10 vanliga säkerhetskopieringsmisstag som de flesta gör

0
57
Justin Duino/How-To Geek

Att säkerhetskopiera dina filer på din dator, telefon och andra enheter är en avgörande del av det moderna livet, men det är alltför lätt att göra det fel—även när du tror att du gör allt rätt. Här är tio vanliga misstag du vill undvika.

Innehållsförteckning

Säkerhetskopierar inte: Goda avsikter är inte en säkerhetskopia
Inte ha en backupplan: Varför gör du det ?
Billa ut: bra säkerhetskopieringssystem kostar pengar
automatisera inte dina säkerhetskopior: hoppa över vanor, använd system
Filsynkronisering: spegla inte bara, säkerhetskopiera också
Varje säkerhetskopia finns på plats: Lighting Strike Problem
Varje säkerhetskopia är online: restaurering är ett problem
Alla dina säkerhetskopior är heta: försumma inte kyllagring
Dina säkerhetskopior är inte krypterade: Försumma inte sekretess
Testa inte återställningsmetoden: Undvik värdelösa säkerhetskopior

Säkerhetskopiera inte: Goda avsikter är inte en säkerhetskopia

Det enskilt största säkerhetskopieringsmisstaget är synden med goda avsikter. Du tänkte på det, du kanske till och med har köpt en extern hårddisk eller registrerat dig för en onlinetjänst för säkerhetskopiering, men du kom aldrig riktigt över till att implementera en säkerhetskopieringsstrategi fullt ut.

Vi kommer inte att döma dig. Det är så lätt att bli distraherad av mer pressande saker som krav på arbetsplatsen eller tidskrisen för att bilda familj. Men om du läser den här artikeln och tänker på hur du inte har hunnit säkerhetskopiera några viktiga filer, finns det ingen tid som nu för att göra allvar med att damma av din säkerhetskopiering och faktiskt använda det.

Har du inte en reservplan: Varför gör du det?

Om du närmar dig säkerhetskopiering av filer som något otydligt problem, kommer du att bli mindre framgångsrik i dina strävanden för säkerhetskopiering av filer. Men om du istället beskriver exakt vad du vill säkerhetskopiera, varför du säkerhetskopierar och vad du vill ska hända i händelse av ett systemfel, har du mycket större chans att få ett positivt resultat när en katastrof inträffar.

Bryr du dig bara om att säkerhetskopiera familjefoton och dokument? Vill du ha möjligheten att gå från en kraschad hårddisk till en total återställning av din dator på plats med att vänta på att filer ska laddas ned?

Om du inte vet varför du’re Säkerhetskopiering och vad du vill ha från ditt backupsystem, kommer du oundvikligen att slösa tid och pengar. Ännu värre, du kanske upptäcker när det kommer till tråden att säkerhetskopieringssystemet inte gjorde vad du behövde göra och att du inte har tur.

Billa ut: Bra backupsystem kostar pengar

Lagringsmedia kostar pengar. Att underhålla molninfrastruktur kostar pengar. Oavsett om du lägger ut säkerhetskopieringsprocessen på entreprenad eller rullar din egen med gör-det-själv-hostade lösningar, kostar det pengar att skapa och underhålla backup-system.

Om du bara har en liten mängd data att säkerhetskopiera, och det’ är främst dokument (inte år värda foton eller videor), kan du komma undan med det blygsamma lagringsutrymme som ingår med gratis onlinelagringskonton och en extern hårddisk.

Men när det gäller att säkerhetskopiera allt viktigt på din dator och telefon, särskilt mediefiler, var beredd att spendera pengar på lämpliga säkerhetskopieringslösningar.

Inte automatiseras Dina säkerhetskopior: Hoppa över vanor, använd system

Vanor är svåra att skapa och underhålla. Och när det gäller bråttom i ditt ansikte är utvecklingen av en vana för säkerhetskopiering av filer ganska långt ner i hierarkin av mänskliga behov.

Oavsett om du säkerhetskopierar din telefon eller säkerhetskopierar din dator, lita inte på att utveckla en vana att manuellt säkerhetskopiera dina filer, automatisera processen. Använd apparna och verktygen som tillhandahålls av din leverantör av onlinesäkerhetskopiering på din dator, telefon och andra enheter.

Det finns en tid och plats för manuella säkerhetskopieringar (särskilt när du skapar en fullständig offlinesäkerhetskopiering av dina data) , det är viktigt att använda automatisering för att hålla dina filer kontinuerligt säkerhetskopierade.

Filsynkronisering: Spegla inte bara, säkerhetskopiera också

Det är skillnad mellan filsynkronisering och filsäkerhetskopiering. Även om de kan verka likadana (eller till och med identiska med någon som inte känner till ämnet), är skillnaden otroligt viktig.

Synkronisering är när din data finns på en plats (som din dator), och ett verktyg synkroniserar tillståndet för data där till en annan plats (som en molnserver eller lokal nätverksansluten lagringsplats för säkerhetskopiering i ditt hem).

Om du ändrar filerna synkroniseras ändringarna till fjärrplatsen. Om du senare behöver den ursprungliga versionen av filen har du inte tur såvida inte synkroniseringsverktyget eller tjänsten du använder stöder filversionshantering och återställning.

Säkerhetskopieringar, å andra sidan, är statiska kopior av filen som förblir precis som den var när den säkerhetskopierades till tjänsten och kan återställas även om du tar bort eller ändrar originalet.

Varje säkerhetskopia är på plats: The Lighting Strike Problem

Du har en fin NAS i din källare med säkerhetskopieringsprogram som laddar ner filer från dina datorer och telefoner. Du har till och med rutinmässigt säkerhetskopierat dessa data till externa enheter och lagt dem i ett litet brandskåp. Jämfört med de flesta människor är det ett ganska seriöst och effektivt säkerhetskopieringssystem.

Det enda problemet är att alla dina säkerhetskopior finns på en plats och är en naturkatastrof som inte existerar. Tjugo kyllagringsbackuper på en hylla på ditt hemmakontor är helt värdelösa om ditt kontor går upp i rök.

Att diversifiera dina säkerhetskopior är viktigt för att överleva en katastrof. Utöver dina lokala säkerhetskopior på plats bör du även säkerhetskopiera till avlägsna platser och förvara en andra kopia av dina data hemma hos en vän eller familjemedlem, i ett kassaskåp eller någonstans skilt från säkerhetskopian i ditt hem. Det kan verka överdrivet paranoid att förvara en backup-hårddisk hos din bror eller i en låda på ditt kontor i centrum, men du kommer att vara glad över att ha det om ett värsta scenario skulle inträffa.

Varje säkerhetskopia är online: Återställning är ett problem

Ingen tvekan om det, online backup är bra. Dina data är utanför platsen, troligen i ett annat geografiskt område (så den löpeld eller tornadon som kommer i din väg kommer inte att vara i närheten av din säkerhetskopia).

Säkerhetskopiering online har dock en stor nackdel. . De är långsamma. Det går långsamt att ladda upp stora mängder data, och det går långsamt att ladda ner det. Vi rekommenderar utan tvekan att inkludera säkerhetskopior online som en del av din säkerhetskopieringsstrategi.

Men du bör inte lita helt på dem. Och för allt som kräver snabb återställning, som att bygga om din dator efter ett hårddiskfel så att du kan komma tillbaka till jobbet, vill du ha en lokal säkerhetskopia som du omedelbart kan använda.

Detsamma gäller för att återställa stora datapooler. Det kanske inte tar lång tid att ladda ner 20 GB personliga dokument från en molnleverantör. Men om du försöker återställa ett bibliotek med flera terabyte kommer du att bli förvånad över vilket krångel det är, även med en snabb anslutning.

Alla dina säkerhetskopior är heta: Försumma inte kyllagring

I backupvärlden finns det “heta” och “kallt” säkerhetskopior. En het eller online-backup är en filsäkerhetskopiering som är påslagen och tillgänglig. Om du till exempel har en extern hårddisk ansluten till din dator som är på när datorn är på och fungerar som en plats för säkerhetskopiering av filer, är det en het säkerhetskopiering. Om en strömstörning tar ut datorn, kommer den troligen också att ta ut backup-enheten. Detsamma gäller för en sekundär enhet på samma PC, filer på en NAS och till och med filer på en molnserver. Om data är omedelbart tillgänglig och du kan ändra den, är det en het säkerhetskopia.

En kall säkerhetskopia, även kallad offlinesäkerhetskopiering, är en säkerhetskopia av filer som effektivt lagras och är otillgänglig. När den matas ut från datorn och lagras i ditt brandskåp, blir samma hårddisk som vi just nämnde en kall säkerhetskopia.

Inget som händer med datorn den var ansluten till spelar någon roll. Din dator kan tas över av ransomware, du kan av misstag radera originalfilerna, eller så kan nätaggregatet misslyckas och ta hela datorn med sig. Kyllagringsfilerna hänger bara där du lämnade dem och väntar på att bli återställda. Som du kan föreställa dig är kyllagring avgörande för långtidslagring av data.

Dina säkerhetskopior är inte krypterade: försumma inte Sekretess

Du skulle bli förvånad över hur ofta informationen ligger i det fria på maskiner som köpts från garageförsäljare, återförsäljningsbutiker eller företagslikvidatorer. Under mina år av pysslande med begagnad utrustning tycker jag vanligtvis att enheterna är fyllda med okrypterad data. Du måste kryptera dina filsäkerhetskopior om du inte vill att dina skattedokument, personliga foton eller andra saker hamnar på ett garagebord eller en Goodwill-hylla.

Och bara för att du använder en molnbaserad säkerhetskopieringstjänst betyder det inte att du ska ignorera det här rådet. Vilken typ av kryptering använder din backupleverantör? Kan de dekryptera dina filer? Eller använder de ett krypteringssystem med noll kunskap där dina filer är lokalt krypterade och bara kan dekrypteras av dig i framtiden?

Testar inte återställningen Metod: Undvik onödiga säkerhetskopior

Det sista säkerhetskopieringsmisstaget på vår lista är bokstödet som balanserar den första posten. Om det största säkerhetskopieringsmisstaget är att inte få igång en säkerhetskopieringsrutin, är det näst största misstaget att inte bekräfta att säkerhetskopieringsrutinen fungerar.

Vad hjälper en säkerhetskopia om du inte kan återställa data? Och begränsa dig inte till att bara överväga om du kan hämta säkerhetskopian eller inte. Fundera på hur lång tid det kommer att ta också. Om du behöver möjligheten att återställa din dator på en dag eller mindre för att hålla koll på kritiskt arbete, kommer ett system som endast är online som tar flera dagar (eller till och med veckor!) att ladda ner allt vara outhärdligt frustrerande när det är dags att återställa .

Så testa din metod för återställning av säkerhetskopiering för att inte bara bekräfta att den fungerar utan att den fungerar tillräckligt snabbt för dina behov.

Det finns en god chans att läsa igenom den här listan får dig att fundera på hur du kan uppdatera och effektivisera dina säkerhetskopieringsrutiner. Ingen tid som nu att överväga att plocka upp en NAS för lokala filsäkerhetskopieringar, en extern hårddisk för lokal kyllagring och en online-säkerhetskopieringsleverantör för molnbaserad lagring utanför platsen. För om du bryr dig tillräckligt för att behålla en kopia av den, är det värt att behålla flera kopior för att säkerställa att du inte är en enda katastrof borta från att förlora den.

The Best Online Backup Services of 2023 Best Overall Online Backup Service Backblaze Shop Now Bästa online-säkerhetskopieringstjänst för kombinerad dator och mobil Använd IDrive Handla nu Bästa online-säkerhetskopieringstjänst med en anti-virus Carbonite Safe Shop Nu Bästa onlinesäkerhetskopieringstjänst för extra cybersäkerhet Acronis Cyber ​​Protect Home Office Handla nu Bästa online säkerhetskopieringstjänst med en livstidsprenumeration pCloud Handla nu LÄS NÄSTA

  • › Det nya HyperX Cloud III-headsetet fungerar med alla dina enheter
  • › System76 Gazelle (gaze18) Recension: A Portable Linux Powerhouse
  • › 10 Google Translate-funktioner du bör använda
  • › Kan ChatGPT skriva uppsatser: Är det en bra idé att använda AI för att skriva uppsatser?
  • › Det bästa DDR4 RAM-minnet 2023
  • › Hur det är att använda en bärbar speldator som din ENDA speldator