigen, is er sprake van een hot-back-up.

Een koude back-up, ook wel een offline back-up genoemd, is een bestandsback-up die effectief is opgeslagen en ontoegankelijk is. Wanneer deze uit de pc wordt verwijderd en in uw brandkast wordt bewaard, wordt diezelfde harde schijf die we zojuist noemden een koude back-up.

Er gebeurt niets met de pc waarop deze was aangesloten. Uw pc kan worden overgenomen door ransomware, u kunt per ongeluk de originele bestanden verwijderen of de PSU kan uitvallen en de hele computer meenemen. De cold storage-bestanden blijven gewoon hangen waar je ze hebt achtergelaten, wachtend om te worden hersteld. Zoals u zich kunt voorstellen, is koude opslag cruciaal voor langdurige gegevensopslag.

Uw back-ups zijn niet versleuteld: verwaarloos ze niet Privacy

Het zou je verbazen hoe vaak gegevens openbaar zijn op machines die zijn gekocht bij garageverkopen, wederverkopers of bedrijfsvereffenaars. Tijdens mijn jaren van knutselen met tweedehands apparatuur, merk ik meestal dat de schijven gevuld zijn met niet-versleutelde gegevens. U moet uw bestandsback-ups versleutelen als u niet wilt dat uw belastingdocumenten, persoonlijke foto's of andere dingen op een garage sale-tafel of Goodwill-plank terechtkomen.

En alleen omdat u een cloudgebaseerde back-upservice gebruikt, betekent nog niet dat u dit advies moet negeren. Wat voor soort codering gebruikt uw back-upprovider? Kunnen ze uw bestanden decoderen? Of gebruiken ze een zero-knowledge encryptiesysteem waarbij uw bestanden lokaal worden gecodeerd en alleen in de toekomst door u kunnen worden gedecodeerd?

Het herstel wordt niet getest Methode: vermijd nutteloze back-ups

De laatste back-upfout op onze lijst is de boekensteun die het eerste item in evenwicht houdt. Als de grootste back-upfout het niet starten van een back-uproutine is, is de tweede grootste fout het niet bevestigen dat uw back-uproutine werkt.

Wat heb je aan een back-up als je de gegevens niet kunt herstellen? En beperk uzelf niet tot alleen maar overwegen of u de back-up kunt herstellen. Bedenk ook hoe lang het duurt. Als u de mogelijkheid nodig heeft om uw computer binnen een dag of minder te herstellen om kritiek werk bij te houden, zal een systeem dat alleen online is meerdere dagen (of zelfs weken!) nodig heeft om alles te downloaden, ondraaglijk frustrerend zijn wanneer het tijd is om te herstellen .

Dus test uw back-upherstelmethode om niet alleen te bevestigen dat deze werkt, maar ook dat deze snel genoeg werkt voor uw behoeften.

De kans is groot dat u na het lezen van deze lijst nadenkt over manieren waarop u uw back-uproutines kunt bijwerken en stroomlijnen. Geen tijd zoals het heden om te overwegen een NAS aan te schaffen voor lokale back-ups van bestanden, een externe harde schijf voor lokale koude opslag en een online back-upprovider voor offsite opslag in de cloud. Want als je er genoeg om geeft om er een kopie van te bewaren, dan is het de moeite waard om meerdere kopieën te bewaren om er zeker van te zijn dat je hem geen enkele ramp kunt verliezen.

The Best Online Backup Services of 2023 Best Overall Online Backup Service Backblaze Shop Now Beste online back-upservice voor gecombineerd gebruik van desktop en mobiel Nu Beste online back-upservice voor extra cyberbeveiliging Acronis Cyber ​​Protect Home Office Winkel nu Beste online back-upservice met een levenslang abonnement pCloud Shop nu LEES VOLGENDE

  • › De nieuwe HyperX Cloud III-headset werkt met al uw apparaten
  • › System76 Gazelle (gaze18) recensie: een draagbare Linux-krachtpatser
  • › 10 Google Translate-functies die u zou moeten gebruiken
  • › Kan ChatGPT essays schrijven: is het gebruik van AI om essays te schrijven een goed idee?
  • › De beste DDR4 RAM van 2023
  • › Hoe het is om een ​​gaming-laptop als ENIGE gaming-pc te gebruiken