Home Dutch Van het raadhuis tot het Indiase parlementsgebouw na de onafhankelijkheid: de geschiedenis achter het gebouw

Van het raadhuis tot het Indiase parlementsgebouw na de onafhankelijkheid: de geschiedenis achter het gebouw

0

Nu het nieuwe parlementsgebouw helemaal klaar is voor inhuldiging in Delhi op 28 mei, laten we eens kijken hoe het bestaande gebouw, dat in de afgelopen decennia getuige is geweest van verschillende historische momenten, werd gebouwd .

Ontworpen door de Britse architecten Sir Edwin Lutyens en Herbert Baker, duurde de bouw van het huidige parlementsgebouw zes jaar – van 1921 tot 1927. Oorspronkelijk heette het het Council House en huisvestte de Imperial Legislative Council , de wetgevende macht van Brits-Indië. Op 26 november 1949 was het parlement getuige van de goedkeuring van de grondwet, de basis van de Indiase democratie.

In 1956 werden twee verdiepingen aan het gebouw toegevoegd als antwoord op een vraag naar meer ruimte. In 1989 werd het Parliament Museum ingehuldigd en in 2002 werd het verplaatst naar het Parliament Library Building, waar het sindsdien is gevestigd.

Lees ook | Centrum lanceert nieuwe Rs 75-munt ter gelegenheid van nieuwe inauguratie van het Parlement: zo ziet het eruit

Hoe het oude parlementsgebouw werd opgericht

In 1919 bereikten Lutyens en Baker een blauwdruk voor het Council House. Ze kozen voor een ronde vorm omdat het duo dacht dat het zou doen denken aan het Colosseum, het Romeinse historische monument.

Men gelooft algemeen dat de ronde vorm van de Chausath Yogini-tempel in het dorp Mitawli in Morena in Madhya Pradesh leverde inspiratie voor het ontwerp van het Council House, maar er is geen historisch bewijs om dit te ondersteunen. In een eerder gesprek met The Indian Express, had historicus Swapna Liddle gezegd: “Nogmaals, we hebben geen bewijs dat ze naar Mitawli zijn gegaan of dat ze deze tempel hebben gezien, maar tegelijkertijd is het niet ondenkbaar dat het als inspiratiebron heeft gediend.”

De eerste steen voor het bouwwerk werd in februari 1921 gelegd door prins Arthur, hertog van Connaught en Strathearn.

Advertentie

Volgens de officiële Central Vista-website waren er ongeveer 2.500 steenhouwers en metselaars in dienst om het bouwwerk vorm te geven. stenen en marmer die nodig zijn voor de constructie van het gebouw. Moderne mechanische apparaten zoals enorme kranen werden op grote schaal gebruikt om het werk te versnellen, geholpen door een bijna eindeloze hoeveelheid arbeidskrachten.

Op 18 januari 1927 nodigde Sir Bhupendra Nath Mitra, een lid van de uitvoerende raad van de gouverneur-generaal en hoofd van het ministerie van Industrie en Arbeid, onderkoning Lord Irwin uit om het gebouw in te huldigen. De volgende dag vond daar de derde zitting van de Centrale Wetgevende Vergadering plaats.

Toen het Britse regime in India ten einde liep, nam de grondwetgevende vergadering het gebouw over en in 1950 werd het de locatie van het Indiase parlement toen de grondwet van kracht werd.

Advertentie

Het gebouw zal worden verbouwd tot een 'Museum van de democratie', nadat het nieuwe parlementsgebouw in gebruik is genomen.

Hoe ziet het gebouw eruit?

De omtrek van het bestaande parlementsgebouw is rond, met 144 kolommen aan de buitenkant. De Centrale Kamer is omgeven door drie halfronde zalen. Deze werden gebouwd voor de zittingen van de Kamer van Prinsen (na de onafhankelijkheid werd het gebruikt als bibliotheekzaal), de Staatsraad (later de Rajya Sabha of Eerste Kamer) en de Centrale Wetgevende Vergadering (Lok Sabha of de Tweede Kamer).

Uitleg | Parlementsgebouwen en grondwettelijke bepalingen in BJP-Cong woordenstrijd

Het parlement is omgeven door grote tuinen en is omheind door zandstenen leuningen, passend bij de stijl van de rest van Lutyens' Delhi.

Central Vista

Lutyens en Baker kregen de opdracht om het Central Vista-complex te ontwerpenom de administratieve werking van de toenmalige Britse regering te stroomlijnen. Het complex omvatte de Rashtrapati Bhavan, het Parliament House, North en South Blocks en het Record Office, dat later zou worden omgedoopt tot het Nationaal Archief. Het was een van de grootste en belangrijkste projecten in zijn soort ter wereld.

Het parlementsgebouw maakte oorspronkelijk geen deel uit van het plan voor het hoofdcomplex. Het werd gebouwd als reactie op de Government of India Act van 1919, die bedoeld was om de participatie van Indiërs in de regering te vergroten. Er werd een wetgevende macht met twee kamers gecreëerd en dit betekende dat de administratie ruimte moest vinden voor wetgevende kamers voor twee huizen, wat leidde tot de uiteindelijke bouw van het oude parlementsgebouw of de keizerlijke wetgevende raad.

| Meer dan twee keer zo groot en arbeidsintensief als ruim 23.000: het nieuwe parlementsgebouw in cijfers

“Het Parliament House was vanaf het begin een gebouw dat bedoeld was voor Indiërs”, zegt Liddle. “Maar tegen die tijd was het debat over stijl al voorbij en dezelfde filosofie die de creatie van de andere delen van het hoofdcomplex leidde, wordt hier gevolgd”, zei de historicus.

Lees ook

'PM symboliseert het vertrouwen van het Parlement', zegt president Murmu, verwelkomt inaugustus …

Inhuldiging nieuw parlementsgebouw Live-updates: nieuw parlementsgeb…

Nieuw parlementsgebouw wordt basis voor creatie van een nieuw India: PM…

Chhattisgarh-ambtenaar leegt reservoir om mobiele telefoon te vinden die hij tijdens…

Kenmerken van Indiase architectuur en design waren overheersend in de Central Vista. Enkele prominente voorbeelden zijn de rode en beige zandsteen, die sinds de 13e eeuw consequent werd gebruikt voor architectonische doeleinden in Delhi; de koepel van het huis van de onderkoning, gemodelleerd naar de Grote Stoepa in Sanchi, Madhya Pradesh; en het gebruik van onder andere 'jalis' of doorboorde stenen schermen, 'chhajas' of uitstekende overstekken, 'chhatris' of koepels met pilaren.