Team Siddaramaiah: 9 first-timers onder 24 nieuwe keuzes terwijl het congreskabinet kasten en regionale vergelijkingen in evenwicht brengt

0
61

De nieuw gevormde door Siddaramaiah geleide congresregering in Karnataka heeft nu een einde gemaakt aan de recente gewoonte om een ​​paar ministerposten vacant te laten als instrument om dissidentie aan te pakken. ligplaatsen beschikbaar in het kabinet in twee batches.

Een contingent van 24 nieuwe ministers uit verschillende kasten en regio's werd zaterdag hun eed afgelegd door de gouverneur van Karnataka, Thawarchand Gehlot, in Glass House of the Raj Bhavan, die de kracht van Eerste minister Siddaramaiah's bediening tot zijn volledige capaciteit op 34.

In Premium | Karnataka's wachten op een Dalit CM gaat door: Waarom het Congres de kans voorbij liet gaan om te breken met het verleden

Een week geleden, de eerste lichting van acht ministers– die, net als de huidige groep, ook de regenboogcoalitie van kasten en gemeenschappen weerspiegelde die het congres hielp een klinkende overwinning te behalen door 135 van de in totaal 224 zetels te winnen in de peilingen van de Assemblee van 10 mei – legden hun ambtseed af samen met CM Siddaramaiah en Plaatsvervangend CM D K Shivakumar bij een groots evenement in aanwezigheid van de top van het Congres en de leidende oppositieleden, waaronder CM's, uit het hele land.

Siddaramaiah heeft verklaard dat het congres de normen heeft gevolgd om “gelijke vertegenwoordiging te bieden aan alle kasten en regio's, rekening houdend met de principes van sociale rechtvaardigheid” bij het kiezen van de ministers.

Maar liefst negen van de 24 nieuwe ministers Zaterdag hebben geen voorafgaande ministeriële ervaring. (Express-foto door Jithendra M)

De stap van het congres om alle 34 ministers vanaf het begin in dienst te nemen, markeerde een verschuiving van de praktijk van de afgelopen jaren – gevolgd door de vorige regeringen onder leiding van de BJP, Congress-JD(S) en zelfs het congres zelf – om een ​​handvol kabinetsposten te behouden. vacant in een poging om de onvrede aan te pakken onder MLA's die deze ligplaatsen werd geweigerd.

De verhuizing wordt ook gezien als een poging om de vertraging van bijna vijf dagen in te halen bij het kiezen van de CM-kandidaat na de verkiezingsuitslag van 13 mei en ook om de regering zo snel mogelijk aan het werk te krijgen, aangezien het congres grote toezeggingen heeft gedaan aan de kiezers.

mening | Hoe het congres Karnataka won: sterk lokaal leiderschap en effectieve campagnes

“We hebben een volwaardig kabinet gevormd, we hebben alle 34 slaapplaatsen bezet en alle ministers zijn kabinetsministers. We hebben geen MLA's die voor het eerst tot ministers zijn benoemd. We hebben MLA's aangesteld die meer dan eens zijn gekozen. Er zijn nieuwe gezichten en oude gezichten. Het is een mix van jeugd en ervaring,” zei CM Siddaramaiah. Hij zei dat het is gedaan “om de beloften die aan het volk zijn gedaan na te komen en om tegemoet te komen aan het wijdverbreide verlangen naar verandering onder de mensen.

Advertentie

Van de partij wordt verwacht dat het een algehele verandering van het kabinet binnen 30 maanden als een ongeschreven en formeel niet bekendgemaakte overeenkomst wordt gevolgd om de CM-ambtstermijn tussen Siddaramaiah en Shivakumar te verdelen.

De portefeuilles voor de 34 ministers zullen naar verwachting in de komende dagen worden toegewezen, waarbij de besprekingen hierover al zijn afgerond tijdens het recente bezoek van de CM en de DCM aan New Delhi om AICC-chef Mallikarjun Kharge en andere senior congresleiders te raadplegen. /p>

Maar liefst negen van de 24 nieuwe ministers die zaterdag zijn beëdigd, hebben geen eerdere ministeriële ervaring. Ze omvatten K Venkatesh uit Periyapatna in Mysore, KN Rajanna uit Madhugiri in Tumkur, Mankal Vaidya uit Bhatkal in Uttara Kannada, Lakshmi Hebbalkar uit Belagavi Rural, niet-gekozen N S Boseraju uit Raichur, Byrathi Suresh uit

Advertentie

Hebbal in Bengaluru, Madhu Bangarappa van Sorab in Shivamogga, M C Sudhakar van Chintamani in Chikkaballapur en B Nagendra van Bellary.

Mis het niet | Met de overwinning van Karnataka krijgt het Congres een sjabloon voor andere staatspeilingen, invloed op Oppn-tafel

De nieuwe ministers legden meestal hun eed af in de naam van God, met uitzondering van K N Rajanna, die zijn eed aflegde in de naam van Valmiki Nayak, de heilige en auteur van de Ramayana, die wordt vereerd door de Scheduled Tribe (ST) Valmiki Nayak-gemeenschap, en de namen van de Lingayat-heilige Basavanna en Dr. Babasaheb Ambedkar.

De enige vrouwelijke minister in het kabinet van Siddaramaiah, Lakshmi Hebbalkar, een Panchamasali Lingayat, legde haar eed af in naam van Basavanna, Chatrapati Shivaji, dr. Ambedkar, haar kiezers en haar moeder. Ze is een MLA voor twee termijnen en een naaste medewerker van Shivakumar.

Voormalig sportminister Rahim Khan, een viervoudige MLA uit het Bidar-kiesdistrict, legde zijn eed af in de naam van Allah. Rahim is de tweede van twee moslimministers in het kabinet. Vorige week werd de MLA van Chamarajpet in Bengaluru, B Z Zameer Ahmed Khan, ingewijd in de bediening.

De kaste-verdeling van de ministers in het nieuwe congreskabinet is: Lingayat – 8 (inclusief één vrouw) ; Vokkaliga — 5; Geplande kasten (SC's) – 7; ST's – 3; boordcomputers — 6; Moslim – 2; Brahmaan – 1, Jain – 1; en Christian — 1.

Advertentie

De nieuwe ministers die tot de Lingayat-gemeenschap behoren, zijn Hebbalkar, Belagavi Rural, Panchamasali (onderkaste); Shivananand Patil, Basavana Bagewadi, Panchamasali; Eshwar Khandre, Bhalki, Banajiga; Sharanprakash Patil, Sedam, Adi Banajiga; Sharanabasappa Darshanapur, Shahapur, Reddy Lingayat; en S S Mallikarjun, Davangere North, Sadar Lingayat.

Veteraanleider en Siddaramaiah-medewerker M B Patil, werd eerder op 20 mei ingewijd. Patil, die tot de Namdhari Reddy-gemeenschap behoort, wordt soms ook beschouwd als iemand uit de Lingayat-gemeenschap.

Advertentie

De nieuwe ministers van de Vokkaliga-gemeenschap zijn N Cheluvaraya Swamy, Nagamangala; K Venkatesh, Periyapatna; MC Sudhakar, Chintamani; en Krishna Byregowda, Byatarayanapura. Shivakumar is ook een Vokkaliga.

De nieuwe SC ministers zijn Shivaraj Tangadagi, Kanakagiri, SC BhovI; Rudrappa Lamani, Haveri, SC Lambani; HC Mahadevappa, T Narasipura, SC Rechts; en RB Thimmapur, Bagalkot, SC Links. Het congres heeft eerder drie Dalit-leiders in het kabinet opgenomen, waaronder G Parameshwara, Koratagere, SC Right; KH Muniyappa, Devanahalli, SC Links; en Priyank Kharge, Chittapur, SC Rechts.

Advertentie

De nieuwe ST-ministers zijn KN Rajanna, Madhugiri en B Nagendra van Bellary Rural. Beiden behoren tot de Valmiki Nayak-gemeenschap, net als de reeds ingewijde minister Satish Jarkiholi.

De nieuwe OBC-ministers zijn Byrathi Suresh, Hebbal, Kuruba; Mankal Vaidya, Bhatkal, Mogaveera; Madhu Bangarappa, Sorab, Ediga; Santosh Lad, Kalghatgi, Maratha; en NS Boseraju, niet-gekozen, Raju-gemeenschap. Siddaramaiah behoort tot de OBC Kuruba-gemeenschap.

Rahim Khan is nu de tweede moslim in het kabinet na de benoeming van Zameer Ahmed op 20 mei. D Sudhakar komt uit de Jain-minderheidsgemeenschap, terwijl Dinesh Gundu Rao een brahmaan is.

Senior Congresleider Ramalinga Reddy, die werd eerder ingewijd, komt uit de Reddy-gemeenschap, terwijl KJ George christen is.

Geen MLC's zijn ingewijd als ministers. Een verrassende opname in de lijst van ministers is voormalig AICC- en KPCC-functionaris N Boseraju, die geen lid is van de Algemene Vergadering of de Wetgevende Raad. Het is bekend dat hij tientallen jaren heeft gewerkt als verbindingsfunctionaris tussen de centrale en staatseenheden van de partij.

Boseraju’s zoon was een kandidaat voor het partijticket in de peilingen van de Assemblee van Raichur City, maar maakte plaats voor een moslimkandidaat gezien de omvangrijke bevolking daar. Aangenomen wordt dat deze stap het congres heeft geholpen bij verschillende zetels in de regio.

De zonen van twee voormalige CM's van het Congres van Karnataka, R Gundu Rao en S Bangarappa, zijn tot ministers benoemd. De zoon van Gundu Rao, Dinesh Gundu Rao, is voor de tweede keer minister geworden, terwijl de zoon van Bangarappa, Madhu Bangarappa, een lid van de OBC Ediga-gemeenschap, voor de eerste keer minister is geworden.

Maar liefst 12 ministers in het kabinet zijn in verband gebracht met Siddaramaiah sinds zijn dagen in de JD (S), waaronder N Cheluvaraya Swamy, K Venkatesh, HC Mahadevappa, KN Rajanna, Satish Jarkiholi, Zameer Ahmed, Sharanabasappa Darshanapur, RB Thimmapur, Shivaraj Tangadagi, Santhosh Lad en Byrathi Suresh. De vader van Krishna Byregowda was een voormalig minister.

Het congres heeft zes ministers uit de Bengaluru-regio gekozen, waaronder Ramalinga Reddy, BTM Layout; KJ George, Sarvagnanagar; Zameer Ahmed, Chamarajpet; Krishna Byregowda, Bytarayanapura; Byrathi Suresh, Hebbal; en Dinesh Gundu Rao van Gandhi Nagar.

Lees ook

Toen Charan Singh weigerde de geboortedag van Savarkar te vieren: 'Perha…

'Arrogante koning verpletterende stem van publiek op straat': Oppositieleiders z…

Terwijl de steun voor protesterende worstelaars groeit in Punjab, keert de terugkeer van een gezin…

Vergelijking van de doodskist van RJD met Rahul Gandhi&#039 ;s 'kroning' jibe: Oppn hits ou…

Na de beëdiging van de nieuwe ministers, zei Siddaramaiah dat hij één Congres MLA Puttaranaga Setty, die geen plek in het kabinet vond, had overtuigd om de rol van plaatsvervangend Voorzitter van de Vergadering. “De verdeling van de portefeuilles wordt vandaag of morgen afgerond,” zei de CM.