Rogue tusker Arikomban på framfart igen, denna gång i TN stad på Kerala gränsen

0
48

Cumbum, en stad i Tamil Nadus distrikt Theni nära gränsen till Kerala, kastades in i ett tillstånd av rädsla och ångest på lördagsmorgonen på grund av ankomsten av en oväntad besökare – den oseriösa tuskeren Arikomban.

< p>Elefanten orsakade förödelse på stadens livliga gator och skadade tre personer, vilket fick distriktsförvaltningen att införa förbudsförelägganden enligt paragraf 144 i CrPC. Administrationen uppmanade också invånarna att avstå från att ge sig ut utomhus.

Arikomban har skapat rubriker under de senaste månaderna och spridit rädsla i delar av Idukki-distriktet i grannlandet Kerala. Elefanten är särskilt känd för sin förkärlek för ris – namnet Arikomban översätts bokstavligen till “risbitt” – och upprepade räder mot ransoneringsbutiker. Den har också en historia av att trampa ihjäl 10 människor och förstöra ett 60-tal hus och butiker.

In Premium | Lugnande medel, radiohalsband och fyra tränade Kumkis: Arikombans första dag i fångenskap

Elefantens närvaro i Cumbum på lördagen väckte till en början panik bland invånarna, och många försökte fånga dess rörelser på sina smartphones. Situationen förvärrades när Arikomban skadade tre personer och skadade några fordon. En man vid namn Paulraj ska ha blivit attackerad av den oseriösa elefanten och behandlas för närvarande på ett statligt sjukhus.

Enligt lokala tjänstemän anlände Arikomban till Cumbum runt klockan 4 på morgonen den 4 maj, efter att ha rest cirka 40 km på fyra dagar. Han sågs senast i Chuliyur-området, vid foten av Megamalai Wildlife Sanctuary.

Det senasteförsöket att förflytta Arikombanstartade den 28 april och involverade över 150 tjänstemän och fyra kumki-elefanter (fångade tuskar som används för operationer mot oseriösa elefanter). På kvällen den 29 april hade Arikomban fångats och överförts till en “elefantambulans” – en lastbil utrustad med två trästolpar på sidan som gjorde det möjligt för tjänstemän att halsbanda elefanten för spårningsändamål. Tuskeren lugnades och släpptes in i Mullaikodi RF i Periyar Tiger Reserve Project den 29 april.

Explined | Hur den oseriösa tusker Arikomban till slut fångades

Sedan dess har elefanten ständigt rört sig genom skogsområdena Kerala och Tamil Nadu. För några veckor sedan gick tuskeren in i mänskliga bosättningar i Tamil Nadu, inklusive den populära turistplatsen Meghamalai, vilket tvingade Tamil Nadu att förbjuda turistinresa där. En högt uppsatt skogstjänsteman från Theni föreslog att tuskerns rörelse kunde ske mot Chinnakanal i Kerala, nära Munnar, som är dess ursprungliga livsmiljö.

Annons

På lördagen sattes kumki-elefanter in från Topslip i Pollachi, och veterinärläkare från Madurai och Hosur fick hjälp med att lugna Arikomban. Eftersom elefanten har radiokrage kan flera skogsteam noggrant övervaka dess rörelser.

På morgonen avbröt tjänstemän vid statens elstyrelse strömförsörjningen till staden Cumbum där tuskeren sågs. Kollektivtrafiken ställdes också på is, vilket lämnade gatorna kusligt tysta.

Mitt i en högvarning utfärdad av den statliga skogsavdelningen och olika försiktighetsåtgärder som vidtagits av distriktsförvaltningen, instruerade chefsminister M K Stalin tjänstemännen att vidta omedelbara åtgärder för att lugna tusker och flytta den till skogsområdet med hjälp av kumki-elefanter. Stalin bad distriktsförvaltningen och skogstjänstemän att prioritera folkets säkerhet.

Annons

I mars förra året, under höjdpunkten av demonstrationer från människor i Idukkis höga områden som uppmanade Keralas regering att vidta åtgärder mot återkommande elefantattacker som hotade liv och försörjning, fördes fallet Arikomban till Keralas högsta domstol. Under den sista veckan i månaden varnade domstolen för allvarliga återverkningar mot staten efter att ha fått veta att området som utsattes för den oseriösa elefantens störande beteende ursprungligen hade varit en elefants livsmiljö och att det var statens agerande som hade resulterat i mänskliga bosättningar där.

Läs även

“PM symboliserar parlamentets förtroende”, säger president Murmu, välkomnar invigningen …

Invigning av det nya parlamentsbyggnaden Liveuppdateringar: Nytt parlament byggt…

Chhattisgarhs officiella tömning av reservoaren för att hitta mobiltelefon han tappade under…

20 saker du måste veta om Indiens nya parlament

Justice A K Jayasankaran Nambiar och Gopinath P krävde dokumentation och rapporter angående vidarebosättning av stamstammar samhällen i området 2000. Domstolen konstaterade att förflyttningen av människor till en elefants livsmiljö var kärnan i frågan.