Waarom gebruiken verwisselbare schijven nog steeds FAT32 of exFAT in plaats van NTFS?

0
49
Hannah Stryker/How-To Geek

Microsoft Windows XP begon standaard het NTFS-bestandssysteem te gebruiken voor zijn interne schijven 2001. Het is nu 23 jaar later, dus waarom gebruiken USB-flashstations, SD-kaarten en andere verwisselbare schijven nog steeds FAT32 of zoiets als exFAT?

Dit is geen fout die fabrikanten maken. Hoewel je deze schijven kunt formatteren met een ander bestandssysteem zoals NTFS, wil je ze waarschijnlijk geformatteerd laten met exFAT of FAT32.

exFAT versus FAT32

exFAT is een moderner alternatief voor het FAT32-bestandssysteem. Het breidt FAT32 uit met ondersteuning voor grotere bestanden en grotere opslagapparaten. exFAT-ondersteuning is wijdverspreid onder moderne apparaten.

We schreven dit artikel oorspronkelijk in 2013. Sindsdien is FAT32 minder gebruikelijk geworden, maar apparaten schakelen over van FAT32 naar exFAT in plaats van NTFS.

Om de hieronder uiteengezette redenen is NTFS geen goed bestandssysteem voor externe opslagapparaten. FAT32 had echter zijn eigen problemen – de limieten voor de bestandsgrootte waren de ergste. FAT32 beperkt bestanden tot 4 GB en partities tot 2 TB. In een wereld waar opslagapparaten steeds groter worden – en bestanden zoals video's met een hoge resolutie ook steeds groter worden – paste FT32 niet goed. NTFS paste echter ook niet goed.

De oplossing was exFAT of “Extended File Allocation Table.” Microsoft lanceerde dit bestandssysteem in 2006 en voegde er ondersteuning aan toe aan Windows XP en Windows Vista. Het heeft echter vele jaren geduurd voordat exFAT-ondersteuning wijdverspreid was onder andere apparaten, van digitale camera's tot smart-tv's en elk ander apparaat dat een SD-kaart of extern opslagapparaat gebruikt.

Vanaf 2023 ondersteunen de meeste moderne apparaten exFAT. Sommige apparaten ondersteunen nog steeds alleen FAT32, vooral oudere apparaten, maar exFAT is het bestandssysteem bij uitstek voor externe opslagapparaten, niet NTFS.

De problemen met FAT32 (of waarom Microsoft NTFS heeft gemaakt)

Microsoft heeft NTFS gemaakt om FAT32 op verschillende manieren te verbeteren. Om te begrijpen waarom Windows NTFS gebruikt, moeten we kijken naar de problemen met FAT32 en hoe NTFS deze heeft opgelost:

 • FAT32 ondersteunt alleen individuele bestanden tot 4 GB groot en volumes tot 2 TB groot. Als u bijvoorbeeld een groot videobestand van meer dan 4 GB had, kon u het gewoon niet opslaan op het FAT32-bestandssysteem. als je een schijf van 3 TB had, kon je deze niet formatteren als een enkele FAT32-partitie. NTFS heeft veel hogere theoretische limieten. Gelukkig wordt exFAT nu veel gebruikt als vervanging voor FAT32. Het heeft veel hogere limieten voor de bestandsgrootte en partitiegrootte die u niet zult tegenkomen, net als NTFS.
 • FAT32 is geen journaling-bestandssysteem, wat betekent dat corruptie van het bestandssysteem veel gemakkelijker kan optreden. Met NTFS worden wijzigingen vastgelegd in een “dagboek” op de schijf voordat ze daadwerkelijk worden gemaakt. Als de computer stroom verliest tijdens het schrijven van een bestand, heeft het systeem geen lange scandisk-bewerking nodig om te herstellen.
 • FAT32 ondersteunt geen bestandsrechten. Met NTFS zorgen bestandsmachtigingen voor meer beveiliging. Systeembestanden kunnen alleen-lezen worden gemaakt, zodat typische programma's ze niet kunnen aanraken, gebruikers kunnen worden verhinderd om naar andere gebruikers te kijken. gegevens, enzovoort.

Zoals we kunnen zien, zijn er zeer goede redenen waarom Windows NTFS gebruikt voor systeempartities. NTFS is veiliger, robuuster en ondersteunt grotere bestandsgroottes en stations.

GERELATEERD: FAT32 versus exFAT versus NTFS: wat is het verschil?

Maar dit zijn geen problemen op verwisselbare schijven

Natuurlijk zijn geen van de bovenstaande redenen echt problemen op USB-sticks en SD-kaarten. Dit is waarom:

 • Toen FAT32 de standaard was, waren apparaten gewoon niet zo groot. Als uw USB-stick of SD-kaart nu groter is dan 2TB of als u een bestand van meer dan 4G naar de schijf wilt kopiëren, kunt u exFAT gebruiken in plaats van NTFS. exFAT heeft extreem grote limieten die je in de echte wereld niet tegenkomt, net als NTFS.
 • Uw verwisselbare schijf heeft geen journaling nodig zoals een systeemschijf. Journaling zou zelfs kunnen resulteren in extra schrijfbewerkingen die de levensduur van het flashgeheugen van de schijf kunnen verkorten.
 • Het apparaat heeft ook geen bestandsrechten nodig. Deze kunnen zelfs problemen veroorzaken bij het verplaatsen van verwisselbare apparaten tussen verschillende machines. De bestanden kunnen bijvoorbeeld zo zijn ingesteld dat ze alleen toegankelijk zijn voor een specifiek gebruikers-ID-nummer. Dit zou prima werken als de schijf in uw computer zou blijven. Als dit echter een verwisselbare harde schijf was die u naar een andere computer hebt verplaatst, heeft iedereen met die gebruikers-ID op de andere computer toegang tot de bestanden. In dit geval voegen bestandsrechten niet echt veiligheid toe — alleen extra complexiteit.

Er is echt geen reden om NTFS op USB-sticks en SD-kaarten te gebruiken. Zelfs als je echt ondersteuning nodig hebt voor bestanden groter dan 4 GB, hoef je de schijf niet te converteren of opnieuw te formatteren met dat NTFS-bestandssysteem – je kunt gewoon exFAT gebruiken op je USB-schijf.

Natuurlijk kun je nu harde schijven kopen met 3TB of meer opslagruimte. Deze zullen waarschijnlijk worden geformatteerd als exFAT, zodat ze de volledige hoeveelheid opslagruimte op een enkele partitie kunnen gebruiken.

Justin Duino/How-To Geek

GERELATEERD: Welk bestandssysteem moet ik gebruiken voor My USB Drive?

Compatibiliteit

Compatibiliteit is waarschijnlijk de belangrijkste reden waarom u waarschijnlijk het FAT32- of exFAT-bestandssysteem wilt gebruiken op uw USB-flashstations, SD-kaarten en externe harde schijven. Hoewel moderne versies van Windows, waaronder Windows 10 en Windows 11, en helemaal terug tot Windows XP, NTFS ondersteunen, zijn andere apparaten die u gebruikt misschien niet zo meegaand.

 • Macs : Moderne versies van macOS hebben nu volledige leesondersteuning voor NTFS-schijven, maar Macs kunnen standaard niet naar NTFS-schijven schrijven. Dit vereist extra software of tweaks. Macs hebben volledige lees-/schrijfondersteuning voor exFAT zonder extra software.
 • Linux: Linux-systemen bevatten nu solide lees-/schrijfondersteuning voor NTFS-schijven, hoewel dit niet werkte goed voor vele jaren. Linux-distributies hebben nu ook solide ondersteuning voor exFAT.
 • Dvd-spelers, smart-tv's, printers, digitale camera's, mediaspelers, smartphones, alles met een USB-poort of SD-kaartsleuf: Hier begint het echt ingewikkeld te worden. Heel veel apparaten hebben USB-poorten of SD-kaartsleuven. Al deze apparaten zullen worden ontworpen om te werken met exFAT- of FAT32-bestandssystemen, dus ze zullen “gewoon werken” en in staat zijn om uw bestanden te lezen zolang u exFAT of FAT32 gebruikt. Sommige apparaten, vooral oudere apparaten, ondersteunen mogelijk alleen FAT32 en niet exFAT. Sommige apparaten werken met NTFS, maar daar kun je niet op rekenen — in feite moet u waarschijnlijk aannemen dat de meeste apparaten alleen exFAT of FAT32 kunnen lezen, niet NTFS.

Daarom wil je echt exFAT of FAT32 gebruiken op je verwisselbare schijven, zodat je ze met bijna elk apparaat kunt gebruiken. Er valt niet veel te winnen bij het gebruik van NTFS op een USB-stick, afgezien van ondersteuning voor bestanden van meer dan 4 GB.

Het exFAT-besturingssysteem wordt nu breed ondersteund door een breed scala aan apparaten. Het is een goede standaard bestandssysteemoptie voor uw verwisselbare apparaten. Het is echter mogelijk dat sommige apparaten exFAT niet ondersteunen. FAT32 is nog steeds de meest ondersteunde optie.

Jordan Gloor/How-To Geek

Uiteindelijk wil je waarschijnlijk de schijf geformatteerd met het bestandssysteem waarmee het werd geleverd. Die SD-kaart of USB-stick is waarschijnlijk geformatteerd met exFAT of misschien FAT32 — dat is prima, het is het beste bestandssysteem daarvoor.

LEES VOLGENDE

 • › Wat is een bestandssysteem en waarom zijn er zo veel?
 • › Een Time Machine Drive gebruiken voor zowel bestandsopslag als back-ups
 • › Bestanden herstellen vanaf een Time Machine-back-up op Windows
 • › Waarom plaatst elke camera foto's in een DCIM-map?
 • › Een Mac-geformatteerde schijf converteren naar een Windows-schijf
 • › Waarom kan ik geen grote bestanden naar mijn flashdrive met hoge capaciteit kopiëren?
 • › Android USB-verbindingen uitgelegd: MTP, PTP en USB-massaopslag
 • › 5 Google Maps-zwendel (en hoe u ze kunt vermijden)