Stemmen uit het Huis — Kamerleden halen herinneringen op aan het Parlement

0
65

Herinnerend aan een van zijn dierbaarste herinneringen aan het oude parlementsgebouw, zegt de 92-jarige parlementslid Shafiqur Rahman Barq: “Ik deed wuzu (wassingen voor namaz) in een van de toiletten, toen (congresleider) Rahul Gandhi binnenkwam. Manmohan Singh was toen premier. … Rahul vroeg me of er een aangewezen ruimte was voor namaz in het gebouw. Toen ik hem vertelde dat er in het parlement geen aangewezen plaats was voor namaz en dat ik meestal waar ik maar ruimte vond in de galerijen mijn gebeden opdroeg, leek hij verrast. Vervolgens vroeg ik hem om hulp zodat parlementsleden en anderen een speciale ruimte konden hebben om namaz in het gebouw aan te bieden.”

Het Samajwadi-partijparlementslid uit Sambhal voegde toe: Onafhankelijkheid, het is nog steeds erg mooi.”

“Voordat ik parlementslid werd, was ik verschillende keren het parlement binnengekomen als MLA uit Uttar Pradesh. Maar het gevoel om voor het eerst als parlementslid (in 1996) het parlement van het land binnen te gaan, is anders. Ik zal dat moment of die dag nooit vergeten”, herinnert de 92-jarige zich.

De veteraan-politicus voegde eraan toe: “Ik denk niet dat het nodig was om een ​​nieuw parlement te bouwen. De oude heeft alle faciliteiten (men vereist). We hadden dat gebouw moeten blijven gebruiken. Ook onze economie heeft het moeilijk. Dat geld had kunnen worden besteed aan het helpen van de arme en kansarme delen van de samenleving.”

– Zoals verteld aan Asad Rehman

Nu we overstappen van het oude naar het nieuwe parlementsgebouw, moet het ons herinneren aan de taken en verantwoordelijkheden die we dragen en aan de historische erfenis die we moeten voortzetten. Vanaf de dagen van de grondwetgevende vergadering tot heden heeft het parlement het lot van de natie bepaald en is het een bewijs geweest van onze democratie.

Als parlementslid voor het eerst het parlement binnenstappen was een diepgaande ervaring, omdat hier gepassioneerde debatten hebben plaatsgevonden over mijlpaalgebeurtenissen zoals de oorlog tussen India en China in 1962, de overwinning van India op Pakistan in 1971, de kernproeven van 1974 en 1998, de atoomovereenkomst tussen India en de VS en belangrijke wetsvoorstellen. Gekozen vertegenwoordigers over de partijgrenzen heen zijn betrokken geweest bij beraadslagingen en beleidsbeslissingen die onze natie op haar evolutiereis hebben bepaald.

Advertentie

Het parlement is een constante herinnering aan Indiërs die ik bewonder en die ik in mijn eigen carrière wil evenaren. Het symboliseert de zware verantwoordelijkheid die we hebben als pleitbezorgers voor de mensen die we vertegenwoordigen, hetzij als directe vertegenwoordiger in de Lok Sabha, of via staatsvertegenwoordiging in de Rajya Sabha. Door de jaren heen heeft het parlement machtsverschuivingen meegemaakt, de opkomst en ondergang van de machtigen en de triomf van de underdog.

Terwijl het nieuwe parlementsgebouw staat voor vooruitgang en moderniteit, is het onmogelijk om niet nostalgisch te zijn over wat we achterlaten. blijft hangen in deze kamers. Het was een voorrecht om de doelen van vrouwen te vertegenwoordigen, in de voetsporen tredend van Sprekers als Meira Kumar en Sumitra Mahajan. Van het erkennen van vrouwelijke parlementsleden in parlementaire vragen met genderneutrale taal tot het aanpakken van het probleem van online intimidatie, deze muren hebben onze stemmen gehoord.

Natuurlijk kan ik niet anders dan enkele onvergetelijke toespraken noemen, of het nu gaat om de aangrijpende toespraak van Atal Bihari Vajpayee toen zijn regering in 1998 viel in handen van Jawaharlal Nehru's iconische 'Tryst with Destiny'. toespraak, de humor van Laloo Prasad Yadav, de welbespraakte welsprekendheid van Sushma Swaraj en de briefing van Indira Gandhi over de oorlog van 1971. Met name de gezamenlijke zitting van het parlement over de belasting op goederen en diensten (GST) springt er ook uit als een belangrijk moment. Het feit dat ik kritieke burgerkwesties zoals COVID-19, inflatie en de controversiële landbouwwetten, die uiteindelijk onder publieke druk werden ingetrokken, onder de aandacht kon brengen, bevestigde mijn vertrouwen in de grondwet.

Advertentie

As long terwijl we ons inzetten voor wie we zijn, onze erfenis van de beschaving hooghouden en de principes van onze grondwet beschermen, zal India een bloeiende democratie blijven.

Bijna 30 jaar als parlementslid in dit historische gebouw, Ik heb er een emotionele band mee ontwikkeld. In al die jaren hebben er verschillende veranderingen plaatsgevonden in het politieke leven van het land. Maar de enige grote verandering die ik heb opgemerkt in parlementaire zaken, is de manier waarop leden er nu mee omgaan.

Ik kwam voor het eerst naar de Lok Sabha in 1989 en ik ben hier sindsdien, behalve tussen 2009 en 2014. De parlementariërs van wie ik veel heb geleerd, waren Sh NG Ranga (een vrijheidsstrijder, hij was een parlementslid in beide huizen tussen 1952 en 1991, voor verschillende looptijden Hij richtte ook de Swatantra-partij op). Toen ik voor het eerst binnenkwam, was hij een parlementslid van Guntur en dat was zijn laatste ambtstermijn. Hij was toen bijna 90 jaar oud, maar hij zat de hele procedure bij en luisterde aandachtig naar welk lid dan ook aan het woord was. Voor een nieuwkomer was zijn oprechtheid ontzagwekkend.

In die tijd was de meerderheid van de leden echter zo – zelfs als ze niet spraken, woonden ze de zittingen bij en zaten ze hele dagen te luisteren naar anderen. Ze verhuisden dan naar de bibliotheek om verschillende kwesties te bestuderen voordat ze commentaar of repliek maakten. Na zo'n rigoureuze voorbereiding, wanneer iemand sprak, had het gewicht.

Veel leden komen tegenwoordig niet naar de Kamer. Ze missen zittingen, blijven weg van het vragenuurtje en missen de ernst die parlementaire zaken vereisen. De weinige keren dat ze komen opdagen, is om te praten of om vragen te stellen. Als dat is gebeurd, vertrekken ze meteen.

Advertentie

Leden zouden moeten lezen over het actieve parlementaire leven van leiders zoals Atal Bihari Vajpayee, LK Advani, George Fernandes en vele anderen uit een heel spectrum van partijen. Tegenwoordig merk ik interesse in procedures van sommige leden van de Biju Janata Dal. Dat is een goed teken. Anders lijken parlementsleden meer geïnteresseerd te zijn in andere dingen dan hun wetgevende werk. Ik heb het gevoel dat de regeling voor lokale gebiedsontwikkeling (MPLAD) van de leden van het parlement de leden oneerlijk heeft gemaakt en hun aandacht heeft afgeleid van wetgevend werk. Dit zou moeten worden gestopt, maar dat is slechts mijn persoonlijke mening. Om goede parlementariërs te worden, moeten leden leren luisteren, studeren en betrokken zijn. De beste manier om die cultuur nieuw leven in te blazen is door een voorbeeld te stellen voor nieuwe leden om te volgen.

– Zoals verteld aan Shyamlal Yadav

Een gevoel van voldoening overspoelde congreslid Dean Kuriakose toen hij trad voor het eerst toe tot het parlement na zijn overwinning bij de Lok Sabha-verkiezingen van 2018.

Advertentie

De 41-jarige parlementslid, die het kiesdistrict Idukki Lok Sabha in Kerala vertegenwoordigt, herinnert zich: “In 1996, als student van klas X, keek ik voor het eerst naar de parlementaire procedure op tv. Ik was verslaafd. Daarna ben ik regelmatig naar parlementaire debatten gaan kijken. Op het moment dat ik eindelijk het imposante bouwwerk binnenstapte, kwamen al die herinneringen naar boven. Dat moment was voor mij een trots moment. Het parlement heeft tenslotte een formidabele erfenis.”

In antwoord op een vraag over het nieuwe parlementsgebouw zegt Kuriakose: “Een parlementsgebouw is niet zomaar een gebouw. Het moet er een zijn die de glorie van een democratie kan behouden. Het is een plaats van historisch belang en elegantie, die behouden moet blijven.”

Advertentie

Het was de “veranda met zuilengalerij”, zegt hij, dat was het meest indrukwekkende kenmerk van het oude parlementsgebouw. “Het is echt een wonder. Het is een iconische gang waar je zoveel Indiase politici ontmoet,” zegt hij.

De grootsheid van het gebouw werd hem tijdens zijn beëdigingsceremonie duidelijker. “Toen ik de ambtseed aflegde, besefte ik dat ik op de plek stond waar de Constituerende Vergadering bijeenkwam en de plek van waaruit grote leiders zoals (de eerste premier van India) Jawaharlal Nehru de natie toespraken,” zei hij. zegt hij.

De eerste bijeenkomst die hij bijwoonde in de centrale hal van het parlement was om de leider van de parlementaire partij van het congres te kiezen. “Voor mij is het meest opwindende moment wanneer het Parlement vergadert, het wachten op de telling van de stemmen na een debat. Het is meestal een mix van opwinding en nieuwsgierigheid. Een voorbeeld dat ik me kan herinneren was het wachten op de eindstemming over de intrekking van de speciale status van Jammu en Kasjmir (volgens artikel 370 van de grondwet),' zegt de voormalige staatsvoorzitter van het Jeugdcongres.

Hij noemt de mogelijkheid om een ​​wettelijke resolutie tegen Farm Bills in te dienen een “geweldig moment”, zegt hij, “ik kreeg de kans om de resolutie tegen de Bills in 2020 te presenteren. Ik beschouw het als een geweldig moment in mijn vier jaar als parlementariër. Ik wilde deelnemen aan het debat over Farm Bills, maar de oppositie besloot dat de kans naar parlementsleden uit Noord-India moest gaan.”

– Zoals verteld aan Shaju Philip

© The Indian Express (P) Ltd