Home Dutch Terwijl India een nieuw parlement krijgt, een kijkje in de geschiedenis van het eerste wetgevende ambt, van kamer tot instelling

Terwijl India een nieuw parlement krijgt, een kijkje in de geschiedenis van het eerste wetgevende ambt, van kamer tot instelling

0

Ongeveer een eeuw geleden, toen de eerste steen van het oorspronkelijke parlementsgebouw werd gelegd, was het gebouw een bijzaak. In de nieuwe hoofdstad Delhi lag het zwaartepunt van financiën en aandacht bij het huis van de gouverneur-generaal (president).

Het raadhuis werd gebouwd om plaats te bieden aan een nieuw gecreëerde wetgevende macht. Wetgevende instellingen hebben een lange geschiedenis in India. Volgens het handvest van de Britse regering in 1601 hadden de officieren van de Oost-Indische Compagnie de macht om wetten te maken. Een raad van hogere functionarissen van het bedrijf voerde de administratie van het bedrijf in Bombay, Madras en Calcutta. Deze nederzettingen waren onafhankelijk, elk met hun commissie, en hun ontmoetingsplaats was een kamer genaamd de Raadskamer in de respectievelijke steden.

De fortuinen van het bedrijf zouden afnemen en in 1833 zouden de Britten het bedrijf bij wet ontnemen van zijn handelsrechten . Deze wet zou ook de uitvoerende en wetgevende functies van de Raad scheiden en één Wetgevende Raad instellen voor alle Britse territoria in India. Een andere wetswijziging in 1861 zou een “centraal maar rudimentair” wetgevend orgaan vormen.

De locatie voor de vergaderingen van dit wetgevend orgaan was de Raadszaal op de eerste verdieping van het Government House in Calcutta. Het Indiase Wetboek van Strafrecht van 1860, dat misdaad en straf in het land definieert, werd besproken en goedgekeurd in deze Raadskamer. De Britten bouwden nog een raadskamer in de viceregal-residentie in Shimla voor de vergaderingen van de wetgevende raad wanneer de regering in de zomer naar de heuvelstad verhuisde. In 1911 kondigde koning George V aan dat de hoofdstad van Brits-Indië naar Delhi zou verhuizen en legde hij de eerste steen voor een nieuwe hoofdstad. De verhuizing leidde tot de toevoeging van een kamer van de Wetgevende Raad in het gebouw van het regeringssecretariaat in het oude Delhi.

Het deed ook de vraag rijzen of er een apart gebouw zou komen voor de vergaderingen van de Wetgevende Raad in de nieuwe hoofdstad. . Tot dan toe was de Wetgevende Raad een orgaan met één kamer, en het aantal leden was in 1909 gestegen tot 60. De vergaderingen werden gehouden in de grote raadszalen in Calcutta, Shimla en Delhi.

Ideeën voor de wetgevende raadkamer van New Delhi

Tijdens de planningsfase van de bouw van de nieuwe hoofdstad Delhi waren de Britten niet van plan een apart gebouw voor de Wetgevende Raad te hebben. In 1912 trok een parlementslid van het Lagerhuis deze stap in twijfel. In zijn antwoord verklaarde de ondersecretaris voor India, Edwin Montagu, dat de Wetgevende Raad zou vergaderen in een zaal in een aparte vleugel van de ambtswoning van de gouverneur-generaal. Montagu was echter voorstander van een apart gebouw. Jane Ridley, de achterkleindochter van de Britse architect Edwin Lutyens, schrijft in zijn biografie dat zowel Lutyens als Montagu bij Lord Hardinge, de eerste gouverneur-generaal van India, hadden aangedrongen op een apart gebouw voor de Wetgevende Raad. Hardinge had geweigerd en verklaarde: “Nee – ik, als gouverneur-generaal met mijn raad, regeer India, dus het moet in mijn huis zijn!”

Inhuldiging nieuw parlementsgebouw LIVE | PM Modi plaatst historisch 'Sengol' in nieuw parlementsgebouw, eert degenen die het hebben gebouwd

Als gevolg hiervan, in 1913, toen Lutyens en Herbert Baker tekenden als architecten voor de nieuwe hoofdstad Delhi, omvatte hun opdracht alleen het ontwerp van het 'Government House (het huidige President's House)' en 'Twee hoofdblokken van Secretariaten van de regering van India en bijgevoegde gebouwen (Noord- en Zuidblok)'. Als onderdeel van het Government House moesten ze een wetgevende raadskamer, een bibliotheek en schrijfkamer, een openbare tribune en commissiekamers ontwerpen.

Advertentie Een tekening van het voorgestelde keizerlijke wetgevende gebouw in Delhi.

Zes jaar later leidden constitutionele hervormingen aanbevolen door Montagu (en Lord Chelmsford, de gouverneur-generaal die Hardinge opvolgde) tot het aannemen van de Government of India Act 1919. Deze wet voorzag in een tweekamerstelsel met een 60 leden tellende staatsraad en een gekozen wetgevende vergadering met een sterkte van 140 leden. Het stelde de planners van Delhi voor het probleem een ​​geschikt gebouw te vinden waar de wetgevende macht met twee kamers haar beraadslagingen kon houden.

De administratie in Delhi deed twee voorstellen voor tijdelijke huisvesting voor de nieuw opgerichte instelling. De eerste was bizar, namelijk om de wetgevende vergadering in een shamiana (tent) te huisvesten. De officieren die de zaak beslisten, wezen het voorstel echter af.

De andere suggestie was om een ​​bestaand gebouw te renoveren om de wetgevende macht te huisvesten. De administratie accepteerde dit voorstel en bouwde een grotere vergaderzaal in het secretariaatgebouw in Delhi, en de Wetgevende Raad hield zijn vergaderingen in het nabijgelegen Metcalf House. Dit waren tijdelijke regelingen en Baker kreeg de taak om het nieuwe Council House te ontwerpen. Het nieuwe gebouw moest plaats bieden aan drie wetgevende kamers, de assemblee, de raad en een raad van prinsen (Narendra Mandal), die na de wet van 1919 door een koninklijke proclamatie werden ingesteld.

Advertentie Coomi Kapoor schrijft | Koffie & Politiek in de centrale hal van het Parlement

Het oorspronkelijke plan

De commissie die verantwoordelijk was voor de bouw van de hoofdstad Delhi besloot dat het nieuwe gebouw aan de voet van Raisina Hill, onder North Block, zou komen te staan. Het stuk grond voor het nieuwe Raadshuis had de vorm van een driehoek. De noodzaak om drie kamers onder te brengen en de vorm van het perceel brachten Baker ertoe een driehoekig gebouw te ontwerpen. Zijn ontwerp toonde de drie wetgevende kamers als de drie vleugels van het gebouw verbonden door een centrale koepel.
Tegen die tijd had het aanhoudende geschil over de weghelling die naar Government House leidde de relatie tussen Lutyens en Baker verslechterd. En toen Baker in 1920 zijn driehoekige ontwerp voor het gebouw van de Wetgevende Raad aan de commissie presenteerde, verzette Lutyens zich er bitter tegen en wilde een cirkelvormige structuur.

In een brief aan zijn vrouw beschreef hij de procedure als: “Ik schonk Baker geen vertrouwen en het ontwerp dat hij naar voren bracht, paste niet bij de site… Eén façade was een vreselijke slordige opstelling en zijn excuus was dat hij er niet aan had gewerkt maar dat het wel goed zou komen. Ik ging voor hem en vertelde de commissie dat Michelangelo er niets van kon maken, noch God zelf, tenzij hij door een wonder werkte en tegen de wetten die de wereld regeren.”

Baker's originele plattegrond van Parliament House. Als het was doorgegaan, zou India een anders gevormd parlementsgebouw hebben gehad.

Baker diende een uitgebreid memorandum in bij de commissie, waarin hij het driehoekige ontwerp verdedigde. Hij stelde ook een alternatieve locatie voor, weg van Raisina Hill, voor het gebouw van de Wetgevende Raad. Hij schreef: “De kritiek op het vorige driehoekige plan was dat de vorm ervan niet zozeer was gedicteerd door de aard van de gebouwen als wel door de geometrische beperkingen van de locatie. De kritiek geldt evenzeer, zo niet sterker, voor het huidige circulaire plan… en het is een kwestie van overweging of deze ronde vorm van gebouw, hoe mooi het op zich ook gemaakt mag zijn, een duidelijke indruk zal geven aan het sentiment van het nationale parlement dat India in dit gebouw zal zoeken.”

Uiteindelijk overtuigde Lutyens de commissie voor een volledige herinrichting van een driehoekig naar een rond gebouw. Een juichende Lutyens schreef: “Ik heb het gebouw waar ik het wil & de vorm die ik wil.” Een neerslachtige Baker die een cricketmetafoor gebruikte, vertelde Lutyens dat de commissie hem “uit” had gegeven en zijn gevleugelde driehoekige ontwerp had herschikt om in een cirkel te passen. Het uiteindelijke ontwerp had drie halfronde kamers en een grote centrale hal voor de bibliotheek.

Advertentie

De hertog van Connaught, prins Arthur, legde in 1921 de eerste steen van het Council House-gebouw en een jaar later begon het uitgraven van de fundering. Het voltooide gebouw heeft een diameter van 570 voet. Het heeft een basis van rode zandsteen, die 22 voet hoog is. Op deze basis staat een colonnade van 144 kolommen, elk 8 meter hoog.

Voor de constructie was 3.75.000 kubieke voet steen nodig, gewonnen uit Dholpur in Rajasthan en per trein naar Delhi gebracht. Een cirkelvormig spoor rond het gebouw bracht de steen dichter bij de locatie. Binnen in het gebouw kwam het gebruikte marmer uit Gaya (Bihar) en Makrana (Rajasthan). Het hout komt uit Assam, Birma en het zuidelijke deel van het land.

Advertentie

Baker besteedde ook speciale aandacht aan de akoestiek in de wetgevende kamers. Een samenwerking tussen architecten, academici, een Nobelprijswinnende natuurkundige en een ingenieur van Spaanse afkomst bracht akoestische duidelijkheid in het gebouw. Veertigduizend akoestische tegels werden uit de VS geïmporteerd en op het dak van de wetgevende kamers bevestigd.

Terwijl het Council House in Delhi in aantocht was, werd er ook een kleiner gebouw gebouwd in de zomerhoofdstad Shimla. Het was bedoeld voor de zittingen van de Wetgevende Vergadering die in de zomermaanden in de stad werden gehouden. Het gebouw werd ingehuldigd in 1925 en is nu de thuisbasis van de wetgevende vergadering van Himachal Pradesh.

Het nieuwe circulaire gebouw

Advertentie

Het veel grotere ronde gebouw in Delhi werd in 1927 ingehuldigd door gouverneur-generaal Lord Irwin, die een bericht voorlas van koning George V. Daarin stond: “De nieuwe hoofdstad die is ontstaan, verankert nieuwe instellingen en een nieuw leven. Moge het volharden om een ​​grote natie waardig te zijn en moge wijsheid en rechtvaardigheid hun woonplaats vinden in dit Raadshuis.” Baker overhandigde Irwin een gouden sleutel om de deur van het gebouw bij de inauguratie te openen. En de dag na de inauguratie begon de Wetgevende Vergadering te functioneren vanuit dit gebouw.

Er wordt gebouwd op de plaats van het oude parlementsgebouw. Krediet: Royal Institute of of British Architects/Archives

Het nieuw gebouwde Raadhuis zou over minder dan twee jaar geen ruimte meer hebben. Aan het ronde gebouw zou een zolderverdieping van gips worden toegevoegd (om geld te besparen) voor kantoren voor het groeiende montagepersoneel. De vijandigheid die Lutyens voor Baker had, zou na de inhuldiging van New Delhi weer de kop opsteken. De biografie van Lutyens vermeldt dat hij wraak zou nemen op Baker door de publiciteit thuis te manipuleren.

Een jonge reisschrijver Robert Byron werd ingehuurd door twee invloedrijke Britse tijdschriften om de gebouwen in Delhi te beoordelen. Byron, die noch architect noch architectuurhistoricus was, zou Baker's ontwerp van het Council House ernstig bekritiseren. Hij beschreef het gebouw als “een Spaanse arena, liggend als een molenrad dat per ongeluk op zijn kant is gevallen”.

Nieuwe namen voor het oude

Toen India op weg naar onafhankelijkheid begon, werd het Council House een centrum van activiteit. De bibliotheek in het midden van het gebouw werd omgedoopt tot Constitution Hall. Er werden banken aan toegevoegd om plaats te bieden aan de meer dan 300 leden van de grondwetgevende vergadering, die in deze koepelvormige zaal de grondwet van het land zouden opstellen. In de kamer van de wetgevende vergadering kwamen de leden van de wetgevende vergadering van de grondwetgevende vergadering bijeen om wetten vast te stellen voor een nieuw onafhankelijk India.

Ingang van de centrale hal van het parlementsgebouw. Express archieffoto door RK Sharma, september 1991

De geboorte van een nieuwe natie vereist ruimte voor haar instellingen. De prinsenkamer werd omgebouwd tot rechtszaal, en tot 1958 zou het Federaal Gerechtshof, en daarna het Hooggerechtshof, zetelen. Vanuit het ronde gebouw voor een paar jaar voor het vertrek in 1952.

Onafhankelijkheid betekende ook een verandering in de terminologie en het Council House werd Parliament House. Er waren andere veranderingen. Nadat de grondwetgevende vergadering haar werk had voltooid, werd de Constitution Hall Central Hall, een plek waar parlementsleden met elkaar in contact konden komen en meningsverschillen konden uitvechten onder het genot van thee en koffie. En in 1954 veranderden de voorzitters van de twee Huizen de naam van het Huis van het Volk in Lok Sabha en de Raad van State in Rajya Sabha.

Portretten aan de muur

Toen het Raadhuis werd gebouwd, waren de muren kaal omdat er nauwelijks budget was voor de inrichting ervan. De eerste voorzitter van Lok Sabha, Shri GV Mavalankar, stelde een commissie aan om een ​​plan voor de decoratie van het gebouw aan te bevelen. De commissie adviseerde om de muren op de begane grond van het gebouw te beschilderen met muurschilderingen die gebeurtenissen uit het rijke culturele erfgoed van het land uitbeelden.

Als onderdeel van haar discussies overwoog de commissie ook om de standbeelden van nationale leiders te plaatsen in de 50 of meer nissen op de begane grond en eerste verdieping van het Parlement. Naar aanleiding van het rapport van de commissie in 1953 werd begonnen met de muurschilderingen. Kunstenaars uit het hele land schilderden 58 muurschilderingen die het idee van India demonstreren vanaf het begin tot aan de onafhankelijkheid.

1/9De I.N.A. netaji Subhas Chandra Bose (1897 – 1945 n.Chr.)2/9Afbeelding van Gurudev Rabindranath Tagore (1861-1941 AD)3/9Rani Laxmi Bai van Jhansi en Tantya Tope, beiden rijden zij aan zij (19e eeuw na Christus) 4/9Akbar, Todarmal, Tansen en Abul Fazal, Faizi en Abdur Rahim Khan -i-Khana in een gerechtsscène (16e eeuw na Christus)5/9Chhatrapati Shivaji Maharaj (1627 – 1680 n.Chr.) en Swami Samarth Ramdas (17e eeuw n.Chr.)6/9Beeltenis van Guru Nanak Dev Ji (1469-1539 n.Chr.) en Guru Gobind Singh Ji (1666–1708 n.Chr.) 7/9Gopala verkozen tot koning door het volk (9e eeuw na Christus) 8/9De dandi-mars, geleid door Mahatma Gandhi (1930 n.Chr.)9/9Hijsen van de driekleur bij het Rode Fort, Delhi

Het parlementsgebouw hangt ook vol met portretten en standbeelden van persoonlijkheden die de geschiedenis van het land hebben gevormd. In de Lok Sabha-kamer, tegenover de voorzitter van de voorzitter, hangt het portret van Vithalbhai Patel, de eerste Indiase voorzitter van de Centrale Wetgevende Vergadering. Evenzo heeft de Rajya Sabha-kamer een van Dr. Sarvepalli Radhakrishnan, de eerste voorzitter van het Huis. De lobby's van beide Huizen tonen de foto's/portretten van de voorzittende ambtenaar van het respectieve Huis.

De centrale hal van het parlement doet ook dienst als portrettengalerij. Het eerste portret dat het sierde, was dat van Mahatma Gandhi in 1947, en het laatste in 2019 was dat van premier Atal Bihari Vajpayee. Alle schilderijen zijn giften van particulieren of verenigingen die hiervoor geld hebben ingezameld. Zo droegen Kamerleden geld bij voor het portret van premier Jawahar Lal Nehru, geschilderd door de Russische kunstenaar Svetoslav Roerich.

Er zijn 50 statuten in het parlementscomplex, mogelijk het maximum buiten een museum in het land. Vóór 1993 stonden er slechts vijf standbeelden (Motilal Nehru, Gopal Krishna Gokhale, BR Ambedkar, Lala Lajpat Rai en Sri Aurobindo) op het terrein. In 1993, tijdens de regeringsperiode van premier Narasimha Rao, herleefde Lok Sabha-voorzitter Shivraj Patil het eerdere plan om standbeelden in het parlement te plaatsen.

President S. Radhakrishnan drukt op de knop om een ​​portret te onthullen van wijlen Dr. Rajendra Prasad in de centrale hal van het parlementsgebouw in New Delhi op 5 mei 1964. Premier Jawaharlal Nehru en vice-president Dr. Zakir Hussain worden ook gezien. Express Archieffoto

Hij kondigde aan dat een commissie van hoge parlementariërs de installatie van figuren van “de grote zonen en dochters van India” had aanbevolen. De eerste die in 1993 werd onthuld, was die van Mahatma Gandhi. Dit 5 meter hoge standbeeld van de Mahatma in een meditatieve houding is de favoriete locatie van protesten van parlementsleden tijdens een parlementaire zitting. Sindsdien zijn de standbeelden van leiders uit het hele politieke spectrum in het parlement geplaatst.

Christopher Benninger schrijft | Een nieuw adres voor het parlementsgebouw van India

Update, Upgrade

Naast de kunstwerken en statuten kreeg het parlementsgebouw na de onafhankelijkheid ook een technologische upgrade. Een nieuw geluidssysteem en fellere verlichting waren de eerste dingen die werden geïnstalleerd. En in 1957 werden beide Huizen uitgerust met een automatische stemtelmachine. Vanwege de nabijheid van de stoelen van parlementsleden in het parlement, is het systeem zo ontworpen dat parlementsleden beide handen moeten gebruiken tijdens het stemmen, met het idee dat parlementsleden niet op de stemknoppen van hun collega's mogen drukken die mogelijk niet aanwezig zijn.

Voordat de nieuwe stemmachine in gebruik kon worden genomen, werd de spreker op een probleem gewezen. Een van de parlementsleden was anders bekwaam en had maar één hand, en de machine vereiste het gebruik van beide handen. De oplossing van de spreker was dat een officier van het Huis het parlementslid zou helpen bij het stemmen. In dit geval hielpen collega-wetgevers, tot groot ongenoegen van de Spreker, in plaats van te wachten op de hulp van de officier, het parlementslid bij het uitbrengen van zijn stem.

Het iconische ronde gebouw krijgt de meeste aandacht. Maar het is niet het enige gebouw in het parlementscomplex. Na de onafhankelijkheid nam de wetgevende activiteit toe en had het parlement meer kantoorruimte en commissiekamers nodig. Als reactie daarop begon het secretariaat van het Parlement met de bouw van een nieuw gebouw genaamd de Sansadiya Soudha (bijgebouw van het Parlement).

Het nieuwe gebouw is gepositioneerd ten noorden van het parlementsgebouw aan de overkant van Talkatora Road. President VV Giri legde de basis van dit gebouw in augustus 1970. Bij die gelegenheid herinnerde de minister van Volkshuisvesting en Stedelijke Ontwikkeling, KK Shah, eraan dat voorzitter Ganesh Vasudev Mavalankar in 1952 voor het eerst het idee van een nieuw kantoorgebouw had geopperd.

p>

Shri Shah zei: “Zijn [Shri Mavalankar] was een fantasierijk plan voor drie afzonderlijke gebouwen op drie percelen grenzend aan het parlementsgebouw – een voor de parlementaire partijen/groepen en individuele leden, een tweede voor de parlementaire bibliotheek en het auditorium, en een derde voor het huisvesten van de commissiekamers en hun kantoren en het secretariaat voor de twee Huizen – die allemaal deel uitmaken van het parlementsgebouw.”

In zijn dankbetuiging onthulde spreker GS Dhillon dat er tijdens de ontwerpfase van het bijgebouw een plan was om een ​​metro te bouwen onder Talkatora Road en deze te verbinden met het Parliament House. Premier Indira Gandhi keurde het voorstel goed. De planners onderzochten ook de haalbaarheid van een monorail of een mobiele wandeling in de metro. Premier Indira Gandhi opende het bijgebouw in 1975.

Het metroplan is nooit gerealiseerd en parlementsleden moesten de drukke weg oversteken om toegang te krijgen tot beide gebouwen. Na de aanslag op het parlement in 2001 werd het gedeelte van Talkatora Road dat de twee gebouwen scheidde opgenomen in het terrein van het parlement.

In 1987 legde premier Rajiv Gandhi de eerste steen van het volgende gebouw in het parlementscomplex, de Sansadiya Gyanpeeth (Parlementsbibliotheek). President KR Narayanan huldigde het in 2002 in. De parlementsbibliotheek, gevestigd in het ronde gebouw, verhuisde naar een moderne, speciaal gebouwde ruimte in dit nieuwe gebouw. De originele gekalligrafeerde exemplaren van de Grondwet, bewaard in luchtdichte, met stikstof gevulde kisten in het ronde gebouw, werden ook verplaatst naar een speciale ruimte in het bibliotheekgebouw. Toen de kantoorruimte in het bijgebouw opraakte, werd er een uitbreiding gebouwd, die premier Narendra Modi in 2017 inhuldigde.

Tekenen van ouderdom

Het parlementsgebouw is nu in zijn 97e jaar en begint zichtbare tekenen van ouderdom en verwaarlozing te vertonen. Jarenlang waren er ongeplande wijzigingen in de structuur. Lege ruimtes werden omgebouwd tot kantoren, opgeëist voor opslag of werden stortplaatsen voor overbodig materiaal. De toestand was veel erger op de bovenste verdieping van het gebouw, weg van het publieke oog. Voormalig secretaris-generaal van Rajya Sabha, Vivek Agnihotri, zei dat hij “met stomheid geslagen was door de omstandigheden waarin verschillende lagere officieren en stafleden waren ondergebracht op de tweede verdieping van het hoofdgebouw.” Hij verklaarde: “De totale sfeer zag er enigszins vernield uit vanwege verschillende ad hoc toevoegingen en zogenaamde verbeteringen aan de structuur binnenin.”

Gebrek aan goed onderhoud heeft ook bijgedragen aan de nood in het gebouw. Een parlementaire commissie was in haar rapport uit 1986 vernietigend in haar kritiek op Rijkswaterstaat, die verantwoordelijk is voor het onderhoud en de instandhouding van het erfgoed. De commissie merkte op: “In een periode van minder dan 60 jaar, wat een korte periode is in het leven van een historisch en prestigieus gebouw met de status van Parliament House, heeft het gebouw lelijke littekens ontwikkeld als het minutieus wordt bekeken. Hoewel de imposante massieve structuur er van buitenaf nog steeds erg stevig uitziet, is het op zijn grondvesten geschud door de onverklaarbare en onvergeeflijke verwaarlozing, apathie en onzorgvuldigheid die de CPWD aan de dag heeft gelegd bij het juiste en broodnodige onderhoud.” De commissie ging vervolgens op pad om ernstige problemen met betrekking tot het gebouw in detail te bespreken.

Reparatie en renovatiewerkzaamheden aan de gang in het Parliament House in New Delhi voorafgaand aan een nieuwe Lok Sabha-termijn. Express-foto door Tashi Tobgyal, mei 2019.

Maar wat alleen bij insiders bekend was, begon na een reeks ongelukken in de openbaarheid te komen. In juni 2009 stortte een deel van het plafond van het kantoor op de begane grond van Petroleumminister Murli Deora in. Het incident was veroorzaakt door het opslaan van LPG-flessen voor de kantine op de verdieping boven het kantoor. Deze krant meldde dat de plaatsvervangend voorzitter van Rajya Sabha opmerkte: “Het is een kwestie van grote bezorgdheid en onzorgvuldigheid dat in het Parliament House, een monumentaal pand, dit soort incidenten is toegestaan.” Hij vervolgde: “Evenzo is de schade aan de structuur als gevolg van het binnensijpelen van water ook een serieus probleem, en als er niet onmiddellijk actie wordt ondernomen om de kantine en de wasruimte te verplaatsen, kan dit ernstige gevolgen hebben, waaronder de veiligheid van de bewoners in de kantoren op de begane grond.”

In de loop der jaren zijn er ook kleine brandincidenten geweest en meerdere incidenten met stank als gevolg van verstopte rioolleidingen en airconditioningkanalen. Meer recent, in 2012, werden de werkzaamheden van de Rajya Sabha een half uur onderbroken vanwege een stank in het huis. Deze incidenten leidden ertoe dat Meira Kumar, de toenmalige Lok Sabha-spreker, verklaarde dat het parlementsgebouw “huilde”. De volgende spreker, Sumitra Mahajan, herhaalde soortgelijke opvattingen toen ze aan het Ministerie van Stedelijke Ontwikkeling schreef dat het iconische ronde gebouw “tekenen van nood” vertoonde.

Het ongeveer 100 jaar oude parlementsgebouw is nu klaar om geef het stokje door aan zijn nieuwere tegenhanger naast de deur. Deze keer zijn de dingen een beetje anders. Het nieuwe parlement is de cynosure van alle ogen en de focus van de herontwikkeling van Central Vista. Hopelijk blijft het de komende honderd jaar een forum voor gepassioneerd debat.

© The Indian Express (P) Ltd